Anadolu Ajansı tarafından
22 Nisan, 2024 16:12 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Kastamonu Valisi Dallı, fırtına nedeniyle oluşan hasarla ilgili bilgi verdi:

blank

KASTAMONU (AA) - Kastamonu Valisi Meftun Dallı, dün meydana gelen fırtınayla ilgili 296 ihbar aldıklarını, yaralanan 6 kişinin de sağlık durumlarının iyi olduğunu bildirdi.

Afet ve Acil Durum (AFAD) İl Müdürlüğünde düzenlenen basın toplantısında konuşan Vali Dallı, dün kent merkeziyle Devrekani, Araç, Daday, İhsangazi ve Taşköprü ilçelerinde fırtına meydana geldiğini hatırlattı.

Fırtına nedeniyle çatıların uçtuğunu, direklerin devrildiğini ve seraların zarar gördüğünü anlatan Dallı, şunları söyledi:

"Konuyla ilgili kurumlarımız, başta İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğümüz olmak üzere hızlı bir şekilde ekiplerini sahaya çıkardılar. İlgili kolluk kuvvetlerimiz aynı şekilde gerekli müdahaleleri yaptılar. 112 Acil Çağrı Merkezi'miz gelen çağrıları topladı. Şu ana kadar il merkezimizden ve ilçelerimizden çatı hasarı, eşya, iş yeri ve tarım zararı olduğuna dair toplam 296 adet ihbar alındı. Bu ihbarlardan 244 adedi konutlardaki çatı uçmaları, 41 adet iş yeri ve araç hasarı, zararı, 11 adet de zirai zarar, yani tarımsal zarar şeklinde."

- "Çatı hasarlarının yüzde 40'ı vatandaşlarımıza ödenecek"

Fırtına nedeniyle 6 kişinin yaralandığını anlatan Dallı, yaralıların sağlık durumlarının iyi olduğunu aktardı.

Hasar tespit çalışmalarının 2 gün içinde tamamlanacağını ifade eden Dallı, "İçinde sürekli oturulduğu tespit edilen konutlarda Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğümüzün tespit ettiği hasarın yüzde 40'ı verilecek. Tabii bunun için öncelikle AFAD İl Müdürlüğümüz bu hasarların giderebilmesi için ödenek talebinde bulunacak. Oradan bu ödenek geldikten sonra dediğim şekilde içinde sürekli oturulduğu tespit edilen konutlarımızın çatı hasarlarının yüzde 40'ı vatandaşlarımıza ödenecek." diye konuştu.

Fırtına nedeniyle ağaç devrilmesi sonucu kapanan yolların açıldığını belirten Dallı, şöyle devam etti:

"Enerji verilemeyen 20 köyümüz vardı bugün sabah itibarıyla. Onlar şu an itibarıyla 15'e düşmüş. İnşallah bugün akşama kadar enerji verilemeyen köyümüz veya yerleşimlerimiz kalmaz. İletişim anlamında internet ve diğer haberleşme konusunda bir kesintimiz şu an itibarıyla yok zaten. Allah'a şükür ki ciddi bir yaralanma veya can kaybımızın olmayışı hepimizi son derece mutlu etti. Sadece bir hayvanımız telef olmuş. Buna seviniyoruz. Bütün vatandaşlarımıza, kardeşlerimize, ilimizdeki herkese geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz."

Afetlere karşı alınacak tedbirin önemine değinen Dallı, şöyle konuştu:

"Önceden tedbir alınırsa mutlaka bu hasarlar, zararlar bir ölçüde önlenebiliyor. Onun için vatandaşlarımızdan bir kere daha her türlü afete karşı mümkün olan tedbirlerini önceden almalarını tavsiye ediyoruz. Mümkünse özellikle profesyonel olarak iş yapan, çalışan iş yerlerine sigortalarını mutlaka yaptırmalarını tavsiye ediyoruz. Bu tür durumlarda zararlarını çok daha kolay şekilde tazmin edebiliyorlar."

