İşitme bozuklukları yaşa bağlı bilişsel gerilemeyi hızlandırıyor

İşitme bozuklukları yaşa bağlı bilişsel gerilemeyi hızlandırıyor

Anadolu Ajansı
Yayın: 23.03.2024 04:48
Paylaş:
A+ A-

İSTANBUL (AA) – Bayındır Söğütözü Hastanesi ve Bayındır Kavaklıdere Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Büşra Ölmez, tıbbi hastalıkların, psikolojik faktörlerin, görme ve işitme bozuklukları gibi duyusal eksikliklerin de yaşa bağlı bilişsel gerilemeyi hızlandırabildiğini vurguladı.

Bayındır Sağlık Grubu'ndan yapılan açıklamaya göre, bilişsel işlevlerdeki gerileme, birçok yaşlı tarafından yaşam kalitesindeki bozulma nedeniyle giderek artan bir endişe kaynağı haline geliyor.

Yaşlanmayla birlikte gelen bilişsel değişiklikleri anlamak, normal veya patolojik (hastalık) olanları ayırt edebilmek önem taşıyor. Sağlıklı bireyler de yaşlanmayla ilişkili bazı bilişsel değişiklikler yaşayabiliyor.

Kelime dağarcığı gibi bazı bilişsel yetenekler, beyin yaşlanmasına dayanıklı oluyor ve hatta yaşla birlikte gelişebiliyor. Akıl yürütme, bellek ve işleme hızı gibi yetenekler ise zaman içinde yavaş yavaş azalıyor. Bu yeteneklerdeki gerileme hızı kişiden kişiye oldukça değişkenlik gösterebiliyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Dr. Büşra Ölmez, yaşlı yetişkinler arasında en yaygın bilişsel şikayetlerden birinin hafızadaki değişiklikler olduğunu belirtti.

Halk arasında “bunama” olarak bilinen demansın, “yerleşmiş, var olan, edinilmiş olan zihnin sonradan yitirilmesi” anlamını taşıdığını vurgulayan Ölmez,”Demans olarak nitelendirilebilecek bir zihinsel bozulma, birden fazla kognitif (bilişsel) işlevi bozarak, kalıcı ve sıklıkla da ilerleyici oluyor.” ifadelerini kullandı.

Ölmez, demansın, işlevsel bozukluğa neden olmuş yani mesleki performans, mali işlerde bağımsızlık, sıradan aygıtların kullanımı, hobiler, ev işleri, kişisel bakım gibi özetlenebilecek günlük yaşam aktivitelerini bozmuş şiddette olması gerektiğini belirterek, “Burada işlevsel bozukluğun kognitif bozukluğun yansıması olmasına karar vermek önem taşıyor. Unutkanlık yaşayan kişilerin nöroloji uzmanına başvurmaları gerekiyor. Nöroloji uzmanı unutkanlığın nedenini belirliyor ve uygun tedavi planını oluşturuyor. Yaşlılıkla ilişkili bellek bozuklukları yaygın bir sorun olarak karşımıza çıkıyor ancak sağlıklı bir yaşam tarzı benimseyerek ve düzenli tıbbi kontroller yaparak bu süreci daha iyi yönetilebiliyor.” değerlendirmelerinde bulundu.

Yaşa bağlı bilişsel değişikliklerin kişiden kişiye farklılık gösterdiğinin altını çizen Ölmez, şunları kaydetti:

“Bilişsel değişikliklerin her bireyde farklı seyretmesinin bir kısmı genetik farklılıklara bağlanabiliyor ve çalışmalarda genel bilişsel yeteneğin yüzde 60'ının genetiklere atfedilebileceği tahmin ediliyor. Tıbbi hastalıklar, psikolojik faktörler, görme ve işitme bozuklukları gibi duyusal eksiklikler de yaşa bağlı bilişsel gerilemeyi hızlandırabiliyor. Bu durumda, yaşla ilişkili bilişsel gerilemeyi önleyebilecek veya geciktirebilecek belirli faktörlerin olup olmadığı önem taşıyor. Bulmaca çözmek, kitap okumak, bilgisayar kullanmak, müzik aletleti çalmak, egzersiz yapmak, sağlıklı beslenmek, bahçe işleriyle uğraşmak, seyahat etmek, kültürel etkinliklere katılmak, arkadaşlar ve aile ile sosyalleşmek ileri yaşta yüksek bilişsel fonksiyonları korumak adına önerilen aktiviteler arasında yer alıyor.”

– “Cihaz kullanmak için çok geç kalınmaması gerekiyor”

Bayındır Kavaklıdere Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Yusuf Ziya Güler ise ileri yaşa bağlı işitme azlığının, her iki kulakta simetrik olarak ortaya çıkan ve kelimeleri ayırt etme güçlüğünün eşlik ettiği bir işitme kaybı türü olduğuna dikkati çekti.

Güler, “Başlangıçta genellikle tiz seslerde görülmekle beraber zamanla diğer frekanslarda da tutulum görülüyor. Sebebi ileri yaşın getirmiş olduğu hücresel deformasyonlar, dejenerasyonlar ve atrofi oluyor.” ifadelerini kullandı.

