Karabük’te Yabancı Öğrenci Tartışması: Ekonomik Etkiler

Karabük’te Yabancı Öğrenci Tartışması: Ekonomik Etkiler

Yayın: 17.04.2024 11:47
Paylaş:
A+ A-

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Göç Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (GPM) Müdürü Doç. Dr. Ali Zafer Sağıroğlu, uluslararası öğrencilerin kültürel, siyasi ve ekonomik olarak Türkiye’nin küresel konumunu güçlendirme potansiyeline sahip olduğunu söyledi.

Sağıroğlu, Türkiye’deki uluslararası öğrenci hareketliliği ve yabancı düşmanlığı tartışmalarına ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Mülteci meselesinin Türkiye’de uzun süre siyaset malzemesi yapılmadığına ancak özellikle 2019 yerel seçimlerden sonra siyasallaştırıldığını ve başta Suriyeliler olmak üzere yabancı karşıtı bir propaganda ile siyaset yapan küçük oy oranlarına sahip partilerin hem iktidar hem de muhalefet partilerini etkilediğini ifade eden Sağıroğlu, “İki çeşit siyaset yapma türü var. İnsanlara umut verirsiniz, projelerinizi anlatırsınız tabii bu teknik uzmanlık ve beceri gerektirir. Korku siyaseti ise daha kolay yoldan bir siyaset yapma türü. Bu yüzden siyasiler ve medya kuruluşları yabancı korkusunu menfaat aracı olarak kullanabiliyor.” diye konuştu.

Özellikle son bir yılda hükümetin konuyla ilgili yönetim kapasitesinin gelişmesi ve ürettiği politikalar neticesinde korku siyaseti yapan partilere rağbetin azaldığını kaydeden Sağıroğlu, son yerel seçimlerde bu minvalde siyaset yürüten partilerin aldığı düşük oy oranlarının bunun bir göstergesi olduğuna işaret etti.

Karabük’ün Türkiye’de en fazla yabancı öğrenciyi barındıran şehirlerden birisi olması dolayısıyla tartışmalarda merkezi bir yer teşkil ettiğini ifade eden Sağıroğlu, çok büyük olmayan ve ekonomisi büyük ölçüde demir-çelik fabrikasına dayanan bir şehirde bu kadar yoğun yabancının görünür olmasının halk nezdinde ve genel olarak kamuoyunda birtakım tartışmaları da beraberinde getirdiğini dile getirdi.

Sağıroğlu, Karabük Üniversitesinin izlediği uluslararası öğrenci politikasının şehir için olumlu ve olumsuz etkilerini değerlendirerek, sözlerini şu şekilde tamamladı:

“Tabii bu öğrencilerin ekonomik olarak da şehre sağladığı pek çok olumlu etki var. Ancak, Karabük Üniversitesinde ben olumlu ve olumsuz yönlerinin ne kadar hesap edilerek stratejinin planlandığından emin değilim. Karabük Üniversitesinin uluslararası öğrencileri şehre çekmeye yönelik özel bir politika izlediği oranlardan anlaşılıyor. Topluma ve şehre özgü birtakım hassas boyutların da ihmal edilmesi muhtemelen dikkatlerin buraya çekilmesine yol açtı ve burayla ilgili bir hassasiyet oluştu. Hem bugün hem gelecekte bunun ülkemiz ve gelen insanlar için nasıl daha verimli bir hale gelebileceğini daha fazla tartışmamız, konuşmamız ve bu konuda düşünmemiz gerekiyor.”

 

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Samsun’da 19 Mayıs Yarı Maratonu yapıldı

Anadolu Ajansı
Yayın: 20.05.2024 04:48
Paylaş:
A+ A-

SAMSUN (AA) – Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Milli Mücadele'yi başlatmak için 19 Mayıs 1919'da Samsun'a çıkışının 105. yılı dolayısıyla düzenlenen 19 Mayıs Yarı Maratonu yapıldı.

19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı etkinlikleri kapsamında düzenlenen yarı maraton için sporcular, Fuar Caddesi'nde toplandı.

Cadde üzerinde oluşturulan parkurda gerçekleştirilen yarı maratona, 18-70 yaş arasında 200 sporcu katıldı.

Samsun Valisi Orhan Tavlı, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Samsun Milletvekili Çiğdem Karaaslan ve Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan'ın işaretiyle başlayan yarışmada, sporcular dereceye girmek için mücadele etti.

Sporcular, 21 kilometrelik parkurda Fuar Caddesi, Batı Park, Atakum Golf Kulübü, 19 Mayıs Üniversitesi Olimpik Yüzme Havuzu güzergahından tekrar başlangıç noktasına döndü.

Yarı maratonu erkeklerde Kenyalı James Kipgoei Kipcotech, kadınlarda aynı ülkeden Elida Jelimo Korir birinci tamamladı.