Vali Dallı, toplantının ardından fırtınadan zarar gören konutlarda incelemelerde bulundu.

İncelemelere Vali Yardımcısı Ahmet Atılkan, İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Zafer Özden, İl Emniyet Müdür Yardımcısı Murat Evren, AFAD İl Müdürü Uğur Minder, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Oktay Marşap ile Tarım ve Orman İl Müdür Yardımcısı Özcan Gazioğlu da katıldı.

blank
Emine Çelik tarafından
17 Nisan, 2025 15:43 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Vali Yavuz: “Turizm Gelirlerinde Karabük’te Söz Sahibi Olmalı”

Karabük Valisi Mustafa Yavuz, Karabük ve Batı Karadeniz’in sahip olduğu doğal, tarihi ve kültürel değerlerle sıradan bir coğrafya olmadığını vurguladı. Vali Yavuz, kentin turizm potansiyeline dikkat çekerek, bölgenin daha fazla tanıtılması ve turizm gelirlerinden hak ettiği payı alması gerektiğini belirtti

Karabük Valisi Mustafa Yavuz, bölgenin eşsiz doğal ve kültürel zenginliklerine dikkat çekerek, Karabük’ün turizm potansiyelini en iyi şekilde değerlendirmek için topyekün bir çabanın gerektiğini vurguladı. Vali Yavuz, özellikle UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan Safranbolu’nun, sadece Karabük’ün değil, Türkiye’nin de önemli bir değeri olduğunu ifade etti.

“HER ANLAMDA ZENGİN BİR COĞRAFYADAYIZ”

Safranbolu’nun tarihi dokusuyla öne çıktığını belirten Yavuz, “UNESCO Miras Listesi’nde yer alan Safranbolu’muz, koruma altına alınması gereken mimarisi ve kültürel dokusuyla bizlere büyük bir miras sunuyor” dedi. Ancak Karabük’ün zenginliklerinin yalnızca Safranbolu ile sınırlı olmadığını dile getiren Vali Yavuz, Yenicede bulunan ve Avrupa’nın korunması gereken 100 sıcak noktasından biri olarak gösterilen blok ormanlarının da dünya çapında öneme sahip olduğunu belirtti.

DOĞA, TARİH VE KÜLTÜR İÇ İÇE

Yavuz, Ovacık ilçesindeki antik kral mezarlarından, Eflani’nin saklı kalmış göletlerine, Eskipazar’da gün yüzüne çıkarılan 5 bin 500 yıllık Hadrianapolis Antik Kenti’ne kadar pek çok tarihi ve doğal zenginliğin Karabük’te bulunduğunu ifade etti. “İster tarih, ister doğa, ister gastronomi, ister kültür, ister mimari. Her açıdan çok özel bir şehirde yaşıyoruz” diyen Vali, bu zenginlikleri tanıtmak ve değerlendirmek için el birliğiyle çalışmanın gerekliliğini vurguladı.

"TURİZMDEN DAHA FAZLA PAY ALMALIYIZ"

Vali Yavuz, Karabük’ün sahip olduğu bu değerlerin sadece tanıtımla değil, doğru yönetimle de kıymetlendirilmesi gerektiğine dikkat çekti. “Bu şehrin insanının turizmden daha yüksek paylar almasını sağlamamız lazım” diyen Yavuz, turizmin sadece ekonomik değil, sosyal ve kültürel gelişim açısından da büyük önem taşıdığını söyledi.

"BİRLİK VE BERABERLİKLE BAŞARACAĞIZ"

Vali Yavuz, Karabük halkına çağrıda bulunarak, bu güzelliklerin korunması ve geliştirilmesi konusunda herkesin sorumluluk alması gerektiğini belirtti. “İnşallah bunu başaracağımıza inanıyorum. O birlik ve beraberliği de sağladığımıza da inanıyorum. Önümüzdeki günler, bugünlerden daha iyi olacaktır" diye konuştu.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.