Nostalji Fotoğrafları

Nostalji Fotoğrafları

Yayın: 12.06.2015 08:35
Paylaş:
A+ A-

Birkaç gündür sosyal medyada Karabük ve Safranbolu’nun eski fotoğraflarını paylaşıyorum.
Facebook’ta arkadaş sayımın birden bire arttığını fark ettim.
Neden acaba diye kendi kendime sormaya başladım.
İnsanlar eski fotoğraflarda neyi arıyorlar ,buluyorlar acaba?
Öncelikle şunu söylemek zorundayım.
Şehirlere ait eski fotoğraflarda bir masumiyet var.
İçtenlik var.
Estetik var.
Çirkinlikten eser yok.
Her şey yerli yerinde.
İnsanların mutluluğu,birlik ve beraberliği yüzlerinden okunuyor.
Bu fotoğrafı şimdilerde ortalıklarda göremedikleri için eski fotoğraflara bakarak geçmiş yaşantılarda kendilerini arıyorlar.
Kaybettiklerini ve kazandıklarını öğrenme fırsatı yakalıyorlar.
Ben bu bakımdan yazımın başlığını “Nostalji Fotoğrafları “ olarak koydum.
Nostalji eskiye özlem demektir.
Demek ki içimizde böyle bir özlem var.
Siyasetçilerin günümüzde içinden çıkılmaz hale getirdikleri hayata tepki gösterenler geçmişte bir şeyler arıyorlar sanki…!
Bu durumda neye özlem duyuyorlar acaba?
Söyleyeyim…
Eski dostluklar.
İçtenlik…
Komşu hakkı…
Sevgi…
Saygı
Doğallık…
Muhabbet…
Hal ve hatır sorma…
Mektuplaşma…
Nostalji fotoğrafları özellikle “Korunamayan Kent Karabük” ile ilgili hatıraların anımsanmasında gerçekten bir hüznün yaşanmasına neden oldu.?
Kentin eski canlılığını yitirdiğini, sosyal ve kültürel yaşam açısından var mekanda bir boşluğun olduğunu herkes fark etti.
Tepkilerini ifade eden çok büyük bir kitlenin var olması Karabüklülük bilincinin özellikle sıla hasreti nedeniyle başka şehirlerde yaşayanlar arasında çok büyük boyutlarda olduğunu kanıtladı.
Herkes özellikle Yenişehir Sineması’nın korunamamasından çok büyük şikayet duymakta.
Bunu sırasıyla Demir Çelik İşletmelerine bağlı sosyal tesisler;Mühendisler Memurlar Kulüblerinin korunamaması izlemekte…!
Havuzlu Bahçe’de gece başlayıp sabaha kadar süren sünnet düğünleri ,bunun için İstanbul ve Ankara’dan gelen isim yapmış sanatçılar hafızalarda canlanmakta…
Bu eksikleri düşününce Cumhuriyet Kenti Karabük’te gerçekten bir restorasyona ihtiyaç duyulması bir gerçek…
Kentte var olan siyasi kavgaların bizlere ne kadar kazanım sağlayıp sağlayamadığı ortada.
O nedenle “Nostalji Fotoğrafları” karşısında geçmişe müthiş derecede bir özlem oluşmuşsa kabahati kimlerde aramak lazım.!
Karabük’te bu konularda bize yanıt verecek makamlar kimlerdir?
Bunların hepsi soru işareti?
İşimiz ne?
Varsa yoksa siyaset.
Ben bile modaya uydum,seçim sonuçları ile ilgili olarak son iki yazımı siyasi konulara ayırmak zorunda kaldım
Ama gerçek olan ne?
Bu kentte yaşayan insanların mutluluğu ve geçmişe bakıp hüzünlenmelerini önlemek…
Öyle değil mi?

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Bolu’da “Sürdürülebilirlik, Geri Dönüşüm ve Sıfır Atık Zirvesi” düzenlendi

Anadolu Ajansı
Yayın: 03.05.2024 16:48
Paylaş:
A+ A-

BOLU (AA) – Bolu'da “Sürdürülebilirlik, Geri Dönüşüm ve Sıfır Atık Zirvesi” gerçekleştirildi.

Bolu Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) İl Kadın Girişimciler Kurulunca sıfır atık ve geri dönüşüm konularında farkındalık oluşturmak amacıyla düzenlenen program TSO konferans salonunda yapıldı.

Vali Yardımcısı Abdullah Şen, zirvenin açılışında yaptığı konuşmada, çevrenin çok önem arz ettiği bir asırda yaşandığını vurguladı.

Şen, bu konuda toplumun topyekun mücadelesinin gerekliliğine dikkati çekerek, “Toplumsal katılım açısından farkındalık gerekiyor. Bu konu katılımcılardan hane halkına kadar çok detaylı olması lazım. Evlerdeki duyarlılık, şuur, bakanlığımızın ve belediyelerimizin koymuş olduğu geri dönüşüm kutularına çöp atarken de öne çıkmalı.” diye konuştu.

Bolu TSO Yönetim Kurulu Üyesi Abdullah Ayarcan, artan tüketim ve üretim faaliyetlerinin doğal kaynakların tükenerek çevre kirliliğinin artmasına yol açtığını belirtti.

Sürdürülebilir geri dönüşüm ve sıfır atığın, iş dünyasında da çevresel etkileri en aza indirerek doğal kaynakları korumak ve gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakabilmek için kritik öneme sahip olduğunu vurgulayan Ayarcan, israfın önlenmesi, kaynakların daha verimli kullanılabilmesi, atığın miktarının azaltılması, toplama sisteminin kurulması ve atıkların geri dönüştürülebilmesinin her yeni günde daha çok önem kazandığını kaydetti.

TOBB Bolu İl Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Emine Yüce de sıfır atığın sadece azaltmak değil aynı zamanda tüketim alışkanlıklarının değişmesi anlamına da geldiğinden bahsetti.

Tüketim alışkanlıklarının değiştirilerek kaynakların daha bilinçli kullanılmasının sürdürülebilir yaşam tarzının benimsenmesi anlamına geldiğini de söyleyen Yüce, “Ülkemizde başlatılan Sıfır Atık Projesi, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu kararıyla küresel çevre hareketine dönüşmüştür. Tüketimin arttığı günümüzde, satın aldığımız ürünlerden kullandığımız malzemelere kadar her gün bilinçli seçimler yapmak, alışkanlıklarımızı, seçimlerimizi ve üretim süreçlerimizi tabiata uyumlu hale getirmek zorundayız.” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından sunum yapan TOBB Çevre Müdürlüğü uzmanı Esin Özarslan, sıfır atık ve geri dönüşüm konularında Türkiye ve Avrupa'da yapılan çalışmalarla ilgili bilgiler verdi.

Programda ayrıca, tarımda ve sanayide sürdürülebilirlik, sanayide sıfır atık stratejileri ve uygulamaları, iklim değişikliği, yeşil mutabakat ve karbon ayak izi oturumları gerçekleştirildi.