Mevlana’nın hayatını derinlemesine ele alan kitap merak uyandırıyor!
En çok okunanlar listesine aday kitaplar arasında bu yıl Yazar Ümit Doğan'ın "Mevlana Gerçeği (Mevlana'nın Bilinmeyen Yönleri ve Sarsıcı Gerçekler)" isimli kitabının da yer alması bekleniyor. Haber sitemizin kitap araştırmaları sonucunda, Yazar Doğan'ın kitabının merakla okunan kitaplar arasında daha çok ilgi görmesi bekleniyor. Mevlana'nın bilinmeyen yönlerini ve sarsıcı gerçekleri ele alan bu kitabın okuyucular tarafından merakla beklenen bir eser olduğu gözlemleniyor.
Destek Yayınları tarafından bu yıl ilk kez basılan "Mevlana Gerçeği" isimli kitap, meşhur düşünür ve şair Mevlana Celaleddin Rumi'nin hayatını ve öğretilerini derinlemesine inceliyor. Kitap, bugüne kadar bildiğimiz doğruları sorgulayan ve yeni bir bakış açısı sunan birçok soruya da cevap arıyor. Mevlana'nın düşünceleri ve felsefesi üzerine yapılan araştırmaların ışığında yazılan kitap, onun hayatına dair bilinmeyen yönleri ve derin anlamlarını açıklığa kavuşturmayı hedefliyor. Mevlana'nın insanlık ve sevgi üzerine öğretilerinin yanı sıra mistik düşünceleri de kitapta detaylı bir şekilde ele alınıyor. Yazarın özgün bakış açısı ve akıcı dili sayesinde okuyucuları etkilemeyi başaran "Mevlana Gerçeği" isimli eser, Mevlana'nın hayatı ve düşünceleri hakkında yeni bir perspektif sunuyor. Kitap, Mevlana'nın evrensel mesajlarını günümüz insanına aktarma konusunda da önemli bir kaynak olma özelliği taşıyor. Anadolu'nun Ortaçağ'da siyasi, sosyal, dini ve ekonomik yönlerini Yazar Doğan'ın araştırmaları ışığında inceleme imkanı yakalayacak olan okurlar, şu sorulara da yanıt bulabilecekler.
1- Mevlana Moğol ajanı mıydı?
2- Nasreddin Hoca’yı Mevlana mı öldürttü?
3- Ahi Evran ve Nasreddin Hoca aynı kişi midir?
4- Mevlana Türk müdür? Türklere bakışı nasıldır?
5- Mevlana ve Şems’in kadınlara bakışı nasıldı?
6- Mesnevi’deki müstehcen hikâyeler gerçek mi?
7- Mevlana Mesnevi’yi Kuran olarak mı görüyordu?
8- Mevlana ve Şems arasındaki ilişki Konya halkını neden rahatsız etmişti?
9- “Ne olursan ol, yine gel” sözleri Mevlana’ya ait değil mi?
10- Mevlana ile Ahi Evran arasındaki düşmanlığın sebebi neydi?
11- Mevlana 15 yaşındaki evlatlığı Kimya Hatun’u 65 yaşındaki Şems’e mi nikâhladı?
12- Mevlana’nın oğlu Alaeddin Çelebi babasını terk ederek Ahi Evran’ın hizmetine neden girdi?
13- Mevlana ve Hacı Bektaş-ı Veli’nin arasındaki gerginliğin sebebi neydi?
Tüm bu sorulara yanıt arayan Yazar Doğan, Şems'in karısı Kimya Hatun ile evliliği hakkında bilgiler de sunuyor. Şems'in yüzünü siyah boyayan şaman tarzıyla Vikingler dizisindeki Floki'ye benzerliği dikkat çekiyor. Anlatımlarda, dizideki Floki'nin çarpıcı göz makyajıyla Pagan kültürünü temsil ettiği bilinirken, kitapta Şems ile Şaman kültürü taşıyıcısı olarak göz makyajına yer verildiği görülüyor. Moğolların Anadolu'daki yakıcı ve yıkıcı savaşlarının nasıl ilerlediğine de değinen Doğan'ın kitabı, sarsıcı bilgiler ışığında bu yıl okuyucuların raflarında en çok okunan kitaplar arasında yer alması bekleniyor.
Kastamonu Üniversitesi’nde simetrik tasarımların mozaik yapısı araştırılacak
Kastamonu Üniversitesi tarafından hazırlanan Simetrik Dizaynların Mozaik Yapısı Üzerine bahisli araştırmaya TÜBİTAK destek verdi.
Kastamonu Üniversitesi Fen Fakültesi Matematik Kısmı Öğretim Üyesi Araştırma Vazifelisi Dr. Semih Piri’nin yürütücülüğünü üstlendiği "Kombinatorik Simetrik Dizaynların Parçalanması ve Mozaikler" başlıklı proje, TÜBİTAK 1002-Hızlı Takviye Programı kapsamında desteklenmeye paha bulundu.
Bir yıl mühletle yürütülmesi planlanan projede; kombinatoryal simetrik dizaynların mozaiklerinin varlık sorunlarına genel bir karşılık verilmesi, bu mozaiklerin elde edilme tekniklerinin araştırılması ve dizaynların mozaikleriyle başka kombinatoryal yapılar ortasındaki bağın ortaya konulması hedefleniyor.
Proje, matematiksel yapıların daha derinlemesine anlaşılmasına yönelik değerli bir adım olarak bedellendiriliyor.
Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, proje takımını tebrik ederek, bilimsel çalışmalara verilen dayanaklardan ötürü kurumlara da teşekkür etti.