Burun Estetiği Ameliyatı ve İyileşme Süresi Nasıldır ?

Esra Oğuzkağan Özkan
Yayın Tarihi: 05.07.2024 14:56
A+ A-

Burun estetiği ameliyatı denilince genellikle burunun şeklinin değiştirilmesi ve küçültülmesi akla geliyor. Ancak burun estetiği ameliyatının asıl amacı, burunla ilgili sağlık sorunlarını düzeltmek olduğu biliniyor. Bu tür ameliyatlar genellikle nefes alma zorluğunda, horlama sorunlarında veya burun travmalarında daha çok tercih ediliyor.

Uzmanlara göre; “Burnun şeklini veya fonksiyonunu değiştirmek için yapılan cerrahi bir işlemdir. Burnundan memnun olmayanlar veya burnundan dolayı sıkıntısı olanlar burun estetiğine başvurur. Ameliyat öncesinde, hasta ilgili birimin cerrahıyla görüşür ve şikayetlerini açıkça belirtir. Cerrah, hastanın burnunu inceleyerek nasıl bir burun ameliyatı yapacağına karar verir ve ameliyat öncesi fotoğraflar çekilir. Ayrıca, tıbbi değerlendirmeler ve gerekli testler yapılır. Ameliyattan en az 6 ila 8 saat önce katı gıdaların tüketilmesi yasaktır. Alkol, sigara ve bazı ilaçların içilmemesi gerekir. Ameliyat günü, 1-2 saat önceden hastaneye gidilir ve yatış yapılır. Hastadan gerekli tahliller yapılarak hasta ameliyat için hazır hale getirilir. Hasta ameliyathaneye gitmeden önce narkoz verilir. Ameliyattan çıktıktan sonra ise hastanın yüzünde morluklar ve şişlikler olur. Bu durum kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Kimilerinde aşırı şişme, morluk oluyorken, bazılarına göre bu durum daha az gözükebilir. Morarma ve şişlikler için 1 hafta boyunca buz tutulur. İyileşme süreci boyunca doktorun verdiği serum burnun içine sıkılır. Hasta kendini iyi hissediyorsa o gün içerisinde hastaneden taburcu olabilir. Estetik ameliyatlarının tümü için geçerli olan kural, ameliyattan 15 gün önce sigarayı bırakmak gerekir. Burun estetiği sonrası gözlük kullananlar ise gözlük kullanmaya bir süre ara vermeleri gerekir. Çünkü burun daha çok hassas olduğu için hiçbir şekilde üstüne bir ağırlık, darbe gelmemelidir. 2 ay boyunca buruna çok dikkat edilmeli kavgadan uzak durulmalı, çünkü buruna gelecek en ufak darbe hem canınızı çok yakar, hem de burnunuzun şeklini bozma ihtimali yüksektir.” ifadeleri yer aldı.

Ameliyattan sonra ise 1 ay süre Burun estetiği (rinoplasti), her cerrahi prosedürde olduğu gibi bazı zorluklar ve riskler içerebilir. İşte burun estetiği ile ilgili olabilecek bazı zorluklar:

Estetik Beklentilerin Karşılanamaması: Hastanın istediği ideal burun şekli, cerrahi müdahale sonrası tam olarak elde edilemeyebilir. Bu durum, hastanın memnuniyetsizliğine ve ek cerrahi işlemlerin gerekliliğine yol açabilir.

Fonksiyonel Sorunlar: Burun estetiği sırasında, burun içindeki yapılar (burun septumu gibi) etkilenebilir. Bu durum, burun tıkanıklığı gibi fonksiyonel sorunlara yol açabilir ve hastanın nefes almakta zorlanmasına sebep olur.

Cerrahi Komplikasyonlar: Her cerrahi işlemde olduğu gibi, burun estetiği de enfeksiyon, kanama, anesteziye bağlı riskler gibi potansiyel komplikasyonlar içerebilir.

İyileşme Süreci: Burun estetiği sonrası iyileşme süreci genellikle uzun ve bazen zorlu olabilir. Özellikle ilk birkaç hafta boyunca burun etrafındaki şişlikler ve morluklar olur.

Estetik Olmayan Sonuçlar: İdeal olmayan cerrahi sonuçlar, burunun asimetrisi, çöküklük veya burun ucunun düzensizliği gibi estetik olmayan sonuçlara neden olabilir.

Psikolojik Etkiler: Burun estetiği sonrası, hastanın psikolojik olarak adaptasyon süreci yaşaması gerekebilir. Beklentilerle gerçek sonuçlar arasındaki fark, bazı hastalarda psikolojik sıkıntılara yol açabilir.

Bu zorluklar, iyi bir cerrahi planlama, deneyimli bir cerrah tarafından yapılan işlem ve hasta ile doktor arasındaki iyi iletişim ile azaltılabilir veya yönetilebilir. Önemli olan, her hasta için özgün bir cerrahi planın belirlenmesi ve gerçekçi beklentilerin oluşturulmasıdır. (Kaynak: Yağmur Tozduman)

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Günümüzde ağır işlerde, özellikle, inşaat, liman, gemi, maden, taş ocağı, yol ve fabrikalardaki benzeri ağır işlerde çalıştırılan işçilerimizin zaman, zaman karşılaşmış oldukları iş kazaları vücutta ağır uzuv kayıpları ve ölümlerle sonuçlanmaktadır. Bu tip işlerde çalışanların, yaşları küçük olanlar da var ve

Bir çoğunun sigortaları da yok.

