Anadolu Ajansı tarafından
11 Mayıs, 2024 12:36 tarihinde yayınlandı
A+ A-

“Vehbi Koç Vakfı Sohbetleri”nin ilk konuğu Semahat Arsel oldu

İSTANBUL (AA) - Vehbi Koç Vakfı, vakfa emeği geçmiş kişileri ağırladığı "Vehbi Koç Vakfı Sohbetleri" podcast serisinin ilk konuğu Vehbi Koç Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı ve Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi Semahat Arsel oldu.

Vakıftan yapılan açıklamaya göre, Vehbi Koç Vakfı'nın Kurucusu Vehbi Koç ve Sadberk Koç'un ilk çocuğu olan Semahat Arsel, Vehbi Koç Vakfı'nı, Cumhuriyet'in ilk yıllarında Ankara'da geçen çocukluğunu, ailesiyle ilişkilerini ve o dönemin geleneklerini anlattı.

Podcasttaki görüşlerine yer verilen Arsel, çocukluğu döneminde Ankara'nın yeni yeni geliştiğini, çok intizamlı ve güzel bir şehir olduğunu belirtti.

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün vefatını hatırladığını aktaran Arsel, o günlere dair, "Hayatımın ilk acısıydı, çok acı gelmişti. İstanbul'da ve Ankara'da büyük törenler oldu, sokaklarda insanlar günlerce ağlaştı." duygularını paylaştı.

Gençlik yıllarından itibaren babası Vehbi Koç'un aklında bir vakıf kurma fikri olduğundan bahseden Arsel, ailesinin israftan kaçındığını ve çocuklarına da bunu aşıladığına dikkati çekti.

Vehbi Koç Vakfı'nın nasıl kurulduğunu anlatan Arsel, şunları kaydetti:

"İrsi bir durum vardı. Dedem de vakıfçılığa yatkın biriymiş, hatta İbadullah Vakfının kurucularındanmış. Babam, yaşadığı, gördüğü olaylardan hep çok etkilenmiş, ders almış. Vehbi Koç ismi yayılmaya başladıktan sonra, eğitim, sağlık gibi alanlarda kendisinden talepler de çoğalmış. O dönemde Ankara'da okul da yokmuş. 'Kendi kendime düşündüm, insan evinde okuyamaz, öğretmen olmadan bir şey öğrenemez. O nedenle ben okul yaptırmayı, eğitime daha fazla yardım etmeyi gönlüme ve kafama koydum' derdi. Öyle de yapmış."

Koç Üniversitesi Semahat Arsel Hemşirelik Eğitim, Uygulama ve Araştırma Merkezi, Koç Okulu ve Türkiye'nin ilk özel müzesi Sadberk Hanım Müzesi'nin kuruluşuna dair bilgiler aktaran Semahat Arsel, eğitim, sağlık ve kültür alanındaki yatırımların sürdürülebilir olması gerektiğine dikkati çekti.

Arsel, "Varlıklı insanlardan okul yaptırmaları yönünde beklenti oluyor. O kişiler de tabii tüm hüsnü niyetiyle bir okul yapıyor. Bir müddet sonra o okulun yeni ihtiyaçları oluyor. Ben de diyorum ki, o okulları yaparken yaşatabilmek için bakımına da belli bir bütçe ayırmak lazım. Vakıf yönetiminin bir görevi de o. Başarı ancak devamlılığını sağlamakla mümkün. Benim en önem verdiğim konu büyük emeklerle yapılan işlerin devamlılığını da sağlayabilmek." ifadelerini kullandı.

Vehbi Koç Vakfı Sohbetleri'nin ilk yayınına vakfın YouTubi ve Spotify hesapları üzerinden ulaşılabiliyor.

blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
16 Nisan, 2025 10:24 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Çorum’da binlerce yıllık Hitit ekmeği görücüye çıktı

Çorum’da Turizm Haftası Çorum Müzesi’nde düzenlenen programla kutlandı. Programda binlerce yıllık Hitit ritüellerinde yapılan Hitit ekmeğinin sunumu yapıldı.
Çorum’da Turizm Haftası düzenlenen programlarla kutlanıyor. Bu çerçevede Çorum Müzesi’nde merasim düzenlendi. Hürmet duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programda, UNESCO ve Alan İdare Uzmanı/Şehir Plancısı Namık Kemal Döleneken tarafından konferans verilerek "Kadim Tarihin Medeniyeti Hititler" isimli karma fotoğraf standı açıldı. Hitit Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğrencileri tarafından minik bir konserin verildiği programda, Hitit ritüel metinlerinde sıklıkla ismi geçen ve ‘tanrılara sunulan kurban ekmeği’ olarak bilinen Hitit ekmeği sergilendi. Binlerce yıllık geçmişe sahip ekmek iştirakçilerden ağır ilgi gördü. Programa katılan davetliler ve vatandaşlar, sergilenen yapıtları görme fırsatı buldu.

