Anadolu Ajansı tarafından
07 Ağustos, 2024 20:07 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Karadenizli Temel’in talihi şekilli karpuzla değişti

TRABZON (AA) - MELTEM YILMAZ KARAKURUM - Çevresinde "Talihsiz Temel" olarak tanınan Trabzonlu Temel Yaşar Yazıcı, tarımda yenilikçi yöntemleri kullanarak ürettiği kalp ve kare karpuzlarla iş hayatında başarılı bir sayfa açtı.

Önceden civciv yetiştiriciliği, terlik imalatı, temizlik ürünleri satışının yanı sıra tarımsal üretimde başarısız olan Yazıcı, çevresinde "Talihsiz Temel" olarak tanınıyor.

Ortahisar ilçesine bağlı Akoluk Mahallesi'nde yaşayan 59 yaşındaki Yazıcı, yaklaşık 10 yıl önce kendisine ait 3,5 dönümlük fındık bahçesinden verim alamayınca karpuz üretmeye karar verdi.

Japonya'dan getirttiği tohumlarla "mavi karpuz" yetiştirmek için kolları sıvayan Yazıcı, bu tür karpuzda uğraşlarının karşılığını bir türlü alamadı.

Karşılaştığı talihsizliklere inat yılmadan tarımda yenilikçi girişimlerini sürdüren Yazıcı, bu kez İstanbul'dan getirttiği kalıplarla kalp ve kare şeklinde karpuz üretti. Şekilli karpuz yetiştirmede başarılı olan Yazıcı, bugünlerde sıra dışı hediye arayanların ilgisini çekiyor.

Karpuzların hasadına başlayan 3 çocuk babası Temel Yaşar Yazıcı, AA muhabirine, karpuz yetiştiriciliği ile yaklaşık 10 yıldır uğraştığını söyledi.

Japonya'da üretilen karpuz türlerinden "mavi karpuz" ile başarısız bir yolculuğu olduğunu dile getiren Yazıcı, yeni işler denemekten asla vazgeçmediğini anlattı.

Yazıcı, karpuz yetiştirmeyi sevdiğini ifade ederek, "Köşeli ve kalpli karpuza yönelik çalışma yaptım, sonunda şükürler olsun başardım." dedi.

Mühendis arkadaşından da öneriler aldığını dile getiren Yazıcı, "Ürettiğim kalpli karpuzlardan çok sevdiğim Sayın Cumhurbaşkanımıza hediye edeceğim. Kendisine direkt verme şansım yok ama Büyükşehir Belediye Başkanımız Ahmet Metin Genç'in aracılığıyla kendilerine yollayacağım." diye konuştu.

Yazıcı, bahçesinden dönüm başına 3 ton karpuz almayı beklediğini, ürünlerine gösterilen talebin kendisini mutlu ettiğini söyledi.

- "Hiç pes etmedim"

Çok büyük hedefleri olmadığını belirten Yazıcı, "Bana 'karpuzcu Temel', 'Talihsiz Temel' derler. Gelir benden karpuz alırlar. Kalpli karpuzları yurt dışından da isteyenler olabilir, ona göre hareket edeceğim." dedi.

Yazıcı, kalp şeklindeki karpuzlara hasat yapmadan önce ilginin başladığını anlatarak, sözlerini şöyle tamamladı:

"Yetiştirmesi de çok zor. Öyle basit iş değil ki gelişi güzel yapılsın. Kalpli karpuz yapmak gerçekten kolay değil ama 'Japonlar yapar da Karadenizli Temel Yazıcı niye yapmasın' dedim. Hiç pes etmedim. Çalışmaya da çok meraklıyım, azimliyim, başardım. Herkes beni sever. Burada halk arasında hatta il dışında her yerde 'Talihsiz Temel' olarak biliniyorum. Vallahi talihim döndü."

blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
15 Nisan, 2025 19:07 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Şanlıurfa’da ‘UNESCO Müzik Şehri’ olma sevinci

Şanlıurfa’ya UNESCO tarafından "Müzik Şehri" unvanı verilmesinin sevinci yaşanıyor. Kent, 2026 yılında UNESCO Müzik Şehirleri Toplantısına ev sahipliği yapacak.

Şanlıurfa’ya UNESCO tarafından "Müzik Şehri" unvanı verilmesinin sevinci yaşanıyor. Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Kasım Gülpınar, düzenlediği basın toplantısında, mutLu haberi basın mensuplarıyla paylaştı. Gülpınar, toplantıda tarihi, zengin kültürel birikimi ve köklü müzik geleneğiyle adından söz ettiren kentin UNESCO'nun Geliştirici Şehirler Ağı içerisinde "Müzik Şehri" unvanına sahip olarak önemli bir başarıya imza attığını söyledi.

"Dünyanın önemli aday şehirlerini geride bıraktık"

Gülpınar, "Dünyanın dört bir yanından aralarında Kansas City, Belfast, Da Lat gibi iddialı birçok uluslararası aday şehirle bu süreçte yarıştık ve onları geride bırakarak bu prestijli organizasyona ev sahipliği yapmaya hak kazandık. 2026 yılında düzenlenecek olan UNESCO Müzik Şehirleri Toplantısı'na ev sahipliği yapma hakkı, geçtiğimiz hafta İtalya Pesaro'da gerçekleştirilen toplantıda ilan edildi ve bu önemli görev Şanlıurfa'mıza verildi. UNESCO Müzik Şehirleri Toplantısı'na ev sahipliği yapacak şehri simgeleyen küre İtalya'dan bize geçti. Küre, 2026 yılında yapacağımız toplantı sonrasında bir sonraki ev sahibine teslim etmek üzere o güne kadar bizde kalacak. Bu karar, sadece şehrimiz için değil tüm Türkiye için büyük bir onur ve kültürel bir diplomasi zaferidir. Bu başarı, son bir yılda yürüttüğümüz yoğun çabalar ve diplomatik girişimler ile Dış İlişkiler Dairesi Başkanlığımızın titizlikle yürüttüğü çalışmalar sayesinde mümkün olmuştur. Şanlıurfa'nın sadece bir müzik şehri değil, Göbeklitepe'den Balıklıgöl'e, eşsiz mutfağından halk edebiyatına kadar tarih ve kültürle yoğrulmuş çok yönlü bir medeniyetin merkezidir. Yaklaşık 80 ülkeden müzik şehirlerinin temsilcilerinin katılması beklenen bu toplantı, uluslararası işbirliklerinin geliştirilmesine, bilgi ve deneyim paylaşımının artırılmasına katkı sunacak; aynı zamanda şehrimizin yerel kültürel potansiyelinin global ölçekte tanıtımına imkan sağlayacaktır. Bugünden itibaren hazırlık sürecine girmiş bulunuyoruz" ifadelerini kullandı.

Şanlıurfa’ya müzik şehri unvanının verilmesi kentte büyük sevince neden oldu. Vatandaşlar, turizm başta olmak üzere birçok alanda gelişime büyük katkı sağlayacağını belirtti.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.