Karabük ilinde inşaat işleri uğraşan birçok FİRMA var. Bu firmalar kurallara ne kadar uyuyorlar. Denetimleri  yapılıyor mu?  Küçük yaşta henüz 18 yaşına girmemiş çocuklar da var bunlar takip ediliyor mu?

Türkiye yasalarına göre, 16 yaşındaki bir çocuğun tehlikeli işlerde çalıştırılması yasak.

Maalesef

Ufak araştırmamız birçoğu bu kurallara uymuyorlar. Hatta inşaatlar da bu çocuklar hiç bir tedbir alınmadan ve sigortasız olarak çalıştırılıyor.

İnşaatı yapan müteahhit ler özellikle işlerini taşeron firma kullanarak halletme yoluna gidiyorlar. Pe ki bu tip kazalarda bu müteahhitler’in denetimi yok mu?

Ölümlü kazalar meydana gelebiliyor.

Ya da hayatı  boyunca sakat kalabiliyorlar.

Geçenler de buna benzer bir olayın meydana geldiğini duyduk. 16 yaşındaki bir çocuk İNŞAATTAN düşerek ağır yaralanmış. Durumu ciddiyetini koruyor ve üstelik sigortasız olduğunu beyan ettiler.

Bu çocukların günahı ne? Sadece para kazanmak

Yasak olmasına rağmen Müteahhitlerin ve alt taşeronların 18 yaşından küçük çocukların çalıştırılması.

Hangi firmada çalıştığını henüz teyit edemedik. Onu da yakında teyit ederiz.

Biliyoruz ki inşaatlar da emniyet tedbirleri alınmadan, kask takılmadan,  güvenlik sağlanmadan ve en önemli si bu tip ağır işlerde küçük çocukların sigortasız olarak çalıştırılmaması gerekmektedir. Yoksa bunun vebalini veremezsiniz. O yüzden FAKA BASMAYIN DİYORUZ.

******

Dünyanın en komik İNŞAAT kazası,

Bir duvarcı ustasının şantiyede başına gelen kaza ile ilgili şefine yazdığı mektup:

Sayın şantiye şefim; İş kazası tutanağına planlama hatası diye yazmıştım. Bunu yeterli görmeyerek ayrıntılı anlatmamı istemişsiniz. Şu anda hastanede yatmama neden olan olaylar aynen aşağıda anlattığım gibi olmuştur. Bildiğiniz gibi ben bir duvar ustasıyım. İnşaatın altıncı katındaki işimi bitirdiğim zaman biraz tuğla artmıştı. Yaklaşık 250kg kadar olduğunu tahmin ettiğim bu tuğlaları aşağıya indirmek gerekiyordu.

Aşağı indim, bir varil buldum, ona sağlam bir ip bağladım ve ardından altıncı kata çıktım. İpi bir çıkrıktan geçirip ucunu aşağıya saldım. Tekrar aşağıya indim ve ipi çekerek varili altıncı kata çıkardım. İpin ucunu sağlam bir yere bağlayıp tekrar yukarı çıktım. Bütün tuğlaları varile doldurdum. Aşağı indim, bağladığım ipin ucunu çözdüm. İpi çözmemle birlikte birden kendimi havalarda buldum. Nasıl bulmayayım? Ben yaklaşık 70 kiloyum. 250 kilogramlık varil süratle aşağıya düşerken beni yukarı çekti. Heyecan ve saşkınlıktan ipi bırakmayı akıl edemedim. Ben yukarı çıkarken yolun yarısında, aşağı inmekte olan tuğla dolu varille çarpıştık. Sağ iki kaburgamın kırıldığını hissetim. Tam yukarı çıkınca, iki parmağım iple beraber çıkrığa sıkıştı. Parmaklarım da bu sırada kırıldı. Bu esnada yere çarpan varilin dibi çıktı ve tuğlalar etrafa saçıldı. Varil hafifleyince, bu sefer ben aşağı inmeye varil ise yukarı çıkmaya başladı ve yolun yarısında yine varille çarpıştık! Sol bacağımın kaval kemiği de bu sırada kırıldı. Yere inince can havli ile ipi bırakmayı akıl ettim. Bu sefer de başımı yukarı kaldırdığımda boş varilin süratle üzerime geldiğini gördüm! Kafatasımın da böyle çatladığını sanıyorum. Bayılmışım, gözümü hastanede açtım diyerek yazısına son verdi.

BÜTÜN İNŞAAT İŞÇİLERİNE KAZASIZ VE SİGORTALI ÇALIŞMALAR DİLERİM

Kalın sağlıcakla

 

Not: iş kazası geçirenler gelsin tıkla dinle

Tıklayınız..

Nöbetçi Eczaneler

Büşra Eczanesi
Adres

Beşbinevler Mahallesi, Şahin Tepesi No:18/A Merkez / Karabük

Telefon

(370) 433-0777

Öztürk Eczanesi
Adres

Sırınevler Mahallesi Alparslan Caddesi No:2/A Karabük

Telefon

(370) 415-5557

Safran Eczanesi
Adres

Atatürk Mahallesi, Akter Sokak Devrim Sitesi C Blok No:6/B Safranbolu / Karabük

Telefon

(370) 712-8262

Eskipazar Eczanesi
Adres

Merkez Mahallesi, Cami Caddesi, No:16 Eskipazar / Karabük

Telefon

(370) 818-3737

Yeni Zümrüt Eczanesi
Adres

İsmetpaşa Mahallesi, Doruk Sokak, No:8/B Yenice / Karabük

Telefon

(370) 766-4500

Tuğba Eczanesi
Adres

Hükümet Caddesi No:71/B Eflani / Karabük

Telefon

(370) 461-2427