"Çorum, binlerce yıllık tarihiyle Anadolu’nun kalbinde yer alan bir medeniyetler beşiğidir"
Programda konuşan Çorum Vali Yardımcısı Cengiz Nayman, "Çorum, binlerce yıllık tarihiyle Anadolu’nun kalbinde yer alan bir medeniyetler beşiğidir. Hititlere başşehirlik yapmış bu kadim kent Alacahöyük, Hattuşa ve Yazılıkaya ile sırf arkeolojik değil, birebir vakitte kültürel bir hazinedir. Bu güçlü miras, yalnızca bizlerin değil, tüm insanlığın ortak pahasıdır. Turizm, sadece ekonomik kalkınmanın bir aracı değil, birebir vakitte kültürel etkileşimin, tanıtımın ve barışın en güçlü köprülerinden biridir. Bu manada, Çorum’un sahip olduğu tarih ve kültürel potansiyeli daha görünür kılmak, mahallî kalkınmayı desteklemek ve bu pahaları genç nesillere aktarmak hepimizin ortak misyonudur. Bu his ve niyetlerle etkinliklere katkı sunan herkese teşekkür ediyor, 49. Turizm Haftası’nın kentimize, bölgemize ve ülkemize iyi olmasını diliyorum" dedi.

"Çorum isminden kelam ettiren bir kent haline gelmiştir"
Düzenlenen programda 15 Nisan Turizm haftasının mana ve değeriyle ilgili açış konuşması yapan Çorum Vilayet Kültür ve Turizm Müdürü Sümeyra Bektaş ise "Çorum, tarihi birikimi, varlıklı mutfağı, yaşayan mirası ve doğal hoşlukları ile öne çıkan kadim bir kenttir. Son yıllarda vilayetimizde turizme yönelik çalışmalar değerli bir ivme kazanmış, pek çok yenilikçi adım hayata geçirilmiştir. Elbet bu gelişmeler, siz değerli paydaşlarımızla birlikte attığımız ortak adımların birer sonucudur. Bu kapsamda birlikte yürüdüğümüz yolda, Hitit periyoduna ilişkin Hattuşa, Alacahöyük, Şapinuva ve Eskiyapar üzere değerli kazılarımıza Selçuklu devri hafriyatı olan Kalehisar hafriyatı da eklenmiş, kazılarımız 12 aya çıkarılmış ve ’Geleceğin Mirası’ projesi ile desteklenmiştir. Kentimizin gerdanlığı olarak nitelenen ve kültürel mirasımıza konut sahipliği yapan Kale, Arasta, Ulu Cami, Veli Paşa Hanı, Alören Camii, Hüseyin Gazi Türbesi, Koyun Baba Türbesi üzere birçok tescilli kültür varlığı restore edilmeye başlanmış ve büyük bir kısmı muvaffakiyetle tamamlanmıştır. Kısa müddette, Bakanlığımıza bağlı olarak faaliyet gösteren 3 müze ve ören yerine, Çorum Belediyemizin kıymetli çalışmalarıyla 3 yeni müze daha ek edilmiş, merkez ilçemizin turizm destinasyonu çeşitlendirilmiştir. Kesin gayemiz, Çorum’un kültürel kıymetlerini koruyarak gastronomi alanında UNESCO Kentler Ağı’na dahil edilmesidir. Artık Çorum, tarihi kadar bilimsel çalışmalarıyla tabiatı kadar mutfağıyla şenlikleri ve sanatsal etkinlikleriyle de isminden kelam ettiren bir kent haline gelmiştir" diye konuştu.
Düzenlenen programa, Çorum Vali yardımcıları Yeliz Mercan, Vali Yardımcısı Cengiz Nayman, Vilayet Kültür ve Turizm Müdürü Sümeyra Bektaş, Hitit Üniversitesi öğretim üyeleri, Hitit Üniversitesi’nde tahsil gören öğrenciler ve çok sayıda vatandaş iştirak sağladı.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.