Güler, iç kulakta hasarın ön planda olduğu bölgeye göre hastaların şikayetlerinde farklılıklar görülebildiğinin altını çizerek, şunları kaydetti:

“Bazı hastalarda bütün frekansları aynı şiddette tutan ve kelimeleri ayırt etme kabiliyetinde daha ılımlı düşmelerin görüldüğü kayıplar olduğu gibi, daha hızlı başlangıç gösteren ve kelimeleri anlama, ayırt etme yeteneğinin hızla kaybolduğu durumlar da görülebiliyor. Bu hastaların tedavisinde yapılabilecek tek şey işitme cihazı önermek oluyor. Özellikle kelimeleri ayırt etmede çok zorluk yaşamayan hastalarda cihazlar çok faydalı oluyor, bu nedenle cihaz kullanmak için çok geç kalınmaması gerekiyor.”

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Başkan Çetinkaya para arayışında!

Yayın: 17.05.2024 12:42
Paylaş:
A+ A-

Karabük Belediye Meclisi Belediye Başkanı Özkan Çetinkaya Başkanlığında olağanüstü toplandı. Karabük Belediyesinin iş ve hizmet aldığı firmalara bulunan borçlarının ödenmesini için belediye meclisinden 200 milyon lira borçlanma yetkisi almak için olağanüstü toplanan Karabük Belediye Meclisinden borçlanma yetkisi oy çokluğu ile geçti. AK Parti, MHP ve CHP Belediye Meclis Üyesi Abdullah Mor borçlanma yetkisine evet oyu verirken, CHP Belediye Meclis Üyesi Uygar Varlık ve Yeniden Refah Partisi belediye meclis üyeleri ret oyu verdi.

Toplantı Karabük Belediye Başkanı Özkan Çetinkaya’nın açılış konuşması ile başladı. Başkan Çetinkaya Karabük Belediyesinde yapımı devam eden projeler ile projesi tamamlanmış ancak nakit yetersizliği nedeniyle ödemesi yapılamayan firmalara borç ödemesi yapılabilmesi için 200 milyon TL’ye kadar borçlanma yapılması, borçlanma için İller Bankası veya diğer bankalardan kredi kullanılması, teminat mektubu alınması iş ve işlemlerin yapılması için meclisten yetki istediğini söyledi.

   ÜNGÖREN BELEDİYENİN BORÇLARINI SORDU

Karabük Belediyesinin olağanüstü meclis toplantısında konuşmak için söz alan Yeniden Refah Partisi Belediye Meclis Üyesi Erdal Üngören Belediyenin borç ve alacaklarının kaç lira olduğunu öğrenmek istediğini Belediye Başkanı Özkan Çetinkaya’ya söyledi. Başkan Çetinkaya ise “Belediyenin alacağından ziyade borcunu okuyabilirim. 182 milyon küsur İller Bankasına borcumuz var. Özel Bankalara 130 milyon küsur, kamu kurum ve kuruluşlarına 23 milyon küsur, hak edişi aşamasında olan şu anda 106 milyon borcumuz var. Yine 1 Ocak ile 31 Mart arası 181 milyon bir borçlanmamız var. Toplamda 623 milyon 734 bin 627 Türk Lirası belediyemizin şu anda borcu var. Yine burada son üç ayı değerlendiğimizde belediyemizin aylık geliri 94 milyon, aylık gideri ise 115 milyon lira. Böyle bir rakam var. Bunların hepsini çıkarttık. Bunları sizlerle paylaşacağım. Bunun detayı yıl sonunda denetleme raporlarından sonra verilmesi daha etik olur” dedi

ARSLAN BAŞKAN ÇETİNKA’YA CEVAP VERDİ

Karabük Belediye Başkanı Özkan Çetinkaya’nın belediyenin borçları ile ilgili yapmış olduğu bu açıklamadan sonra MHP Karabük Belediye Meclis Üyesi Ahmet Arslan’da söz alarak Başkan Çetinkaya’ya şu cevabı verdi; “Karabük Belediyesinin borcunu 600 küsur milyon lira dediniz, Genel kurul üyesi olarak 368 milyon liralık denetleme kuruluna yazdık 2023 sonu itibari ile ve vadesi geçmiş olarak ifade edildi. Bu vadeler içerisinde 2026 olan var,  2040’a kadar vadeli olanlar var. Vadesi geçmiş borcumuz olduğunu düşünmüyorum. Yıl sonu itibari ile yoktu. 600 küsur milyon dediniz, 181 milyon da yılbaşından sonra yapılan işler var dediniz. Bize hesap işleri müdürlüğünün verdiği borçlar 368 milyon lira, 181 milyon lira eklediğimiz zaman 600 küsur milyon yapmıyor.”

Başkan Özkan Çetinkaya ise MHP’li Arslan’a “106 milyon lira daha hak edişi yapılmamış işler var, devam eden işler. Bunların parası da zamanı geldiğinde ödenecek” diye cevap verdi.

Belediye meclisinde yapılan oylama sonucunda oy çokluğu ile Başkan Çetinkaya’ya 200 milyon lira borçlanma yetkisi verildi.

İŞÇİ İKRAMİYELERİ ÖDENEMEDİ

Öte yandan, Karabük Belediye işçilerinin yılda iki kez mayıs ve kasım aylarında aldığı yarım maaş tutarındaki ikramiyeleri mayıs ayı maaş bordrolarında yer almasına rağmen ödenmedi.

800’e yakın işçinin çalıştığı Karabük belediyesinde uzun yıllar sonra ilk defa maaşla birlikte hesaplara yatmadı. İkramiyelerin ay sonuna kadar işçilerin hesabına yatırılması bekleniyor.