Samsun’da mübadil yemeklerinin tanıtımı yapıldı

Samsun’da mübadil yemeklerinin tanıtımı yapıldı

Anadolu Ajansı
Yayın: 30.06.2024 04:37
Paylaş:
A+ A-

SAMSUN (AA) – Samsun Balkan Türkleri Derneğince, “Asırlık Mübadil Lezzetler Projesi” kapsamında mübadil yemeklerinin tanıtımı yapıldı.

Dernek başkanı Sevda Tanyıldız, Samsun Olgunlaşma Enstitüsünde düzenlenen programdaki konuşmasında, Balkanlardan Anadolu'ya zorunlu göçe tabi tutulan mübadillerin torunları olarak bu kültürü yaşatmanın sorumluluğunu taşıdıklarını söyledi.

Yemeklerin sadece bir reçete değil, tarihi, coğrafyayı, kültürü öğreten bir araç olduğunu vurgulayan Tanyıldız, geçmişten gelen yemek çeşitlerinin kaybolmasını önlemek için çalışma yürüttüklerini belirtti.

Bu kapsamda 2019 yılında Samsun'da 8 köyde çalışma yapıp 50 mübadil lezzeti ortaya çıkardıklarını dile getiren Tanyıldız, “2023'te ise çalışmaya Tokat, Amasya ve Çorum'da 110 yemek daha ekledik. Bu süreçte 30 yerleşim yerinde çoğunluğu kadın 105 mübadille görüşüldü. Böylece 160 ata mirası yemeğimiz kayda geçmiş oldu. Bu şekilde kültürel arşiv oluşturmuş olduk.” dedi.

Kayıt altına aldıkları yemekleri hazırladıkları kitapta bir araya topladıklarını anlatan Tanyıldız, sosyal medya hesabı açarak burada da çalışmalarını yayımladıklarını kaydetti.

Konuşmaların ardından mübadil yemeklerin sunumu gerçekleştirildi.

Programa Tekkeköy Belediye Başkanı Mustafa Candal, İlkadım Belediye Başkan yardımcıları İbrahim Güven ve Muharrem Soylu, Samsun Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Arzu Yıldırım, Samsun Balkan Türkleri Derneği Başkanı Adem Tuğral ile davetliler ve dernek üyeleri katıldı.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Yavuz “Bu meselenin sorumlusu bizzat AK Partidir”

Yayın: 04.07.2024 11:09
Paylaş:
A+ A-

Cumhuriyet Halk Partisi Karabük Merkez İlçe Başkanı Ali Yavuz yayınladığı basın bilidirisinde , 22 Mayıs tarihinde ihalesi yapılan ve 26 Haziran tarihinde ihalesi iptal edilen Soğuksu TOKİ ihalesinin iptal edilmesinin vatandaşların mağduriyetlerini bir kat daha artırdığı söyledi.

Bu meselenin sorumlusunun bizzat AK Parti’nin olduğunu belirten Yavuz, Cumhuriyet Halk Partisi olarak bu konunun takipçisi olacaklarını belirtti. Mağdur durumda olan vatandaşlara  yıllardır kira yardımının yapılmadığını da hatırlatan Başkan Yavuz, yaptığı açıklamada şu görüşlere yer verdi” Soğuksu Mahallesi’nde toplam 200 ev kentsel dönüşüm kapsamında ortalama 2 yıl önce yıkıldı. Bu durumdan yaklaşık 300 aile, en az da 900 kişi etkilenmiş durumda.  Üstelik mağdur durumda olan yüzlerce vatandaşımıza yıllardır kira yardımı da yapılmamaktadır. Geçim zorluğu yaşayan, enflasyon altında ezilen vatandaşlarımız fahiş kiralar yüzünden daha da zor günlerden geçmektedir. 866 Konutluk Soğuksu Mahallesi Kentsel Dönüşüm Projesi, 22 Mayıs tarihinde açık ihale usulüyle yapılmış 26 Haziran tarihinde de iptal edilmiştir. İhalenin iptal edilmesiyle birlikte, yıllardır mağdur edilen Soğuksu sakinlerimizin mağduriyeti katmerleşmiştir.

Bu meselenin sorumlusu ise bizzat iktidar partisi olan AK Parti’dir. Vatandaşlarımızın sorunlarını görmezden gelen, Soğuksu Mahallesi’ni adeta kaderine terk eden AK Partili siyasetçiler, ihalenin Ağustos ayı içerisinde yenileneceği açıkladı. İktidar partisi tarafından, ihalenin ağustos ayı içerisinde yapılacağı ifade edilse de TOKİ’nin resmi internet sitesinde diğer projelerin tarihleri yer alırken Soğuksu Kentsel Dönüşüm Projesi’nin ihale tarihi yer almamaktadır. Bu durum, “ihale ağustos ayı içerisinde yapılmayacak mı?” sorusunu akıllara getirmektedir. Vatandaşlarımız ihale ile ilgili TOKİ tarafından resmi bir açıklama beklemektedirler. Toplu Konut İdaresi acil olarak vatandaşlarımızın bu talebini karşılamalıdır. İhalenin gerçek iptal sebebine gelecek olursak, AK Parti’nin açıkladığı gibi “mevzuattaki bazı değişiklikler” değildir.

İhalenin iptal nedeni bizzat AK Parti iktidarından kaynaklıdır. İktidarın uyguladığı yanlış politikalar neticesinde yaşanan ekonomik kriz, A’dan Z’ye tüm kesimleri ve tüm alanları etkilemiş durumdadır.  İnşaat maliyetleri artmış, inşaat maliyetlerindeki artışın faturası ise yine vatandaşımıza kesilmiştir. Artan inşaat maliyetleri karşısında TOKİ inşaat metrekare maliyetlerini güncellememiş, düşük bırakılan maliyetler yüzünden de müteahhitler konut ihalesine girmemektedir.  İktidarın yarattığı ekonomik krizin faturasını vatandaşlarımız ödemek zorunda değildir! Soğuksu Mahallesi sakinleri iktidardan gerçekçi adımlar bekliyorlar.

Karabük’ümüzün sorunlarının takipçisi, hemşehrilerimizin gür sesi Karabük Milletvekilimiz Cevdet Akay Soğuksu Mahallesi sakinlerinin mağduriyetini de yerinde incelemiş ve konuyu ilgili mercilere iletmiştir. Sorun çözülene kadar konunun takipçisi olmaya devam edecek olan Sayın vekilimizin yaşanan bu büyük mağduriyeti TBMM’de dile getirmeye devam edeceğinden de kimsenin şüphesi olmasın. Ağustos ayında yapılacağı söylenen ihalenin takipçisi olacağız. Umuyoruz ki ihale Ağustos ayında yapılır ve hemşehrilerimizin mağduriyetini gidermek için ilk adım atılır. Cumhuriyet Halk Partisi olarak konunun takipçisi olmaya devam edecek, Soğuksu Mahallesi sakinleriyle dayanışmamızı sürdüreceğiz” dedi.