Restorasyon Sırası Yenişehir Kapalı ve Açık Hava Sinemalarına Geldi
Karabük’ün Cumhuriyet dönemi mimarisinin en önemli yapıları tek tek restore edilmeye başlandı.
Türkiye’nin ilk ağır sanayi fabrikası olan Karabük Demir Çelik Fabrikası (Kardemir); bilim, sanat, teknoloji ve kültür faaliyetlerinde kente öncülük yapan bir dünya şirketi olarak çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Şimdi sıra sinemalara geldi.Kardemir A.Ş.’nin restorasyon projelerini tamamladığı sosyal tesisleri bölgenin tarihi ve kültürel dokusunu güçlendirmeye ve sosyal yaşamı canlandırma potansiyeli gözlerden kaçmıyor. Son günlerde Havuzlu Bahçe, Mühendisler Kulübü ve Kreş gibi yapıların yenilenerek, yıllar sonra hayata geçirilmesi vatandaşların beğeni ve takdirini topluyor. “Yapılınca her şey harika oluyor” diyen vatandaşlar, Yenişehir Sineması’nın da Kardemir A.Ş. tarafından yenilenmesi ve onarımlarının tamamlanarak, sosyal hayata kazandırılması yönünde yeni talepleri oldu. Bu restorasyon projeleri ile Karabük geçmişi koruyarak ve geleceğe yön verecek büyük adımlar atmayı başarıyor.
Karabük’te Yenişehir Kapalı ve Açık Hava Sinemalarının bir an önce restore edilmesi büyük önem taşıyor. Sinema’nın atıl ve yıkık hali görenleri derinden üzüyor. Çatısından temeline kadar tarihi binanın yıkık, dökük halinin ve yazlık sinemanın bakımsız bahçesinin yenilenmesi vatandaşlar için Cumhuriyet dönemine ait iki anıt yapının yeniden canlandırılması anlamına geliyor. Özellikle Yenişehir Sineması’nın karşısında kalan yazlık sinema olarak kullanılan açık hava sinemasıyla birlikte restore edilmesi ve yeniden canlandırılması Karabük halkının talepleri arasında yer alıyor.
Cumhuriyet dönemi hatıraları olan birbirinden özel mimari karakter sunan yapıların, restore edilmesi, Kardemir A.Ş.’nin sosyal sorumluluk projelerinde yer alıyor. Kardemir A.Ş.’nin tüm bu yapıları tamamlayarak, Yenişehir’de bütünlük kazandıran projelerle; bakım, onarım ve yenileme çalışmalarının sinemalarda da bir an evvel başlaması bekleniyor. Karabük halkının, tarihi ve kültürel mirasını yaşatarak tarihi sinemalarına kavuşması için sabırsızlandığı açıkça görülüyor.
Müşfik Kenter Gişesinde Bilet SatmışYenişehir Sineması, Merhum Yüksek Mimar Münci Tangör’ün en değerli eserlerinden biri olarak öne çıkıyor. Mimar Tangör, sinemanın akustiğini sağlamak için aylar süren titiz çalışmalar yaptı. O dönemde Demir Çelik'te görev yapmayan Tangör, İstanbul'dan Genel Müdür Ali Çimen'in davetiyle Yenişehir’e yerleşti ve ailece buraya taşındı.
Tangör, sinemanın hem mimarı hem de müteahhidi olarak önemli bir rol üstlendi. Kızı Deniz Tangör Kayalı ile birlikte inşaat alanında geçirdikleri günler, aileye unutulmaz anılar kazandırdı. Ancak, sinema inşaatı sırasında büyük bir çivinin ayağına batması nedeniyle bir süre hastanede yatmak zorunda kalan Tangör’ün kızı, bu talihsiz olayı hiç unutmadı.
