Eksun Gıda 2024 yılı ilk çeyrek finansal sonuçlarını açıkladı

Anadolu Ajansı
Yayın: 16.06.2024 04:45
A+ A-

İSTANBUL (AA) – Sinangil ve Sinangil Gluten Yok markaları ile 200'ü aşkın ürün çeşidini bünyesinde barındıran Eksun Gıda, Türkiye Muhasebe Standartı (TMS) 29 enflasyon muhasebesi ilkelerine uygun olarak hazırlanan 2024 yılı ilk çeyrek dönem finansal sonuçlarını Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) yayınladı.

Şirketten yapılan açıklamaya göre Eksun Gıda'nın 2024 yılının ilk çeyreğinde toplam cirosu 2,3 milyar lira seviyesine ulaşırken, ihracat cirosu 544 milyon lira seviyesinde gerçekleşti. Böylece, ihracatın toplam satışlar içerisindeki payı yüzde 24 oldu.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Eksun Gıda Genel Müdürü Ahmet Demir, güçlü sermaye yapısını 2024 yılı ilk çeyreğinde de sürdürdüklerini belirtti.

Demir, Eksun Gıda'nın toplam özkaynaklarının 2 milyar lira olduğunu vurgulayarak, “Şirketin aktif büyüklüğü ise 2023 yıl sonuna göre yüzde 14 artarak 4,4 milyar liraya ulaştı. Sürdürülebilir büyümenin devamlılığı için gerekli olan güçlü özkaynak yapısını koruyan şirketimiz, özkaynak büyüklüğünü 2 milyar liranın üzerine çıkardı.

İç piyasaya verdiğimiz önemin yanı sıra şirketimiz, ülke ekonomisine de katkısının bilinciyle, ihracat odağını koruyor ve sürekli canlı tutuyor.” değerlendirmelerinde bulundu.

2024 yılının ilk çeyreğinde Eksun Gıda'nın global liderlik vizyonu doğrultusunda kararlılıkla sürdürdüklerini ifade eden Demir, rekabetçi konumlarını daha da sağlamlaştırmak adına yatırım çalışmalarına devam ettiklerinin altını çizdi.

– “Şirketimizin TMS 29 etkisi hariç brüt kar marjı yüzde 16,5 seviyesinde, FAVÖK marjı ise yüzde 3,9 seviyesinde gerçekleşmiştir”

Demir, “Ülke ekonomisi ve tarım sektörü açısından katma değeri hızla önem kazanan, 'Lisanslı Depoculuk' alanında faaliyet göstermek üzere, lisanslı depoculuk faaliyet belgesine sahip Babaeski Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk Anonim Şirketi'ni satın alarak Eksun Gıda'nın bünyesine dahil ettik.

Bunun yanı sıra, yenilenebilir enerji santrali yatırımlarımızın ilk fazları kapsamında, İzmir ili, Bergama ilçesinde kurulması planlanan enerji santrali yatırımları için bölgenin elektrik dağıtım şirketinden, toplamda 18900kW güce sahip rüzgar enerji santrali yatırımı için çağrı mektupları aldık.” açıklamalarında bulundu.

Küresel gıda güvenliği ve kalite standartları kurumu BRCGS Gıda Güvenliği Standardı'nın Food V9 denetimini de başarıyla geçtiklerine dikkati çeken Demir, şunları kaydetti:

“Geçmiş yıllarda olduğu gibi tüm paydaşlarımıza karşı sorumluluklarımızın farkında olarak, yüksek üretim kapasitemiz, yaygın dağıtım ağımız ve tecrübeli yönetim yaklaşımımız ile 2024 yılı ilk çeyreğinde de faaliyetlerimizi başarı ile sürdürdük. Bunun yanında, 2023 yılı Mart ayında, paylarının halka arz edilmesi ile birlikte halka açık bir şirket statüsüne erişen Eksun Gıda'nın halka arz ile birlikte artan güçlü özkaynakları, Türkiye Muhasebe ve Finansal Raporlama Standartı (TMS) 29 enflasyon muhasebesi uygulamasının etkisi ile finansal tablolarımızı olumsuz yönde etkilemiştir.

TMS 29 enflasyon muhasebesi uygulanmış 2024 yılı ilk çeyrek finansal tablolarında 126 milyon TL dönem zararı bulunan Eksun Gıda'nın, TMS 29 enflasyon muhasebesi uygulanmamış finansal tablolarında 86 milyon lira dönem net karı bulunmaktadır. Buna paralel olarak, yaklaşık 10 milyon lira vergi ödeyen şirketimizin TMS 29 etkisi hariç brüt kar marjı yüzde 16,5 seviyesinde, FAVÖK marjı ise yüzde 3,9 seviyesinde gerçekleşmiştir.”

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

İklim değişikliğine bağlı risk altındaki endemik bitkiler botanik bahçede korunuyor

Anadolu Ajansı
Yayın: 28.09.2024 16:30
A+ A-

DÜZCE (AA) – ÖMER ÜRER – Batı Karadeniz Bölgesi başta olmak üzere Türkiye'nin farklı yerlerinde küresel iklim değişikliğinden olumsuz etkilendiği tespit edilen bitki türleri, Düzce Üniversitesi (DÜ) kampüsü içerisinde 60 dönüm alana kurulu botanik bahçede koruma altında tutularak nesillerinin devamlılığı için çoğaltılıyor.

