blank
Avatarı
Anadolu Ajansı tarafından
22 Ağustos, 2024 04:37 tarihinde yayınlandı

TOGÜ’ye 34 yaş üzeri kadınlara ayrılan kontenjanla 149 kişi yerleşti

blank

TOKAT (AA) - ​​Yükseköğretim Kurulunun (YÖK) 34 yaş üstü kadınlara devlet üniversitelerinde özel kontenjan ayırmasının ardından Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesine (TOGÜ) 149 kişi yerleşti.

TOGÜ'den yapılan yazılı açıklamaya göre, 34 yaş üstü kadınlara ayrılan özel kontenjanla TOGÜ'ye yerleşenlerden Hacer Sezek ve Mine Gürel, Rektör Fatih Yılmaz'ı ziyaret ederek bir süre görüştü.

Rektör Yılmaz, Sezek ve Gürel'e başarılar dileyerek, şunları kaydetti:

"Farklı nedenlerle üniversiteye gidememiş kadınlara ön lisans ve lisans programlarında kontenjan açıldı. Bu kapsamda üniversitemizin farklı programlarına 149 kadın yerleşti. Kadınların, yükseköğretim sistemi içerisinde yer almasını önemsiyoruz. Onların farklı meslek gruplarında olmaları, çeşitli iş kollarında faaliyet göstermeleri önemli. Kadınların hem üniversite okumaları hem de istihdam edilmeleri birçok olumlu dönüşü de beraberinde getirecektir. Bunun yanı sıra bu uygulama 34 yaş üstü kadınların kariyerlerine ve bireysel gelişimlerine katkı sağlayacaktır. Uygulama dolayısıyla YÖK Başkanlığımıza teşekkür ediyorum."

Tokat Meslek Yüksekokulu Tekstil Teknolojisi programına yerleşen Hacer Sezek de "Üniversitemizi internette ve sosyal medyada fazlasıyla gördüm. Üniversitenin öğrencisine değer verdiğini biliyorum." ifadesini kullandı.



Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
İhlas Haber Ajansı tarafından
24 Mayıs, 2025 11:13 tarihinde yayınlandı

KAPGEM’den uluslararası öğrenci politikalarına stratejik yol haritası

Karabük Üniversitesi (KBÜ) Kamu Siyasetleri Araştırma ve Geliştirme Merkezi (KAPGEM) tarafından hazırlanan ‘Uluslararası Öğrenci Siyaseti Raporu’, Rektör Prof. Dr. Fatih Kırışık’ın sunumuyla kamuoyuna tanıtıldı.
KBÜ Safranbolu Bilim ve Sanat Akademisinde (Taş Bina) gerçekleştirilen tanıtım programına; Rektör Prof. Dr. Fatih Kırışık, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Hasan Solmaz ve Prof. Dr. Elif Çepni, Genel Sekreter Lütfü Köm ile çok sayıda akademisyen ve davetli katıldı.
KAPGEM Koordinatörlüğünde hazırlanan ve Öğr. Gör. Dr. Kürşat Arslan, Öğr. Gör. Dr. Okan Dede ile Öğr. Gör. Hüseyin Ataseven’in katkı sunduğu raporun, Türkiye’nin yükseköğretimdeki milletlerarasılaşma gayelerine stratejik katkı sunması amaçlanıyor.
Programda konuşan Rektör Prof. Dr. Fatih Kırışık, hazırlanan raporun yalnızca sayısal bilgilerin tahlilinden ibaret olmadığını, tıpkı vakitte Türkiye’nin yükseköğretim vizyonunu şekillendirecek nitelikte bir siyaset dokümanı olduğunu söyledi.
Kırışık, "Bu rapor, yalnızca mevcut durumu tahlil etmiyor; birebir vakitte geleceğe dönük stratejik teklifler sunarak kamu siyaseti üretiminde derinleşen bir yaklaşımı temsil ediyor." sözünü kullandı.
Uluslararasılaşmanın üniversitelerin dünya sıralamalarındaki muvaffakiyetini belirleyen temel ögelerden biri hâline geldiğine dikkati çeken Kırışık, Türkiye’nin tarihî birikimi, kültürel çeşitliliği ve stratejik pozisyonuyla bu alanda güçlü bir potansiyele sahip olduğunu vurguladı.
Rektör Kırışık, raporun sadece üniversitelere değil, devlet siyasetlerine da katkı sağlayacak bir çerçeve sunduğunu belirterek, "Türkiye’nin milletlerarası öğrenci siyasetleri, direkt Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın takibinde şekillenmektedir." dedi.
Rapor kapsamında ABD, Kanada, İngiltere ve Almanya üzere ülkelerin milletlerarası öğrenci datalarıyla Türkiye’nin durumu mukayeseli olarak ele alındı. Türkiye’de 2013 yılında 48 bin olan memleketler arası öğrenci sayısının, 2024 prestijiyle 336 bine ulaştığını aktaran Kırışık, bu artışın Türkiye’nin global eğitim merkezi olma yolunda değerli bir adım olduğunu aktardı.
Uluslararası öğrencilerin, üniversitelerin sıralamalardaki yerini direkt etkilediğini belirten Kırışık, "Dünyanın en başarılı birinci 10 üniversitesinin yüksek oranda milletlerarası öğrenciye sahip olduğu görülüyor. Oxford’da bu oran yüzde 43, MIT’de yüzde 33, Harvard’da yüzde 25, Cambridge’de yüzde 38 ve Imperial College London’da ise yüzde 60 düzeyinde." bilgisini paylaştı.
Kırışık, Karabük Üniversitesinin 2024 yılı prestijiyle 11 bin 558 milletlerarası öğrenciyle Türkiye genelinde en fazla milletlerarası öğrencisi bulunan üniversiteler ortasında ikinci sırada yer aldığını belirtti.
Uluslararasılaşma çalışmalarının artarak süreceğini vurgulayan Kırışık, "Karabük Üniversitesi, yalnızca öğrenci sayısıyla değil; sunduğu nitelikli eğitim ve kültürel imkânlarla da ön plana çıkmaktadır. Çok kültürlü yerleşke yapımız, üniversitemiz için stratejik bir avantajdır." değerlendirmesinde bulundu.

Bizi sosyal medyadan takip edin