blank
Avatarı
Anadolu Ajansı tarafından
17 Nisan, 2024 11:47 tarihinde yayınlandı

Karabük’te Yabancı Öğrenci Tartışması: Ekonomik Etkiler

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Göç Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (GPM) Müdürü Doç. Dr. Ali Zafer Sağıroğlu, uluslararası öğrencilerin kültürel, siyasi ve ekonomik olarak Türkiye'nin küresel konumunu güçlendirme potansiyeline sahip olduğunu söyledi. Sağıroğlu, Türkiye'deki uluslararası öğrenci hareketliliği ve yabancı düşmanlığı tartışmalarına ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu. Mülteci meselesinin Türkiye'de uzun süre siyaset malzemesi yapılmadığına ancak özellikle 2019 yerel seçimlerden sonra siyasallaştırıldığını ve başta Suriyeliler olmak üzere yabancı karşıtı bir propaganda ile siyaset yapan küçük oy oranlarına sahip partilerin hem iktidar hem de muhalefet partilerini etkilediğini ifade eden Sağıroğlu, "İki çeşit siyaset yapma türü var. İnsanlara umut verirsiniz, projelerinizi anlatırsınız tabii bu teknik uzmanlık ve beceri gerektirir. Korku siyaseti ise daha kolay yoldan bir siyaset yapma türü. Bu yüzden siyasiler ve medya kuruluşları yabancı korkusunu menfaat aracı olarak kullanabiliyor." diye konuştu. Özellikle son bir yılda hükümetin konuyla ilgili yönetim kapasitesinin gelişmesi ve ürettiği politikalar neticesinde korku siyaseti yapan partilere rağbetin azaldığını kaydeden Sağıroğlu, son yerel seçimlerde bu minvalde siyaset yürüten partilerin aldığı düşük oy oranlarının bunun bir göstergesi olduğuna işaret etti. Karabük'ün Türkiye'de en fazla yabancı öğrenciyi barındıran şehirlerden birisi olması dolayısıyla tartışmalarda merkezi bir yer teşkil ettiğini ifade eden Sağıroğlu, çok büyük olmayan ve ekonomisi büyük ölçüde demir-çelik fabrikasına dayanan bir şehirde bu kadar yoğun yabancının görünür olmasının halk nezdinde ve genel olarak kamuoyunda birtakım tartışmaları da beraberinde getirdiğini dile getirdi. Sağıroğlu, Karabük Üniversitesinin izlediği uluslararası öğrenci politikasının şehir için olumlu ve olumsuz etkilerini değerlendirerek, sözlerini şu şekilde tamamladı: "Tabii bu öğrencilerin ekonomik olarak da şehre sağladığı pek çok olumlu etki var. Ancak, Karabük Üniversitesinde ben olumlu ve olumsuz yönlerinin ne kadar hesap edilerek stratejinin planlandığından emin değilim. Karabük Üniversitesinin uluslararası öğrencileri şehre çekmeye yönelik özel bir politika izlediği oranlardan anlaşılıyor. Topluma ve şehre özgü birtakım hassas boyutların da ihmal edilmesi muhtemelen dikkatlerin buraya çekilmesine yol açtı ve burayla ilgili bir hassasiyet oluştu. Hem bugün hem gelecekte bunun ülkemiz ve gelen insanlar için nasıl daha verimli bir hale gelebileceğini daha fazla tartışmamız, konuşmamız ve bu konuda düşünmemiz gerekiyor."  
Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
İhlas Haber Ajansı tarafından
05 Haziran, 2025 05:52 tarihinde yayınlandı

Karadeniz Ereğli’de polisten bayram öncesi huzur ve güven uygulaması

Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde Kurban Bayramı öncesi halkın huzur ve güvenliğini sağlamak hedefiyle polis grupları tarafından kentin farklı noktalarında kontrol gerçekleştirildi.
İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı gruplar, ilçenin 6 başka noktasında eş vakitli huzur ve inanç uygulaması yaptı. Yapılan uygulamalarda motosikletler, kuşkulu araçlar ve şahıslar üzerinde aramalar gerçekleştirildi. Kontrollerde çok sayıda araç durdurularak evrak denetimi yapılırken, kimlik sorgulamalarında aranan şahısların yakalanmasına yönelik çalışma yürütüldü.
Benzer uygulamaların Kurban Bayramı mühletince de devam edeceği belirtildi. Vatandaşların huzur ve güvenliği için kontrollerin aralıksız sürdürüleceğini söz edildi.

Bizi sosyal medyadan takip edin