Halil Kızılyer tarafından
09 Mayıs, 2024 10:34 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Çeyrek Asrın Festivali Öncesi Son Toplantı

Dünya çapında bir festival olma özelliği taşıyan Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali 25.ncisi ile çeyrek asrı geride bırakmaya hazırlanıyor. Festival Komitesi Safranbolu Belediyesi Leyla Dizdar Kültür Merkezi Sadi Yaver Ataman salonunda bir araya gelerek festival öncesi ikinci ve son toplantısını yaptı.  
  1. Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali, sinema tutkunlarını bir araya getirerek, kültürel etkileşimi ve sanatsal yeniliği destekleyen önemli bir platform olarak yoluna devam ediyor. Çeyrek asırdır süregelen festivalin son komite toplantısına Safranbolu Kaymakamı ve Festival Komite Başkanı Şaban Arda Yazıcı, Safranbolu Belediye Başkanı Mimar Elif Köse, İl Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Şahin, Kurum Müdürleri, Safranbolu Fethi Toker Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Anıl Ertok, Safranbolu Belediye Başkan Yardımcıları Halil Bakkal, Serkan Adabaş, Dernek, Oda, STK Başkanları katıldı. Kentin tüm kurum ve kuruluşları ile işbirliği içerisinde yürütülen toplantılarda 29 Mayıs - 1 Haziran 2024 tarihleri arasında düzenlenecek 25. Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali’nin program taslağı oluşturuldu. Safranbolu Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Bahadır Acar tarafından komite üyelerine festivalde düzenlenecek organizasyonlarla ilgili bilgiler aktarıldı.
  Festival Komite Başkanı Safranbolu Kaymakamı Şaban Arda Yazıcı yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı; “25 yıldan beri bu iş için emek veren son yıllarda boynuna Cittaslow madalyasını takan UNESCO Miras Kentinde bu festivalin oluşmasında emeği geçen herkese teşekkür ederim. Organizasyonda görev alan herkesin Safranbolu’ya yakışır bir çalışma ile bu festivalin anlam taşları olacağına inanıyor ve başarılar diliyorum.”   Safranbolu Belediye Başkanı Mimar Elif Köse cümleleri arasında şu ifadeleri kullandı; “Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali, film dünyasının en önemli etkinliklerinden biri olarak bilinir. Bu yılın festivali için hazırlıklarımızın son aşamaya geldiğini söyleyebiliriz. Festival Komitemiz önemli bir kilometre taşı olan son toplantısını gerçekleştirdi. Toplantıda, festivalin programı, katılımcıları ve etkinliklerinin detayları üzerinde titizlikle çalıştık. Festivalimizin 25. yılı bizler için ayrı bir anlam taşıyor ve Safranbolu’muzun adına yakışır bir festivali daha tüm paydaşlarımızla başarı ile geride bırakacağımıza ve Safranbolu’yu Uluslararası düzeyde tanıtmaya devam edeceğimize inancım tam.”     29 Mayıs - 1 Haziran tarihleri arasında düzenlenecek 25. Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali’nde 109 ülkeden bin 448 belgesel yarışacak.
blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
15 Nisan, 2025 16:14 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Sebze ve meyveleri yıkamadan yemeyin!

Tarım ilaçları tarıma zarar veren etkenleri ortadan kaldırırken, üretilen mahsuller doğru tüketilmediğinde vücuda bazı zararlar verebiliyor. Medicana Konya Hastanesi İç Hastalıkları Bölümü’nden Uzm. Dr. Devrim Deniz, tarım ürünlerine zarar veren etkenleri bertaraf etmek üzere üretilmiş olan pestisitlerin mutfakta kullanılan gıdalardan en iyi şekilde temizlenerek tüketilmesi gerektiğini söyledi.

Dünya nüfusunun 2050’de 10 milyara ulaşması beklenirken; tüketilen tarım ürünlerine olan ihtiyaç her geçen gün artıyor. Artan nüfus, azalan tarım alanları nedeniyle sebze ve meyvelerin yetmesi için çeşitli yöntemler kullanılıyor. Kullanılan tarım ilaçlarının insan vücudunda çeşitli hastalıklara yol açabileceğini söyleyen Medicana Sağlık Grubu İç Hastalıkları Bölümü’nden Uzm. Dr. Devrim Deniz, tüketicilere sebze ve meyvelerin mutlaka iyi bir şekilde yıkanarak yenmesi konusunda uyarıda bulundu.

Maruziyet süresi önemli

Zirai mücadelede, kimyasal bazı yöntemler bitkileri korurken; insanlarda bazı sağlık sorunlarına neden olabiliyor. Kullanılan tarım ilacının çeşidine, maruz kalınan süreye ve nasıl maruz kalındığına bağlı olarak çeşitli sağlık sorunlarına sebep olabileceğine değinen Uzm. Dr. Devrim Deniz, şu bilgileri verdi: "Tarım ilacı kalıntısının vücutta birikmesi, sindirim sistemindeki faydalı bakterilerin ölümüne ve bağışıklık sisteminin zarar görmesine yol açabilir. Farklı sistemlerde sorunlara da neden olabilir. Bu nedenle üretilen mahsuller mutfağa girdiğinde tüketicilerin bazı kurallara dikkat etmesi önem taşır."

"Meyveleri kabuğuyla yiyecekseniz karbonatlı suda bekletin"

Pestisitlerin bilinçli kullanılmasının hem yetiştiricilerin hem de tüketicilerin sağlığı için son derece önemli olduğuna değinen Uzm. Dr. Deniz, "Bu nedenle bilinçli üretici ve bilinçli tüketici olmak gerekir. Bilinçli olurken, organik bile olsa sebze ve meyveler mevsiminde tüketilmelidir. Her ihtimale karşı alınan bir meyve ve sebzenin, dalından taze koparılmış olsa bile yıkanması gerekir. Suda çözünen ve sistemik olmayan bir pestisit kalıntısını, bir bitki kabuğunun içinde yetişen kuru baklagiller için, su ile yıkamak yeterli olabilmektedir. Kabuğuyla yenen meyve ve sebzeleri önce karbonatlı sonra sirkeli suda 15 dakika beklettikten sonra durulamak, kalıntıların büyük oranda arındırılmasını sağlayabilir. Mutfaklarda kullanılan gıdaların yetiştirilme şeklinin yanında tüketilmeden önce hijyen ve pestisitten arındırılmış olması konusunda da dikkati elden bırakmamak çok önemlidir" dedi.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.