Anadolu Ajansı tarafından
17 Mart, 2024 12:00 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Bafra Ovası’nda pırasa hasadında sona gelindi

SAMSUN (AA) - Samsun'un Bafra ilçesinde 4 bin dekar alanda ekilen pırasanın hasadında sona gelindi.

Kızılırmak Nehri'nin beslediği verimli topraklar üzerindeki Bafra Ovası'nda pırasa hasadında dekar başına ortalama 5 bin ton ürün alınıyor.

Bafra Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner, AA muhabirine, Bafra Ovası'nın Türkiye'nin sayılı ovaları arasında yer aldığını söyledi.

Ovanın 450 bin dekara yayıldığını, bu alanın 315 bin dekarının sulanabildiğini belirten Tosuner, "Son pırasaların sökümü devam ediyor. Bafra Ovası'nda 25 bin tonun üzerinde verim bekliyoruz." dedi.

Pırasanın yetiştirmesi zahmetli bir tarım ürünü olduğunu dile getiren Tosuner, "Tarladan pırasayı söküyorsun, kesiyorsun, çamuru siliyorsun, iskeleye koyuyorsun, bir sürü zahmeti var. Bafra Ovası'nda üreticiden kilogramı 8-10 liradan alınıyor. Büyük market zincirlerinde kilogramı 35-40 lirayı buluyor. Bunların önlenmesi lazım. Bu kadar fark olmaması lazım." diye konuştu.

Tosuner, Bafra Ovası'nda yetiştirilen pırasanın yüzde 95'inin ilçe dışına gönderildiğini belirterek, "Samsun, Çorum, Ankara, İstanbul, Trabzon ve Rize gibi illere gönderiyoruz. Ayrıca Gürcistan'a gönderiliyor. Pırasa 12 ay kullanılır, bozulmaz, durdukça lezzetlenir. Ne kadar geç hasat edilirse verim o kadar yükselir." ifadesini kullandı.

Doğanca Mahallesi'nde çiftçilik yapan İsmail Çağlayan da ürünü kilogramı 10-12 liradan sattıklarını söyledi. Çağlayan, "Maliyetlerimiz yüksek, mazot ve gübre fiyatları insin başka bir şey istemiyoruz." dedi.

Tarım işçisi Songül Uçar da ıspanak, turp, havuç, pırasa hasat ettiklerini, 600 lira yevmiye aldıklarını kaydetti.


blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
18 Nisan, 2025 17:23 tarihinde yayınlandı
A+ A-

BEUN’da STEM Sertifikaları takdim töreni gerçekleştirildi

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesinde düzenlenen Taramalı Elektron Mikroskop (STEM) Eğitimi’ni muvaffakiyetle tamamlayan öğrenciler, sertifikalarını Rektör Özölçer’in elinden aldı.
Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesinde (BEUN), Dr. Öğr. Üyesi Cengiz Temiz’in koordinatörlüğünde düzenlenen ve 26-27 Aralık 2024 tarihlerinde teorik ve uygulamalı olarak gerçekleştirilen Taramalı Elektron Mikroskop (STEM) Eğitimi’nin sertifika merasimi, BEUN Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer’in iştirakiyle Tahir Karauğuz Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.
Sertifika merasimine BEUN Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer ile Daima Eğitim Merkezi Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Emel Kesim, ARTMER Müdürü Sinem Çolak, Müdür Yardımcıları ile çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı. Öğrencilere STEM Sertifikaları, düzenlenen merasimle takdim edildi.
Toplam 106 öğrencinin muvaffakiyetle tamamladığı STEM eğitimi sayesinde, iştirakçiler ileri seviye mikroskobik tahlil teknikleri hakkında hem teorik bilgi hem de uygulamalı tecrübe edinme fırsatı yakaladı. Merasimde konuşan BEUN Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer, bu cins eğitimlerin öğrencilerin mesleksel gelişimine büyük katkı sağladığını vurgulayarak, "Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi olarak öğrencilerimizin sırf akademik bilgiyle değil, birebir vakitte sektörel uygulamalarla da donatılmasını çok önemsiyoruz. STEM üzere yüksek teknoloji gerektiren alanlarda verilen bu cins eğitimler, öğrencilerimizin meslek seyahatinde kıymetli birer basamak olacaktır. Bu sebeple eğitim programını muvaffakiyetle tamamlayan tüm öğrencilerimizi kutluyorum. Taramalı Elektron Mikroskop (STEM) Eğitim Programı’nın gerçekleşmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyor ve bu çalışmaların Üniversitemizde artarak devam etmesini temenni ediyorum" dedi.
STEM Sertifikaları Takdim Merasimi, sertifikaların takdiminin akabinde gerçekleştirilen hatıra fotoğrafı çekimi ile sona erdi.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.