1954 yılında yapımına başlanan sinemanın açılışı, Tangör ailesi için büyük bir mutluluk kaynağı oldu. Deniz Tangör Kayalı, hatıratında: “Sinemanın resmi Açılışının 23 Nisan 1958 tarihinde Verdi’nin La Travia operası ile yapılması düşünülmüş, yetişmemesi üzerine Ağustos 1958’de Tolstoy’un Harp ve Sulh (Savaş ve Barış) filmi ile yapılmış. Bu filmin seçilmesi de Karabük ve Türkiye’nin kaderi ile manidardır. Filmin konusu, bir Milletin çöküşü ve yeniden doğuşunu işlemektedir.” ifadeleri yer alıyor.
Celal Bayar, Yenişehir Sineması’nı Ziyaret Etti
Dönemin ünlü tiyatrocu ve yönetmeni Muhsin Ertuğrul, sinemanın müstesna akustiğini övgüyle karşıladı ve Türkiye'de böylesi bir akustiğe sahip başka bir tiyatro veya sinema olmadığını vurguladı. Ayrıca, o dönem Cumhurbaşkanı olan Celal Bayar da sinemayı ziyaret ederek, Mimar Tangör'ü tebrik etti.
Yenişehir Sineması, Lale Oraloğlu, Genco Erkal, Muammer Karaca ve Müşfik Kenter gibi ünlü tiyatro sanatçılarını ağırladı. Müşfik Kenter, sinemanın gişesinde bilet satışı yaparak özel bir anıya imza attı.
Aile, İstanbul’a dönmeyi düşündü ancak burada kalmaları için yoğun bir manevi baskı ile karşılaştılar. Münci Tangör, Genel Müdürü ve iş arkadaşlarını kıramayarak Demir Çelik’te İnşaat Müdürü olarak çalışmalarına devam etme kararı aldı. Bu gelişmeler, sinemanın sadece bir yapı değil, aynı zamanda Yenişehir’in kültürel hafızasının önemli bir parçası haline gelmesine de katkı sağladı.
Türkiye Cumhuriyeti’nin Üçüncü Cumhurbaşkanı Celal Bayar (Dönemi: 1950-1960), Yenişehir Sineması’nı ziyaret ediyor ve yanındakilerden sinema hakkında bilgiler alıyor. Cumhuriyet’in kültür simgesi haline gelen sinemaların, Karabük’teki yerini koruması ve geleceğe taşınması için Kardemir A.Ş.’de restorasyon sırasının artık sinemalara geldiğini işaret ediyor. Sinemanın dönemin ruhunu yansıtan mimarisi ve geçmişten günümüze taşıdığı kültürel değerlerin korunması adına atılacak adımlar büyük bir heyecanla bekleniyor.
Vatandaşı dolandıran sahte jandarmalar gerçek jandarmadan kaçamadı
Kastamonu’da kendilerini jandarma çalışanı tanıtarak bir vatandaşı dolandıran dolandırıcılar, jandarma grupları tarafından yakalanarak gözaltına alındı.
Olay, Kastamonu’nun Tosya ilçesine bağlı Çaybaşı köyünde meydana geldi. Edinilen bilgiye nazaran, N.İ. isimli şahsı telefonla arayarak kendisini jandarma çalışanı olarak tanıtan dolandırıcı, isminin bir cinayet olayına karıştığını ve konutuna gelerek olayı anlatacaklarını söyledi. Daha sonra N.İ.’nin meskenine gelen 3 dolandırıcı, para karşılığı isminin karıştığı cinayet suçlamasını kaldıracaklarını söyleyerek N.İ.’den bir ölçü altın ve nakit para alarak kayıplara karıştı. Bir müddet sonra dolandırıldığını anlayan N.İ., 112 Acil Davet Merkezini arayarak yardım istedi.
İhbar üzerine Kastamonu Vilayet Jandarma Komutanlığı takımları tarafından yapılan çalışmalar ve kamera incelemeleri sonucunda olayı gerçekleştiren Ö.T.S., O.K. ve A.A.’nın kimlikleri tespit edildi. 3 kuşkulu Çorum’un Kargı ilçesinde yakalandı. Gözaltına alınan şüpheliler süreçlerinin akabinde adliyeye sevk edildi. Hakim karşısına çıkartılan şahıslardan O.K. tutuklanırken, Ö.T.S. ve A.A. ise isimli denetim kuralıyla hür bırakıldı.