Anadolu Ajansı tarafından
24 Ağustos, 2024 16:52 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Trabzon’da balıkçılar denize ağlarını atmak için geri sayıma başladı

TRABZON (AA) - MELTEM YILMAZ KARAKURUM - Su ürünlerinde adından söz ettiren Trabzon'daki balıkçılar, 1 Eylül'de başlayacak yeni sezonu bekliyor.

Denizlerde 15 Nisan'da başlayan av yasağının ardından teknelerini kıyıya çeken balıkçılar, yeniden denizle buluşmalarına sayılı günler kala son hazırlıklarını hızlandırdı.

Bir önceki av sezonunda yıpranan ağlarının tamirini tamamlayan balıkçılar, onardıkları ağları yavaş yavaş teknelere yüklemeye başladı.

Teknelerin cihaz, teknik bakım, boya, zımpara ve temizlik gibi işlemlerini de hızlandıran balıkçılar, "Vira bismillah" diyerek ağlarını denize bırakacakları gün için geri sayıma başladı.

- "Şu anda son hazırlıklarımızı yapıyoruz"

Trabzon'da gırgır teknesiyle denize açılacak Cengizhan Yılmaz, AA muhabirine, yıllardır ailecek balıkçılıkla uğraştıklarını söyledi.

Kendisinin de 12 senedir aktif şekilde işin içinde olduğunu dile getiren Yılmaz, "Şu anda gördüğünüz üzere son hazırlıklarımızı yapıyoruz. İlk başta dediğimiz gibi ağ işlemleri uygulandı. Tamir ve bakımları yapıldı. Ağlar şu anda iskelede gemiye nakledilecek vaziyette bekliyor." ifadesini kullandı.

Yılmaz, teknenin teknik bakım işlerini de yaptıklarını aktararak, "Makine, yürür aksamın bakım ve tamiriyle uğraşıyoruz ki denizde herhangi bir olası problemle karşılaşmayalım. Aynı şekilde ağ sarma esnasında denizde bize yardımcı olacak küçük bot teknelerimizin de makineleriyle yürür aksamlarıyla uğraşıyoruz." diye konuştu.

- "Sezona umutla bakıyoruz"

Birkaç gün sonra ağları tekneye yükleyeceklerini anlatan Yılmaz, "Balığın gidişatına göre sezona umutla bakıyoruz. Küçük gemilerle birkaç deneme yaptık, çok güzel verimler aldık. Umarız 1 Eylül'de avcılığa çıktığımız zamanda da bu verimi görürüz ve herkes mutlu olur, herkes için sezon güzel geçer." dedi.

Yılmaz, sezondan beklentilerinin yüksek olduğunu vurgulayarak, "İlk başta palamutla başlıyoruz. Havalar soğudukça bu hamsiye doğru evriliyor. Bu sene palamudun daha çok olmasını bekliyoruz. Çünkü hava sıcaklığı olması gerekenin üzerinde seyretti. Beklentimiz bu yönde." ifadesini kullandı.

- "Son hazırlıklarımızı 1 Eylül'e kadar tamamlamayı planlıyoruz"

Akçaabat Su Ürünleri Kooperatif Başkanı Coşkun Şenkaya da küçük balıkçıların da yeni sezon öncesi kayıklarının motor bakımı ve boya gibi işlemlerini tamamladığını belirtti.

Son olarak ağların bakım çalışmalarını yaptıklarını aktaran Şenkaya, "Son hazırlıklarımızı 1 Eylül'e kadar tamamlamayı planlıyoruz. Yeni sezondan beklentimiz şu anda had safhada." ifadesini kullandı.

Şenkaya, küçük balıkçıların biraz ilkel yollarla balık avı yaptığını anlatarak, "O nedenle de umudumuzun gerçekleşip gerçekleşmemesini ancak 1 Eylül'de denize açılarak anlayabiliriz. Bereketli bir sezon olmasını temenni ediyoruz." dedi.

- "Palamudun bu sene erken görülmesi bayağı bir umut verdi"

Ağlarını onaran Murat Sezgin Kaçar da 30 yıldır balıkçılık yaptığını belirterek, eylüle kısa bir süre kaldığını, son hazırlıklarını yavaş yavaş tamamladığını ifade etti.

Yeni sezondan beklentilerinin çok yüksek olduğunu vurgulayan Kaçar, "Palamudun bu sene erken görülmesi bize bayağı bir umut verdi. İnşallah 1 Eylül'den sonra da bu süreç devam eder." diye konuştu.


blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
15 Nisan, 2025 14:29 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Yasak başladı, tezgâhlar onlara kaldı

Denizlerde 15 Nisan’da başlayan av yasağının ardından tezgâhlarda ağırlıklı olarak kültür balıkları yer aldı.

Denizlerde av yasağının 1 Eylül itibarıyla sona ermesinin ardından denize açılan tekneler ilk günlerinde bol miktarda palamut avlarken bu bolluk daha sonra hamsi ve istavrit avı ile devam etti.

Balıkçılar son yılların en bereketli sezonunu yaşadıklarını belirtirken, bundan sonra tezgahlarda ağırlıklı olarak kültür balıklarının yanı sıra kıyı balıkçılarının getireceği istavrit, mezgit, barbun gibi çeşitlere bakacaklarını söylediler.

Yasak başladı, tezgâhlar onlara kaldı

Bu sezon tezgahlarda her çeşit balığın yer aldığını belirten balıkçılardan Adem Kaygusuz, "Bu sezon palamut, hamsi, istavrit, mezgit açısından bereketli geçti. Şükürler olsun bu sezon denizde her çeşit balık vardı herkes para kazandı. Dün gece itibariyle yasak başladı tezgahlarda ağırlıklı olarak istavrit, mezgit, çupra, alabalık, somon çeşitleri bulunuyor. Bundan sonra genelde kültür balıklarının yanı sıra kıyı balıkçıların getireceği olta balıklarını satacağız. Sezon bitince ağırlıklı olarak somon, kültür, levrek, çupra, alabalık gelir. Bu sezon kalkan balığı da bol geldi fiyatları 500-700 TL’ye kadar geriledi. Fiyatlarımız, istavrit 200 TL, mezgit 250 TL, somon 150-175 TL, levrek, çupra 350 TL, alabalık 150-200 TL arasında. Ramazan’da istavritin kilosu 100-125 TL iken sezon bitimine yakın teknelerin çoğu paydos ettiği için fiyatı 200 TL’ye kadar çıktı" dedi.

Balıkçılardan Turgay Memiş, bundan sonra tezgahlarda ağırlıklı olarak kültür balıklarının yer alacağını kaydederek, "Bu sezon mükemmel geçti artık yasak başladı. Bundan sonra tezgâhlarda ağırlıklı olarak kültür balıkları olur. Kültür balıklarının yanı sıra kıyı balıkçıların getireceği istavrit, mezgit gibi çeşitler tezgâhlarda yer alır. Bundan sonra ağırlıklı olarak levrek, somon, alabalık satılır. Fiyatlarımız, istavrit 200 TL, mezgit 300 TL, bundan sonra fiyatlar daha da yükselir diye tahmin ediyordum. Kültür balıklarının fiyatı da 200-350 TL arasında değişiyor" diye konuştu.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.