Avatarı
Okan Küçük kaleminden...

Okan Küçük Yorumluyor 16 Nisan 2025

Karabük ve Kayseri Kardeşliği 78.38 Zamla Tescillendi!

blank
Okan Küçük tarafından
15 Nisan, 2025 14:12 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Okan Küçük Yorumluyor 16 Nisan 2025

Karabük ve Kayseri Kardeşliği 78.38 Zamla Tescillendi!

Sendikacılığın yalnızca hak aramak değil, gönülleri birleştirmek olduğunu bir kez daha gösteren anlamlı bir gelişme yaşandı. Malum TİGAD Çalıştayı için Kayseri’deydim. Özçelik-İş Sendikası Genel Başkanı Yunus Değirmenci ile  Kayseri’de buluştum ve yaklaşık 45 dakikalık bir canlı yayın gerçekleştirdim. Değirmenci’nin Karabük BİRLİK MEDYA’ya yaptığı özel açıklama  da, geçtiğimiz hafta KARDEMİR A.Ş. ile imzalanan toplu iş sözleşmesinin detayları arasında öyle bir rakam ortaya çıktı ki; Karabük’ün 78, Kayseri’nin 38 plakası sanki el ele vermiş gibi olduğunu Karabüklüler de  İLK KEZ Birlik Medya canlı yayınında öğrendi.

78 Karabük, 38 Kayseri – Rakamlar Bile Kardeşlik Diyor!

Toplu iş sözleşmesine göre, eğer ikinci 6 ayda enflasyon %15’i aşarsa, Kardemir işçisinin yıllık zam oranı tam %78.38 olacak. Yani 78 ve 38! Karabük ve Kayseri... Kardeşlik zam oranında vücut buldu adeta.

Yunus Değirmenci’nin bu ilginç tesadüfü fark etmesi ise Ankara’daki hesap masasında olmuş. Değirmenci  Kayseri’de yaptığımız canlı yayında  “Bu rakamı biz özel olarak planlamadık. Oturduk hesap yaptık, bir baktık 78.38 çıkıyor. ‘Bu ne böyle?’ dedik. Plaka gibi! Kayseri ve Karabük kardeşliği bu rakamla taçlanmış oldu. Aklıma gelseydi Karabük’te söylerdim ama ilk kez bu açıklamayı Birlik Medya aracılığıyla yapıyorum.” Dedi.

"Kayseri-Karabük Kardeştir" Sözü Boşuna Değil

Sendika Genel Başkanı'nın Karabük’te yaptığı konuşmada dile getirdiği “Kayseri-Karabük kardeştir” cümlesi, işçiye yansıyan bu zamla daha da anlam kazandı. Rakamların diliyle yazılmış bir kardeşlik belgesi gibi…

Bu bir rastlantı mı? Belki evet. Ama bazen rakamlar bile kalpten kalbe kurulan köprülerin dili olur. 78.38 sadece bir zam oranı değil, aynı zamanda iki şehrin gönül bağının simgesi oldu.

Velhasıl, Karabük ile Kayseri kardeşliğinin belgesi imzalarla değil, gönülden gönüle yazıldı. Ve şimdi bu kardeşliğin adı: %78.38 zam olarak KARDEMİR işçilerini/esnafını ve topyekün Karabük’ü çok memnun etti.

Not: Sayın Genel Başkan program sonrası akşam saatlerinde  kaldığımız otele Kayseri’nin yöresel   ve meşhur ürünlerinden olan PASTIRMA/SUCUK VE EV MANTISINDAN oluşan  ürünlerden hediye paketleri gönderdi. Nazik  davranışından dolayı da ayrıca teşekkür ederim.

Not 2: Özçelik İş Kayseri Şube Başkanı  Rüstem Çabuk’la da tanıştık. Bana göre Değirmenci ile iyi bir usta çırak ilişkisi var. Gerçi Kayseri Şube Başkanı,  Karabük Şube Başkanı Kenan Yılmaz ile de gençlerin tabiriyle ‘kanka’ imiş. O da Karabük’ü ve Kenan Başkanı genel başkanı gibi seviyor. Zaten hemen Kenan Başkana selamlarını yolladı onu da yazayım Kenan Başkana da buradan iletmiş olayım.

***

Proje Okulları Konusu Daha Çoook Konuşulacaktır.

Eğitim İş Sendikası Karabük Şube Başkanı Zeki Çelik bugün bir basın toplantısı düzenleyerek  atamalar da haksızlık ve hukuksuzluklar olduğunu, liyakate hiç değer verilmediğini ifade etti.

Karabük’te  geçmişte bu konular da yazmıştım, takipçilerim bilirler.

 Atamalarda bir kriter olmamasının amacı ne olabilir? Ya da bu kriterler  varsa neden açıklanmaz ? Proje okulu kavramı kamu yararına mı kullanılmakta, yoksa belirli kişilere pozisyon sağlama aracı mı haline dönüştü?

Proje okulları çiftlik mi ? Bu okullar da müdürlük sınavına hiç girmeyip Müdür olanlar var mı ?