DÜ akademisyenleri, yaklaşık 15 yıldır bitki çeşitliliğinin korunmasına yönelik bilimsel çalışmalar yürütüyor.

Bu kapsamda Batı Karadeniz Bölgesi başta olmak üzere Türkiye'nin farklı yerlerinde iklim değişikliğine bağlı kaybolma riski taşıdığı belirlenen yaklaşık 600 endemik bitki türü peyderpey botanik bahçeye getirilerek koruma altına alındı.

İlk zamanlar sınırlı alanda oluşturulan botanik bahçe, bitki türlerinin sayısının artması üzerine 60 dönüm araziye yayıldı.

İçerisinde yapay akarsu ve şelaleler ile ziyaretçiler için yürüyüş yolları, dinlenme alanları ve öğrencilerin ders gördüğü amfi tiyatronun da yer aldığı alanda, yaklaşık 3 ay önce Süs ve Tıbbı Bitkiler Üretim, Uygulama ve Araştırma Merkezi DÜSTIBAM hizmet vermeye başladı.

Uluslararası Botanik Bahçeleri Koruma Birliği BGCI (Botanic Gardens Conservation International) tarafından oluşturulan Dünya Botanik Bahçeleri listesinde yer alan bahçede, akademisyenler tarafından bitkilerin neslinin devamlılığı için çalışmalar yapılıyor.

Akademisyenlerin “doğal açık hava bitki müzesi” olarak nitelendirdiği botanik bahçede kaybolma riski taşıyan endemik bitki türleri çoğaltıldıktan sonra herbaryumda (kurutulmuş bitki örneklerinin belli bir sistemle düzenlenerek saklandığı yer) Latince ve Türkçe isimleriyle kayıt altına alınıyor.

– “Burayı yaşayan canlı bir müze olarak planladık”

DÜSTIBAM Müdürü Prof. Dr. Necmi Aksoy, AA muhabirine, merkezin Batı Karadeniz Bölgesi'nin “ilk ve tek” botanik bahçesi olduğunu söyledi.

Bölgenin ılıman iklim kuşağında yer aldığını ve çok sayıda endemik bitki türlerini barındırdığı belirten Aksoy, şunları kaydetti:

“Düzce, bölgede saklı bir bitki cenneti. Burada endemik ve tıbbi bitkileri üzerinde çalışmalar yürütmekteyiz. Burada 600'e yakın bitki türüne ait 10 bin bitki bireyi dikildi. Bir orman fakültesi öğrencisi burada egzotik ve doğal türleri görecek. Tıbbi bitkileri görerek çalışma yapan eczacılık fakültesi öğrencisi buraya gelecek, ziraat fakültesi öğrencileri meyve bitkilerini görmeye gelecek. Peyzaj mimarı öğrencilerimiz buranın tasarımından, günlük uygulamalarından yararlanacaklar. Orman mühendisliği öğrencilerimiz, Türkiye'nin orman ve ağaçlarını görmeye gelecek. Burayı yaşayan canlı bir müze olarak planladık.”

Aksoy, alanda 43 parselde çeşitli çalışmalar yapıldığını dile getirerek, “Burası Dünya Botanik Bahçeleri listesine de girdi. Türkiye'de 12 botanik bahçesi bu listeye girdi. Bunlardan 6'sı özel, 6'sı üniversitelerin kurduğu bahçeler. Bu 6 üniversiteden biri olmak bizi çok mutlu ediyor.” dedi.

Botanik bahçesinin en önemli özelliklerinden birinin nesli tehdit altında olan bitki türlerinin üretilmesi olduğunu vurgulayan Aksoy, “Bitkiler 3 şekilde korunur, yerinde, taşınarak veya botanik bahçede. Genelde iklim değişikliği sonucunda bitkilerin yok oluşlarına ilave olarak bazen insan etkileri, kentleşme gibi faktörlerle de oluyor. Farklı nedenler bazı endemik bitki türlerimizin yok olmasına neden oluyor. Bu bitki türlerimizin burada üretilmesi ve yayılış alanlarının çoğaltılması çok önemli. Popülasyonun devamlılığı, eğitim ve bilimle oluyor. Kurulan bu bölge bilimsel çalışmayla destekleniyor. Biz burada bu kurduğumuz alanda birçok endemik bitkiyi çoğaltmaya başladık.” diye konuştu.

Nöbetçi Eczaneler

Asuman Eczanesi
Adres

Fevzi Fırat Caddesi, No:51/A Merkez / Karabük

Telefon

(370) 413-1373

Beşbinevler Eczanesi
Adres

Beşbinevler 75. Yıl Mahallesi, 70. Sokak No:39 Merkez / Karabük

Telefon

(370) 433-1527

Dilek Eczanesi
Adres

Esentepe Mahallesi, İncekaya Caddesi, Sultan Çayırı Evleri No:78/B Safranbolu / Karabük

Telefon

(370) 712-5434

Mutlu Eczanesi
Adres

Orta Sokak No:7/B Eskipazar / Karabük

Telefon

(370) 818-1124

Gökçe Eczanesi
Adres

İnönü Caddesi No:2 Yenice / Karabük

Telefon

(370) 766-4455

Gülşen Eczanesi
Adres

Candaroğlu Mahallesi, Hastane Caddesi, No:7 Karabük-Eflani

Telefon

(370) 461-2331