Anadolu Ajansı tarafından
17 Mayıs, 2024 16:36 tarihinde yayınlandı
A+ A-

2. İkiztepe Sağlık Zirvesi Samsun’da başladı

blank

SAMSUN (AA) - Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Samsun Şubesince düzenlenen 2. İkiztepe Sağlık Zirvesi başladı.

İsmini Samsun'un Bafra ilçesindeki İkiztepe Arkeolojik Kazıları'nda bulunan ve beyin ameliyatı olduktan sonra yaşamına devam ettiği anlaşılan iskelet bulgularından alan İkiztepe Sağlık Zirvesi'ne 23 ülkeden 200'ün üzerinde sağlık sektörü temsilcisi katılıyor.

Ticaret Bakanlığı, Samsun Valiliği, Samsun Büyükşehir Belediyesi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ), Samsun Üniversitesi (SAMÜ) ve İl Sağlık Müdürlüğünün katkılarıyla düzenlenen İkiztepe Sağlık Zirvesi, 18 Mayıs'ta sona erecek.

ASKON Genel Başkanı Orhan Aydın, kentteki bir otelde düzenlenen zirvenin açılış konuşmasında, Türkiye'nin tüm bölgelerinde ve 34 ülkede hizmet veren bir sivil toplum kuruluşu haline geldiklerini söyledi.

Türkiye'nin sağlık sektöründe birçok ülkeye örnek olacak şekilde ilerleme kaydettiğine değinen Aydın, "Hem Avrupa hem Kuzey Afrika bölgelerinden ülkemize sağlık ve turizmde ciddi talebin olduğu görülmekte. Sağlık turizmi dünyada 10 trilyon doların üzerine çıkmış. Türkiye'nin burada önemli bir pay almaya başladığını görüyoruz. Avrupa'nın en gelişmiş ekonomilerinden, en büyük ülkelerinden dahi Türkiye'ye hastaların geldiğini görmekteyiz." diye konuştu.

Sağlık sektöründe olduğu gibi Türkiye'nin sanayi, ihracat, teknoloji ve özellikle savunma sanayisine ev sahipliği yapan bir ülke konumuna geldiğini belirten Aydın, şu görüşleri dile getirdi:

"Türkiye sağlık sektöründe de dünyanın en önemli pazarlarından biri olacak. Samsun da şüphesiz, Türkiye'nin bu işi en önde taşıyan şehri olacak. Bu işte Samsun'un neden seçildiği konusunun önemli nişaneleri var. Ülkede hamdolsun ki birinci sırada kümelenmeyi sağlamış şehrimiz Samsun. Medikal kümelenmeyle inanıyoruz ki yakın tarihte teknolojisiyle turizmiyle sanayisiyle Samsun, dünyada çok üst seviyelere ulaşmış bir şehir olacaktır."

Aydın, Bakanlık verilerine göre Türkiye'de sağlık turizmi alanında 2023'te 404 yatırım teşvikiyle 62 milyar liralık yatırım yapıldığını anlatarak, "Bugün 23 ülkeyi konuşuyorken, inşallah önümüzdeki sene 50 ülkeden katılımcıları, misyonerleri burada misafir edeceğimiz bir toplantıya, zirveye ulaşacağımıza inancımız tam. Bu zirvenin başta şehrimiz olmak üzere ülkemiz ekonomisine, ihracatımıza, istihdamımıza ve özellikle Karadeniz Bölgesi'ndeki yatırımlara öncülük etmesini niyaz ediyorum." ifadelerini kullandı.

Samsun Valisi Orhan Tavlı da Milli Mücadele'nin şehri Samsun'da İkiztepe Sağlık Zirvesi'nin düzenlenmesini anlamlı bulduğunu dile getirerek, şunları aktardı:

"Samsun'umuzda eğitimden sağlığa, altyapıdan kültür ve turizme her alanda verdikleri desteklerden dolayı Sayın Cumhurbaşkanı'mız başta olmak üzere bakanlarımıza, Samsun milletvekillerimize teşekkürlerimi ifade etmek istiyorum. Çünkü sağlıkta yapılan değişim ve dönüşüm, merkezi hükümetimizin Samsun’a verdiği güç ve öncelikle hayata geçti."

ASKON Samsun Şube Başkanı Ahmet Alp Doğru, 2022'de ilkini gerçekleştirdikleri İkiztepe Sağlık Zirvesi'nin kente ve ülkeye sağlık turizmi açısından oldukça katkı sağladığını vurguladı.

İlk zirve sonrasında bir yıl içinde sağlık turizmine ilave 3 milyon dolar, tıbbi cihaz ve malzeme ihracatına 3,5 milyon dolar katkı sağlandığına dikkati çeken Doğru, "Üç bin yıllık sağlık geçmişi olan Samsun, antik çağlardan bugüne sağlıkta her dönemde zirvede yer almıştır. Samsun, tıbbi cihaz ve cerrahi alet sanayisi, eğitim, üretim ve ihracat konusunda Türkiye'nin en önemli şehri konumundadır." diye konuştu.