Bu uygulamalar öğretmenler arasında çalışma huzurunu ve dayanışma duygusunu nasıl etkiliyor?

Liyakatsiz atamalar eğitim kalitesini nasıl etkiliyor? Bu durumdan en çok kim zarar görüyor: öğretmen mi, öğrenci mi, toplum mu? Gibi sorular sorup kendi bakış açıma göre cevaplar da vermiştim.

Özellikle bu okullar da müdürlük sınavına hiç girmeyip Müdür olanlar var mı ? Görevlendirmelerle müdürlük sınavına girmeyip  şube müdürlüğü yapanlar, ilçe milli eğitim müdürlüğü yapanlar var mı ? Alanı dışında okullar da müdürlük yapanlar var mı ? gibi sorular sormuştum.

Yok diyen varsa, yanlış yazıyorsun diyenler varsa çıksın söylesin,  ben de isimlendireyim demiştim. ‘YOK’ diyen çıkmamıştı değil mi ?

***

Gazeteciliğin Geleceği Kayseri’de Konuşuldu

TİGAD (Türkiye İnternet Gazeteciliği Derneği)  dolu dolu bir programa  imza attı. Geçmişin tecrübesiyle, bugünün hızına ve yarının teknolojisine ayak uydurmaya çalışan gazeteciler için dolu dolu bir üç gün yaşandı. TIGAD öncülüğünde 11-13 Nisan 2025’te   Kayseri’de düzenlenen "Yeni Nesil Gazetecilik Çalıştayı", sadece gazetecilik değil; dostluk, birlik ve vizyon açısından da çok kıymetli bir buluşma oldu.

Gazetecilik Konuşuldu, Samimiyet Ön Plandaydı

Birinci gün Erciyes Üniversitesi’nde başlayan çalıştay, yerel ve ulusaldan  sektörün içinden gelen, eli klavyede, sahada ter döken 110 gazeteciyi bir araya getirdi. TV'den internete, sosyal medyadan yapay zekaya kadar her konu masaya yatırıldı.

Sadece Konuşmakla Kalmadı, Kayseri’nin Güzellikleri de Keşfedildi

Çalıştay dedik ama sadece salonda oturulmadı. Selçuklu Uygarlık Müzesi'nden Soğanlı Vadisi'ne, Hunat Hatun Külliyesi’nden Talas’a kadar Kayseri’nin tarihi ve kültürel değerleri de katılımcılara gezdirildi. Böylece tarihi ve köklü bir  bir şehir olan Kayseri’nin  bazı tarihi ve kültürel değerlerini de görmüş olduk.

Kent ve Başarı Ödülleriyle Taçlandı

12 Nisan akşamı verilen “Kent&Başkan 2025” ödül töreni de çalıştaya ayrı bir renk kattı. Türkiye genelinde  vatandaşlar başarılı gördükleri belediye başkanlarını oylayarak projelerine inandıkları Büyükşehir-il-ilçe-belde başkanlarını seçtiler. Sanırım toplam da 82 Belediye Başkanı  ödül almaya hak kazandı. Hepsini ayrı ayrı tebrik ediyorum.

Yapay Zeka ve Medya: Geleceğe Hazırlık

Çalıştayın dikkat çeken bir diğer yanı da geleceğe dönük konulara odaklanılmasıydı. Yapay zekâ ile habercilik, sosyal medya algoritmaları, dijital medya etiği gibi konular tartışıldı. Kimi zaman "Bu işler nereye gidiyor?" sorusunu sordurttu, kimi zaman da "Biz bu dönüşüme hazırız" dedirtti.

Bu İşte Yürek Olmazsa, Haber de Olmaz

TİGAD’ın bu çalıştayı bir şeyi net gösterdi. Gazetecilik aslında sadece haber yazmak değil, yürek koyma işidir.  Bizler mesleğimize aşık kişileriz. Kamu görevi yaptığımızın bilincinde ve mesleki etik kurallara bağlı bir şekilde , vatandaşların doğru habere ulaşması için gayret gösteriyoruz.

İşte  hem mesleğine, hem memleketine, hem de birbirine gönül veren gazetecilerle dolu dolu bir üç gün geçti. Kayseri bu anlamda güzel bir ev sahipliği yaptı. Çalıştayı düzenleyen TİGAD Genel Başkanı Okan Geçgel  ve emeği geçen herkese bir meslektaş olarak yürekten teşekkür ederim.

Not: Genel Başkan aynı zamanda adaşım. Ben boşuna söylemiyorum ‘Okan’ın kötüsü olmaz ‘Okan’lar hep iyidir, diye : ))

Bir Not Daha: Dünkü köşe yazımda Karabük’ten başarılı seçilip ödül alan belediye başkanı/başkanları oldu mu onu da yarın değerlendirelim demiştim. Günlük  köşe yazarlığı yapan bir gazeteci olarak  sözümün arkasındayım  onu da  ‘yarın’ değerlendirelim…

Okan KÜÇÜK’ün Tüm Yorum Haberleri İçin Burayı Tıklayınız: https://bolgeninsesigazetesi.com/author/okank

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.