Emekli Adayları dikkat! 2024 mü yoksa 2025 mi daha avantajlı?

Esra Oğuzkağan Özkan
Yayın: 11.07.2024 13:10
A+ A-

Emeklilik koşullarını yerine getirmiş sigortalılar için bu yıl önemli bir gelişme yaşanabilir.

Ekonomik program doğrultusunda 2024 yılı enflasyon oranının üç aşağı beş yukarı planlandığı gibi açıklanması bekleniyor. Bu durum emeklilerin maaşlarının ne kadar artacağı konusunda erken bir bilgiye sahip olmalarını sağlayacak. Eğer enflasyon hedeflenen oranda gerçekleşirse emeklilerin maaşları da buna göre artacak. Bu nedenle Uzmanlar tarafından, emeklilerin mali geleceklerini planlarken bu gelişmeyi dikkate almaları öneriliyor.

Emekliler, 2024 yılının “Emekli Yılı” olarak belirlenmesine rağmen, asgari ücretin ve en düşük emekli aylığının artırılması konusunda iktidar kanadından olumlu bir adım gelmediği için endişe taşıyor. Yüksek enflasyon ve artan maliyetlerle boğuşan emekliler, geçim sıkıntısıyla karşı karşıya kalmaya devam ediyor. Bu durum emekliler arasında büyük bir hayal kırıklığı yaratırken, daha adil ve yaşanabilir bir emeklilik dönemi için acil adımlar atılması gerektiği düşünülüyor.

Bu konuda Cumhuriyet Gazetesi Yazarı Nergis Şimşek, şunları yazdı: “Emekli aylıklarının hesaplanmasında önemli olan TÜFE ve GH oranları, emekli aylıklarının güncellenmesi ve artırılması için belirleyici bir faktördür. TÜFE oranı her yılın Aralık ayına göre belirlenirken, GH oranı ise ilgili yılı takip eden 1 Nisan’da açıklanmaktadır. Bu oranlar, emekli aylıklarının hesaplanmasında ve artırılmasında kullanılmaktadır.” ifadelerine yer verdi.

2024 ve 2025 yıllarında emekli olmak isteyenler için aylık talebinde bulunma zamanlamasının önemli olduğu belirtiliyor. Özel sektörde çalışanlar için en geç 31 Aralık 2024, kamu sektöründe çalışanlar için ise en geç 14 Ocak 2025 tarihine kadar talepte bulunulması gerektiği vurgulanıyor. 2024 yılına ait TÜFE ve GH oranları dikkate alınarak hesaplanan güncelleme katsayısının da önemli olduğu ifade ediliyor.

2025 yılında emekli olmak isteyenlerden; özel sektörde çalışanlar 1/1/2025, kamu sektöründe çalışanların ise 15/1/2025 tarihinden sonra emekli olması avantaj sağlıyor.

Örneklerle değişik çalışma sürelerine sahip sigortalıların aylık taleplerindeki farkın gösterildiği yazıda, 2024 yılında aylık talebinde bulunmanın 2025 yılına göre daha avantajlı olduğu belirtiliyor. Özellikle emekli aylıklarında yüzde 40’a yakın bir avantaj sağlayabileceği vurgulanıyor. Özellikle sigortalıların emeklilik planları yaparken ve aylık taleplerini belirlerken bu tür detayları dikkate almaları gerektiği aktarılıyor. Bu bilgilerin sigortalılara faydalı olabileceği belirtiliyor. Buna göre, emeklilik hak eden özel sektör çalışanlarının bu yıl sonuna kadar; kamu çalışanlarının da 14 Ocak 2025 tarihine kadar talepte bulunması avantaj sağlıyor.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

MediaMarkt, “Dijital İkiz” projesiyle fiziksel mağaza deneyimini sanal gerçeklik dünyasına taşıdı

Anadolu Ajansı
Yayın: 16.09.2024 20:52
A+ A-

İSTANBUL (AA) – MediaMarkt, “Dijital İkiz” projesi kapsamında, tüketicilerine sunduğu fiziksel mağaza deneyimini sanal gerçeklik dünyasına taşıdı.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, MediaMarkt'ın TechArena konsept mağazasının Sanal Gerçeklik platformu Spatial.io üzerinde oluşturulan, cep telefonu, tablet, bilgisayar ve VR gözlüklerden ziyaret edilebilen Dijital İkizi, bu kez MediaMarkt mağazalarında konumlandırılan VR alanları üzerinden 3D internet ortamında deneyimlenebilecek. Tüketiciler Metaverse evrenindeki mağazada sanal tura çıkabilecek ve beğendikleri ürünleri satın alabilecek.

MediaMarkt'ın tüketicilere fiziki dünya alışveriş deneyiminin etkileşimli ve ileri teknoloji odaklı bir versiyonunu sanal gerçeklik ortamında sunmak amacıyla başlattığı Dijital İkiz projesi, fiziksel engelleri ortadan kaldıran VR deneyimiyle tüketicilere alternatif, etkileşimli ve eğlence dolu bir gezinti ve alışveriş deneyimi sunuyor.

MediaMarkt'ın İstanbul, İzmir ve Ankara'da bulunan mağazalarını ziyaret eden tüketiciler, bu mağazalarda konumlandırılan özel deneyim alanlarındaki VR gözlüklerini kullanarak Tech Arena mağazasının olanaklarını, ürün ve marka çeşitliliğini bulundukları yerden keşfedebilecek.

Tüketicilerin son teknoloji ürünleri Metaverse evreninin büyüleyici ortamında farklı bir bakış açısından inceleyerek deneyimleyebilecekleri VR deneyim alanları eylül itibarıyla tüketicilerin deneyimine sunulacak ve 2025'in ocak ayına kadar MediaMarkt'ın İstanbul Marmara Park Tech Arena, İzmir Optimum ve Ankara Kentpark mağazalarında ziyaret edilebilecek.