Anadolu Ajansı tarafından
12 Temmuz, 2024 04:45 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Hitit Üniversitesinde 7 yılda 73 ton atık geri dönüşüme kazandırıldı

blank

ÇORUM (AA) - Hitit Üniversitesinde 7 yılda 73 ton atığın geri dönüşüme kazandırıldığı, 18,5 milyon metreküp suyun da temiz kalmasının sağlandığı bildirildi.

Rektörlükten yapılan yazılı açıklamaya göre, kaynakları korumak ve temiz çevre bilincini aşılamak amacıyla 2016'da Sıfır Atık Projesi hayata geçirildi.

Proje kapsamında yürütülen çalışmalar neticesinde 18,5 milyon metreküp suyun temiz kalması sağlanırken, 80 ton akaryakıt tasarruf edildi, bin ağacın ise kesilmesinin önüne geçildi.

Hitit Üniversitesi Atık Yönetimi Koordinatörlüğü tarafından üniversiteye bağlı 19 alt birime yönelik uygulamalar sayesinde 2016-2023 yıllarında yaklaşık 23 ton tehlikeli, 50 ton da tehlikesiz atık toplanarak geri dönüşüme kazandırıldı.

Tehlikeli atıklar, üretildikleri birimlerde atık kodlarına uygun olarak sınıflandırılarak Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığından lisanslı atık bertaraf firmalarına gönderildi. Tehlikesiz atıklar ise Çorum Belediyesi geri dönüşüm tesislerine ulaştırıldı.

Üniversitede, "Çevre ve Atık Yönetimi" ile "Sıfır Atık" konulu eğitimlerde 1500 personel ve 3 bin öğrenciye eğitim verildi. "Anne Üniversitesi" eğitimlerinde ise 60 anneye sıfır atık ve geri dönüşüm bilinci kazandırıldı.

Geri dönüşüm, kaynak tasarrufu ve atık yönetimi konularında öne çıkan Hitit Üniversitesi, yükseköğretim kurumlarını enerji ve iklim değişikliği, atık yönetimi, su kaynakları, ulaşım ve bu hedeflere yönelik eğitim ve araştırma kategorilerinde değerlendiren GreenMetric 2023 sıralamasında, dünyanın en iyi 248'inci, Türkiye'nin ise 18'inci çevreci üniversitesi olarak yer aldı.


blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
17 Nisan, 2025 16:23 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Bulut ve Yağmur güvenli yuvalarına yerleştirildi

Karabük’te orman işçileri ve Bingöl’de bir çoban tarafından bulunan iki yavru boz ayı, Doğa Koruma ve Milli Parklar ekiplerince koruma altına alındı.

Celal Acar Yaban Hayvanı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi’ne getirilen Bulut ve Yağmur isimli sevimli yavru ayılar, güvenli yuvalarında sağlıkla büyüyor. Yaşadıkları keyifli anlar ise çevresine mutluluk saçıyor.
"Karabük’ün Yenice ilçesinde 20 Mart’ta orman işçileri tarafından bitkin halde bulunan 1,5 aylık yavru boz ayı, hızla Doğa Koruma ve Milli Parklar ekiplerine bildirildi. İlk müdahalenin ardından Celal Acar Yaban Hayvanı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi’ne götürülen yavru ayıya ‘Bulut’ adı verildi. Burada yapılan kontrollerde 2 kilo 720 gram ağırlığında olduğu tespit edilen Bulut, özel beslenme programına alındı.
Benzer şekilde, Bingöl’de 12 Nisan’da bir çoban tarafından bulunan dişi yavru boz ayı da koruma altına alındı. Yapılan incelemede 1,5 aylık olduğu belirlenen yavru ayı, rehabilitasyon merkezine nakledildi ve ‘Yağmur’ adı verildi. Yağmur’un ise 4 kilo 200 gram ağırlığında olduğu tespit edildi. İki yavru ayı, merkezde titizlikle sağlık kontrollerinden geçiriliyor ve beslenme uzmanları tarafından hazırlanan özel diyetle büyütülüyor."
Celal Acar Yaban Hayvanı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi'ndeki ayı barınağı 73 ayıya ev sahipliği yapıyor. Her gün sağlık kontrolleri ve kilo ölçümleri yapılan yavru ayılar günde 6 kez laktozsuz süt, bal, haşlanmış yumurta, krema ve multivitamin takviyesiyle besleniyor. Bulut ve Yağmur isimli sevimli yavru ayılar, güvenli yuvalarında sağlıkla büyüyor. Yaşadıkları keyifli anları izlemek ise başta çalışanlar olmak üzere onları gören herkese mutluluk veriyor.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.