Anadolu Ajansı tarafından
08 Ağustos, 2024 20:07 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Karadeniz Teknik Üniversitesinde organik atıklardan yılda 6,5 ton gübre üretilecek

TRABZON (AA) - ENES SANSAR - Trabzon'da Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) kampüsündeki üç yemekhaneden toplanan atıklar, geri dönüşüm projeleri kapsamında kompost ünitesinde organik gübreye dönüştürülüyor.

Hayrat Belediyesince Sıfır Atık Projesi kapsamında bir süre önce KTÜ'ye devredilen kompost ünitesi, kurulum ve tadilatın ardından faaliyete alındı.

Kanuni Kampüsü'ndeki üç yemekhaneden çıkan organik atıklar, personel tarafından günlük toplanarak işleme konuluyor.

KTÜ Sıfır Atık Koordinatörü Prof. Dr. Dilek Beyazlı, AA muhabirine, üniversitenin yeşil alanlarını gübrelemenin önemli bir maliyet doğurduğunu söyledi.

Yapılan çalışmayla gübre ihtiyacını karşıladıklarını ve fazlasını üretmeye başladıklarını belirten Beyazlı, "Yıllık gübre ihtiyacımız 2,5 ton. Topladığımız atıklarla şu an yaptığımız çalışmalar, bunun iki katından fazlasını üretebileceğimizi gösteriyor. Üniversitemiz bunu genelde dışarıdan satın alarak karşılıyor." dedi.

Beyazlı, yaptıkları çalışmayla yılda 6,5 ton organik gübre elde etmeyi planladıklarını vurgulayarak, "Dolayısıyla bu bizim ihtiyacımız olanın 2 katından fazlası demek. Bu fazla miktar, kentimizdeki diğer yeşil alanların gübrelenmesinde kullanılabilir, satışı yapılabilir." diye konuştu.

Atık miktarını azaltırken bir yandan da daha verimli kullanımını sağladıklarının altını çizen Beyazlı, böylece hem kente hem doğaya hem de topluma fayda sağlayan bir geri dönüşüm gerçekleştirdiklerini kaydetti.

Prof. Dr. Beyazlı, atıkların yemekhanelerden her gün düzenli olarak alındığını ifade ederek, şu değerlendirmede bulundu:

"Her gün bekletmeden organik atıkları topluyoruz ve onların makineyle buluşmasını sağlıyoruz. Haftalık olarak üniversitemizden 250-300 kilogram kadar organik atık toplanıyor. Yüzde 10 kadar talaşla makine üzerinde bir kompostlama süreci başlıyor. Yaklaşık 14 gün kadar sürüyor buradaki kompost süreci."

Ünitenin teknik detaylarına ilişkin de bilgi veren Beyazlı, toplumda günlük atık miktarının giderek arttığını, kompost işleminin evde, mahallede, bahçede de basit sistemlerle yapılabileceğini sözlerine ekledi.

- "Organik madde kullanım alanı artacak"

Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bitki Materyali ve Yetiştiriciliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Müberra Pulatkan ise bitkilerde beslenme ihtiyacının organik gübreyle karşılanmasının, bitkinin kökleri ve diğer bölümleri için çok faydalı olduğunu söyledi.

Kampüsteki yeşil alanın sürdürülebilirliği için organik gübrenin önemine işaret eden Pulatkan, şöyle devam etti:

"KTÜ bünyesinde kompost makinesinin de bulunduğu fidanlık alanı, bir de daha çok bilimsel çalışmalar için kullanılan Orman Fakültesinde sera alanı var. Üretilen gübre bu iki alanda kullanılmaya başlandı. Organik madde kullanım alanı artacak. Böylece satın almanın önüne geçmiş olacağız. Hem seraya, fidanlığımıza katkı sağlayacağız hem de kampüste sürdürülebilir bir yeşil alan sistemi oluşturmuş olacağız."

blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
15 Nisan, 2025 19:07 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Şanlıurfa’da ‘UNESCO Müzik Şehri’ olma sevinci

Şanlıurfa’ya UNESCO tarafından "Müzik Şehri" unvanı verilmesinin sevinci yaşanıyor. Kent, 2026 yılında UNESCO Müzik Şehirleri Toplantısına ev sahipliği yapacak.

Şanlıurfa’ya UNESCO tarafından "Müzik Şehri" unvanı verilmesinin sevinci yaşanıyor. Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Kasım Gülpınar, düzenlediği basın toplantısında, mutLu haberi basın mensuplarıyla paylaştı. Gülpınar, toplantıda tarihi, zengin kültürel birikimi ve köklü müzik geleneğiyle adından söz ettiren kentin UNESCO'nun Geliştirici Şehirler Ağı içerisinde "Müzik Şehri" unvanına sahip olarak önemli bir başarıya imza attığını söyledi.

"Dünyanın önemli aday şehirlerini geride bıraktık"

Gülpınar, "Dünyanın dört bir yanından aralarında Kansas City, Belfast, Da Lat gibi iddialı birçok uluslararası aday şehirle bu süreçte yarıştık ve onları geride bırakarak bu prestijli organizasyona ev sahipliği yapmaya hak kazandık. 2026 yılında düzenlenecek olan UNESCO Müzik Şehirleri Toplantısı'na ev sahipliği yapma hakkı, geçtiğimiz hafta İtalya Pesaro'da gerçekleştirilen toplantıda ilan edildi ve bu önemli görev Şanlıurfa'mıza verildi. UNESCO Müzik Şehirleri Toplantısı'na ev sahipliği yapacak şehri simgeleyen küre İtalya'dan bize geçti. Küre, 2026 yılında yapacağımız toplantı sonrasında bir sonraki ev sahibine teslim etmek üzere o güne kadar bizde kalacak. Bu karar, sadece şehrimiz için değil tüm Türkiye için büyük bir onur ve kültürel bir diplomasi zaferidir. Bu başarı, son bir yılda yürüttüğümüz yoğun çabalar ve diplomatik girişimler ile Dış İlişkiler Dairesi Başkanlığımızın titizlikle yürüttüğü çalışmalar sayesinde mümkün olmuştur. Şanlıurfa'nın sadece bir müzik şehri değil, Göbeklitepe'den Balıklıgöl'e, eşsiz mutfağından halk edebiyatına kadar tarih ve kültürle yoğrulmuş çok yönlü bir medeniyetin merkezidir. Yaklaşık 80 ülkeden müzik şehirlerinin temsilcilerinin katılması beklenen bu toplantı, uluslararası işbirliklerinin geliştirilmesine, bilgi ve deneyim paylaşımının artırılmasına katkı sunacak; aynı zamanda şehrimizin yerel kültürel potansiyelinin global ölçekte tanıtımına imkan sağlayacaktır. Bugünden itibaren hazırlık sürecine girmiş bulunuyoruz" ifadelerini kullandı.

Şanlıurfa’ya müzik şehri unvanının verilmesi kentte büyük sevince neden oldu. Vatandaşlar, turizm başta olmak üzere birçok alanda gelişime büyük katkı sağlayacağını belirtti.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.