Programa, Samsun Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Sabri Kılıç, OMÜ Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal, SAMÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydın, Samsun Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Nihat Soğuk, CHP Samsun Milletvekili Murat Çan, Saadet Partisi Samsun Milletvekili Mehmet Karaman ile sağlık sektöründen temsilciler katıldı.


blank
Haber Merkezi tarafından
17 Nisan, 2025 12:54 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Rektör Kırışık’tan EURIE 2025’te Stratejik İş Birlikleri ve Yoğun Diplomasi Temasları

Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, EURIE 2025’te uluslararası iş birliklerini güçlendiren önemli temaslarda bulundu.

Karabük Üniversitesi (KBÜ), Avrasya Üniversiteler Birliği (EURAS) tarafından bu yıl 10’uncusu düzenlenen Avrasya Yükseköğretim Zirvesi EURIE 2025’te dikkat çeken bir diplomasi performansı sergiledi.

İstanbul Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda düzenlenen zirvede, Karabük Üniversitesi ile Malezya Yükseköğretim Bakanlığı Politeknik ve Toplum Kolejleri Eğitim Dairesi Başkanlığı arasında stratejik iş birliği protokolü imzalandı. Öte yandan Rektör Prof. Dr. Fatih Kırışık çok sayıda ülke temsilcisiyle geleceğe dönük önemli iş birliği görüşmeleri yaptı.

Malezya ile Stratejik Protokol

EURIE 2025 kapsamında düzenlenen törende, Karabük Üniversitesi ile Malezya Yükseköğretim Bakanlığı Politeknik ve Toplum Kolejleri Eğitim Dairesi Başkanlığı arasında önemli bir iş birliği protokolü imzalandı. Törene Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar ve Malezya Yükseköğretim Bakanı Prof. Dr. Zambry Abd Kadir de katıldı. Protokole Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık ile Malezya Politeknik ve Toplum Kolejleri Eğitim Dairesi Genel Müdürü Dato’ Dr. Haji Mohd Zahari Bin Ismail imza attı.

İş birliği protokolü; öğrenci ve akademisyen değişimi, ortak araştırma projeleri, müfredat geliştirme, girişimcilik ve inovasyon temelli uygulamalar ile konferans ve seminerlerin birlikte düzenlenmesini kapsıyor. 

YÖK Başkanı Özvar EURIE 2025’e Liderlik Etti

EURIE 2025’e katılan YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, Türkiye’nin yükseköğretimdeki uluslararasılaşma hamlesine liderlik etti. Zirvenin açılışında konuşan YÖK Başkanı Özvar; eğitimin, modern dünyada ülkeleri birbirine bağlayan güçlü köprüler kurduğunu belirterek EURIE'nin küresel diyalog ve iş birliği için müstesna bir platform olduğunu söyledi. YÖK'ün stratejik hedeflerinden birinin uluslararasılaşma olduğunu belirten Özvar, bu hedefin özünde Türk yükseköğretimini bölgesel ve küresel akademik hareketliliğin merkezlerinden biri hâline getirme amacı taşıdığını vurguladı. 

YÖK Başkanı, Rektörlerle Değerlendirme Yaptı

YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, zirvede Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık’ın da aralarında bulunduğu üniversite rektörleriyle bir araya geldi. Görüşmede Türkiye’nin yükseköğretimdeki küresel rolü, üniversiteler arası stratejik ortaklıklar ve yeni uluslararası projelerin geliştirilmesi gibi konularda değerlendirmelerde bulunuldu.

KBÜ Standına Yoğun İlgi

Zirve süresince Karabük Üniversitesi standı, başta YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, Malezya Yükseköğretim Bakanı Prof. Dr. Zambry Abd Kadir ve EURAS Başkanı Prof. Dr. Mustafa Aydın olmak üzere birçok akademik ve uluslararası temsilcinin ziyaret ettiği önemli duraklardan biri oldu. KBÜ’nün yürüttüğü uluslararası projeler, dijital dönüşüm faaliyetleri ve küresel iş birliklerine dair tanıtımların yapıldığı stantta, ziyaretçilerle akademik ve teknolojik gelişmeler paylaşıldı.

Rektör Prof. Dr. Fatih Kırışık, stant ziyaretlerinde KBÜ’nün bilimsel ve kültürel altyapısını anlatarak üniversitenin uluslararası düzeyde yürüttüğü çalışmalar hakkında bilgi verdi. Bu kapsamda çok sayıda farklı ülkeden üniversite temsilcisi ile yeni iş birliği fırsatları üzerine görüşmeler gerçekleştirildi.

Geleceğin Yükseköğretimi EURIE 2025’te Tartışıldı

Avrasya Yükseköğretim Zirvesi, 65’ten fazla ülkeden gelen 400’ün üzerinde üniversite temsilcisini bir araya getirdi. Etkinlikte 50’nin üzerinde oturum gerçekleştirilerek; uluslararasılaşma trendleri, Erasmus+ projeleri, dijital dönüşüm, yapay zekâ, kalite güvencesi ve uluslararası öğrenci hareketliliği gibi yükseköğretimin geleceğine yön veren başlıklar masaya yatırıldı.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.