Ülser tedavi edilmezse iç kanamaya yol açabilir

Anadolu Ajansı
Yayın Tarihi: 07.08.2024 16:30
A+ A-

İSTANBUL (AA) – Bayındır Söğütözü Hastanesi ve Bayındır Kavaklıdere Hastanesi Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Kemalettin Yılmaz, ülserin, genellikle mide ve bağırsaklarda yanma hissi, hazımsızlık ve sürekli mide ağrısıyla kendini gösterdiğini, ihmal edildiğinde ise iç kanama riskinin arttığını ve ciddi sağlık sorunlarına neden olabildiğini belirtti.

Hastaneden yapılan açıklamada, ülserin, mide veya ince bağırsağın iç yüzeyinde, mide zarında oluşan açık yaralar olarak tanımlandığı kaydedildi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Dr. Yılmaz, ülserin en yaygın nedeninin, mideyi ve onikiparmak bağırsağının sindirim enzimlerinden koruyan mukus tabakasının azalması olduğunu ifade etti.

Türkiye'de ülserlerin en yaygın nedeninin, midede “helicobacter pylori” adı verilen bakteriler tarafından meydana gelen enfeksiyonlar olduğunu vurgulayan Yılmaz, “Ancak bu bakterinin varlığı her zaman ülserle sonuçlanmaz, başka faktörler de ülsere sebep olabilir. Ülserin diğer nedenleri arasında genetik faktörler, sağlıksız beslenme, hızlı yemek yemek, uzun süre aç kalmak, besinleri çiğnemeden tüketmek, fazla kafein, yağlı ve baharatlı yiyecekler tüketmek, sigara ve alkol tüketimi, stres ve bazı ilaçlar sayılabilir.” açıklamasında bulundu.

Ülserin, erkeklerde kadınlara oranla 3 kat daha fazla görüldüğünü belirten Yılmaz, “30 ila 50 yaş arasında onikiparmak bağırsağı ülseri erkeklerde daha yaygındır. 60 yaş civarında ise kadınlarda mide ülseri daha sık görülmektedir.” ifadelerini kullandı.

Onikiparmak bağırsağı ülserinde, bazen hastayı gece uykusundan uyandıracak ağrıların oluşabildiğini aktaran Yılmaz, midede yanma ve ağrı, bulantı, kusma ile beraber gelen rahatlama durumu, iştahsızlık, kilo kaybı, şişkinlik, hazımsızlık ve gaz sıkıntısı, sık acıkma ve yemekten sonra oluşan mide ağrısının ülserin diğer belirtileri olduğunu kaydetti.

– Ülser belirtileri yaşayanlar zaman kaybetmeden hekime başvurmalı

Ülser tedavisinde diyetin önemli olduğuna dikkati çeken Yılmaz, “Sağlıklı beslenme, sigarayı bırakma, alkol tüketimini azaltma, düzenli uyku ve spor, stresi azaltma gibi önlemler ülser riskini azaltabilir.” açıklamasında bulundu.

Ülserin ciddi bir sağlık sorunu olduğunu ve belirtiler ortaya çıktığında vakit kaybetmeden uzmana başvurulması gerektiğini vurgulayan Yılmaz, şunları kaydetti:

“Ülser tanısı klinik, laboratuvar ve görüntüleme yöntemleri ile konduktan sonra üst gastrointestinal sistem endoskopisi altın standart kabul ediliyor. Gastroskopi ile ülserler direkt görülebilir, biyopsi alınabilir ve mukozadaki mikroskobik değişiklikler saptanabilir. Helikobacter pozitif bulunursa enfeksiyona yönelik antibiyotik tedavisi ve mide asidini baskılayan ilaçlar kullanılabilir. Ayrıca ülser kanamalarında gastroskopi sırasında endoskopik tedavi yöntemleri uygulanarak kanamanın durdurulması sağlanabilir. Çoğu ülser ilaç tedavisi ile iyileşir. Ülser ilaçları mide asitlerini azaltarak kişinin yakınmalarını rahatlatır. Bunun yanı sıra mide asidinin ülser üzerine etkisini ortadan kaldırarak, iyileşmeyi sağlar.”

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Karabük’ün han, hamam ve konaklarıyla ünlü UNESCO Miras Listesi’nde yer alan ve Cittaslow (sakin şehir) üyesi Safranbolu ilçesinde, yerel üreticileri desteklemek ve geleneksel ürünleri tanıtmak amacıyla Safranbolu Belediyesi tarafından “Yöresel Ürünler Pazarı” açıldı.

Safranbolu’nun Tarihi Çarşı Han Arkası mevkiinde kurulan bu pazar, her hafta sonu ziyaretçilere hizmet verecek. Tarihi atmosferle iç içe, doğal ve el emeği ürünlerin sergilendiği pazarda hem bölge halkı hem de turistler için çeşitli seçenekler sunuluyor.

Yöresel ürünler pazarı, Safranbolu’nun meşhur safranı, köy ekmeği, peynir, tarhana, bal, reçel, maniye domates, fasulye, salatalık ve el sanatları gibi geniş bir ürün yelpazesine sahip. Aynı zamanda köy kadınlarının el emeği göz nuru ürünleri de pazarda önemli bir yer tutuyor. Safranbolu Belediyesi hem kırsal kesimde yaşayan kadınlara gelir kaynağı sağlanırken, şehir merkezine uzak köylerde üretilen doğal ürünlerin daha geniş kitlelere ulaşmasını amaçlıyor.

Safranbolu Yöresel Ürünler Pazarı, sadece alışveriş için değil, aynı zamanda kültürel bir etkinlik alanı olarak da dikkat çekiyor. Safranbolu’nun tarihi ve kültürel dokusunda, ziyaretçilerine unutulmaz bir alışveriş deneyimi sunarken aynı zamanda bölgenin kültürel zenginliğini de tanıtmayı hedefliyor.

Her hafta sonu açık olacak olan Yöresel Ürünler Pazarı, hem Safranbolu sakinleri hem de yerli ve yabancı turistler için yeni bir cazibe merkezi haline gelmeye aday. Hem tarihi atmosferiyle hem de sunduğu doğal ve organik ürünlerle oluşturulan Yöresel Ürünler Pazarı bölgeyi ziyaret edenler için adeta bir mola noktası olacak.

Nöbetçi Eczaneler

Büşra Eczanesi
Adres

Beşbinevler Mahallesi, Şahin Tepesi No:18/A Merkez / Karabük

Telefon

(370) 433-0777

Öztürk Eczanesi
Adres

Sırınevler Mahallesi Alparslan Caddesi No:2/A Karabük

Telefon

(370) 415-5557

Safran Eczanesi
Adres

Atatürk Mahallesi, Akter Sokak Devrim Sitesi C Blok No:6/B Safranbolu / Karabük

Telefon

(370) 712-8262

Eskipazar Eczanesi
Adres

Merkez Mahallesi, Cami Caddesi, No:16 Eskipazar / Karabük

Telefon

(370) 818-3737

Yeni Zümrüt Eczanesi
Adres

İsmetpaşa Mahallesi, Doruk Sokak, No:8/B Yenice / Karabük

Telefon

(370) 766-4500

Tuğba Eczanesi
Adres

Hükümet Caddesi No:71/B Eflani / Karabük

Telefon

(370) 461-2427