Dünyanın en değerli futbol kulübü Real Madrid oldu
Marka değerlendirme kuruluşu Brand Finance'ın yaptığı araştırmaya göre, geçen yıl birinciliği Manchester City'e kaptıran Real Madrid, bu sene 1 milyar 805 milyon dolarla yeniden dünyanın en değerli futbol kulübü oldu.
Dünyanın önde gelen marka değerlendirme şirketlerinden Brand Finance'ın "Dünya Futbolunun En Değerli İlk 50 Kulüp Markası" çalışmasından yaptığı derlemeye göre, listeye girebilen 50 kulüp arasında ilk 10'da yer alanların marka değeri 13 milyar 673 milyon dolara ulaştı.
Milli futbolcu Arda Güler'in de yer aldığı Real Madrid, 1 milyar 805 milyon dolarla dünyanın en değerli futbol kulübü sıralamasında birinci oldu. Geçen yıl yerini Manchester City'e kaptıran Real Madrid, bu sene yeniden birincilik tacını aldı.
"Marka gücü" markalar için önde gelen kriter olurken, Real Madrid 100 üzerinden 96,3 marka gücü skoruyla Google, Coca-Cola, Ferrari ve Rolex gibi dünyanın belli başlı markalarını geride bıraktı. Real Madrid, sosyal medya platformlarında en çok takip edilen futbol kulübü ünvanını da taşıyor.
İngiltere takımı Manchester City 1 milyar 726 milyon dolarla ikinci sırada yer alırken, bu takımı 1 milyar 653 milyon dolarla Barcelona takip etti.
İngilizler ilk 10'a damga vurdu
En değerli 10 kulübün 6'sını İngiliz takımları oluşturdu. İlk 10'da iki İspanyol, bir Fransız ve bir Alman takımı da yer buldu.
Listede 4'üncü sırayı 1 milyar 498 milyon dolarlık marka değeriyle Manchester United alırken, 1 milyar 478 milyon dolarla Liverpool 5'inci sıranın sahibi oldu.
Bayern Münih 1 milyar 325 milyon dolarlık marka değeriyle 6'ncı sıraya yükselirken, Paris Saint-Germain 1 milyar 294 milyon dolarla 7'nci sıraya geriledi.
Listenin 8'inci sırasında 1 milyar 67 milyon dolarlık marka değeriyle Arsenal, 9'uncu sırasında 930 milyon dolarla Tottenham Hotspur, 10'uncu sırasında da 897 milyon dolarla Chelsea yer aldı.
İlk 50 içinde İngiltere 18, Almanya 11, İspanya 8, İtalya 6, Fransa 3, Portekiz 2, Hollanda 2 kulüp markasıyla temsil edildi.
4 Türk futbol kulübünün marka değeri 44 milyon dolar
Yayımlanan listenin son sırasında yer alan İspanya futbol kulübü Villarreal'in marka değeri 100 milyon dolar oldu. Türk futbol kulüplerinin marka değeri bunun altında kalırken, listede yer bulamadı.
En değerli 4 Türk futbol kulübünün 2024 yılı itibarıyla toplam marka değerinin ise 44 milyon dolar olduğu belirlendi.
Futbolda başarı tesadüf değil
Brand Finance Türkiye Direktörü Muhterem İlgüner, Türk futbolunun değer üretemediğine işaret ederek, "Bu alanda yapılan onca yatırımın ülkeye geri dönüşü istenen düzeyde olmuyor. Spordaki başarıların ülkelerin yumuşak gücü üzerinde önemli etkisi var. Türkiye'nin futbol endüstrisiyle bu güce daha fazla katkıda bulunması gerekiyor." diye konuştu.
Sporda, özellikle futbolda başarının bir tesadüf olmadığının altını çizen İlgüner, bunun için federasyonların, belli bir strateji doğrultusunda tutarlı, kararlı ve sabırlı çalışmalarla futbolu "değerli" hale getirmesi gerektiğini söyledi.
Araştırmaya göre, dünyanın en değerli 20 futbol kulübünün marka değerleri (milyon dolar) şöyle:
UNESCO kenti Safranbolu’da Turizm Haftası kutlamaları başladı
UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan Karabük’ün Safranbolu ilçesinde, 15-22 Nisan tarihleri ortasında kutlanan Turizm Haftası hasebiyle program düzenlendi.
Eski Çarşı’da düzenlenen program hürmet duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Açılış konuşmasını yapan Karabük Valisi Mustafa Yavuz, Turizm Haftası’nın hem Karabük hem de Türkiye için kıymetli bir fırsat olduğuna dikkat çekti. Vali Yavuz, bayram tatili mühletince yaşanan turizm hareketliliğine değinerek, şu sözleri kullandı:
"Bayram tatilinin gerisinden değişik vilayetlerden, yurt içinden, yurt dışından ziyaretçilerimizi ve konuklarımızı ağırladık. Yalnızca 9 günlük Ramazan Bayramı tatilinde Karabük hudutlarından 1 milyon 718 bin araç çıkış ve giriş yaptı. Bu bize ne tabir ediyor? Önemli bir hareketliliği söz ediyor."
Safranbolu ilçesinde 200 binin üzerinde aracın giriş yaptığını, yaklaşık 400 binin üzerinde kişinin de ziyaret ettiğini hatırlatan Yavuz, "Aslında bu datalar bize şunu söylüyor: Biz bayramda önemli bir hareketlilik yaşadık. Önemli bir konuk ağırladık. Önemli bir turist ağırladık. Bu vilayette bu potansiyel var. Bu vilayet ve bu kent ve bu ilçe aslında turizm çekebiliyor" diye konuştu.
"O vakit bizim bunu daha yeterli yönetmemiz lazım" diyen Yavuz, "Bu turizm potansiyelini daima birlikte; valiliğimiz başta olmak üzere kaymakamımız, belediyelerimiz, sivil toplum kuruluşlarımız, odalarımız, turizm işletmelerimiz, turizmden ekmeğini kazanan ya da bu kentin sokaklarında gezen, nefes alan hepimizin bu süreci yeterli yönetmemiz lazım. Bu turizm hareketliliğini çok güzel direktörüz lazım ki daha ilerlere, daha nitelikli ve daha kaliteli bir turizm noktasına hakikat gidelim" ifadelerini kullandı.
Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse ise yaptığı konuşmada, kentin turizmde hak ettiği yere ulaşması için çalışmalar yürüttüklerini lisana getirdi.
Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Şahin de turizmin kıymetine değinerek, Türkiye’nin bu alanda güçlü bir destinasyon olduğunu vurguladı. Şahin, "Dünyanın en önde gelen ve süratle büyüyen dallarından biri olan turizm ve bundan alacakları hisseleri artırmak için ülkeler adeta büyük bir rekabet içindedirler. Ülkemiz sahip olduğu varlıklı kültürel mirası, iklimi ve doğal güzellikleriyle çeşitli turizm alternatifleri sunarak bu rekabette güçlü bir turizm destinasyonu olduğunu kanıtlamıştır" dedi.
Konuşmaların akabinde öğrencilerin halk oyunları şovları sergilenirken, İstek Akkaya’ya ilişkin ‘Zamanhane’ yağlı boya fotoğraf standının açılışı yapıldı. Program standın gezilmesi ile sona erdi.