Super App pazar büyüklüğü, 2032’de 714 milyar dolara ulaşacak

Anadolu Ajansı
Yayın: 07.09.2024 00:52
A+ A-

İSTANBUL (AA) – KOBIL'in Kurucusu ve Üst Yöneticisi (CEO) İsmet Koyun, Super App'ın 2032'ye kadar 714 milyar dolarlık pazar büyüklüğüne ulaşmasını öngördüklerini belirterek, “Super App sektörü gelecekte tüm dünyaya hızla yayılarak etkisini artıracak ve şehirlerden şirketlere dijitalleşmedeki payını zirveye taşıyacak.” ifadelerini kullandı.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, Super App'ler dünyada birçok ülkede yaygın şekilde kullanılmaya ve popülerleşmeye devam ediyor.

Global SuperApp Trend Raporu'na göre Super App'lerin dijital ekonomiye sağladığı katkı, 2022'de 62 milyar dolar seviyelerindeyken 2023'te 76 milyar dolara yükseldi. Kullanıcılara tek bir platform üzerinden pek çok hizmeti alabilme olanağı sağlayan bu uygulamalar, Türkiye'de de önemini artırarak, başta belediyeler, bankalar, hizmet sektöründeki kurumlar olmak üzere birçok alanda kullanılıyor.

Türkiye'de İstanbul için KOBIL imzasıyla ortaya çıkan İstanbul Senin uygulaması da şehir için geliştirilen süper uygulamaların ilk örneğini teşkil ediyor. Super App ekosisteminde lider konumunda olan Amerika'nın yanı sıra pazar büyüklüğünde ilk üçte yer alan Türkiye, küreselde önemli bir konumda yer alıyor. İstanbul Senin, Neom, Mercan, Worms ve MigrosBank gibi Super App'lerin teknoloji mimarı KOBIL, sunduğu ürün ve teknolojik altyapıyla Avrupa'da referans gösterilen şirketlerin başında yer alırken Türkiye'deki potansiyeli artırmak üzere harekete geçti.

Açıklamada görüşlerine yer verilen KOBIL'in Kurucusu ve CEO'su İsmet Koyun, Super App'lerin, sağladığı kullanım kolaylığı ve tek platform ekosistemiyle dijital gelecekte sağlam bir yer edinmek üzere hızla ilerlediğini belirtti.

Koyun, KOBIL'in bu potansiyelin büyük mimarı ve çözüm üreticisi olarak yeni iş modellerini yaratarak ve mevcut sistemin geliştirilerek dijitale taşınmasını sağladığını aktararak, “Super App kullanımı arttıkça ve sunduğu kolaylık görüldükçe kullanıcıların tek bir platformdan pratik şekilde birçok işlemi yapma tercihi de yaygınlaşıyor. Günlük hayatta yaptığımız pek çok işlemi kolaylaştıran, kullanıcı dostu Super App'ler, özellikle son bir yılda daha fazla talep görmeye başladı. 2032'ye kadar 714 milyar dolarlık pazar büyüklüğüne ulaşmasını öngörüyoruz. Super App sektörü, gelecekte tüm dünyaya hızla yayılarak etkisini artıracak ve şehirlerden şirketlere dijitalleşmedeki payını zirveye taşıyacak.” ifadelerini kullandı.

Dünyada pek çok şirketin kullanıcılarıyla iletişim modelini değiştirme yoluna gitmeye başladıklarının altını çizen Koyun, bugün dünyanın en büyük şirketlerinin dönüşüm konusunda düğmeye basarak Super App yolculuğuna başladıklarını kaydetti.

– “Super App'ler, Türkiye'de sektörlerin geleceğini değiştirecek özelliklere sahip”

Koyun, KOBIL'in, AR-GE yatırımları ve gelecek odaklı bakış açıları sayesinde bugün Avrupa da güvenilir Super App platform sağlayıcılarından biri olarak konumlandıklarına dikkati çekerek, “Şirketlerin dönüşüm sürecini ve küresel Super App trendini hazır bir şekilde karşılayabiliyoruz. Bir mobil cihaz içinde sayısız hizmetin sunulabileceği bu Super App'ler, Türkiye'de sektörlerin geleceğini değiştirecek özelliklere sahip.” yorumunda bulundu.

Super App'lerin, ödeme, kimlik faaliyetleri, finansal fonksiyonlar gibi verinin büyük önem arz ettiği ve her yapılan işlemde güvenliği en büyük öncelik haline getirmesi gerektiğini ifade eden Koyun, dijitalleşmeyle birlikte siber tehlikelerin artmaya ve riskin büyümeye devam ettiğini bildirdi.

Koyun, Super App'lerin kullanıcılara sunduğu kolaylığın ötesinde güvenliğinin aşılamaz olması ve tam koruma sağlaması gerektiğini vurgulayarak, “KOBIL olarak sağladığımız altyapıyla geliştirdiğimiz Super App'lerin tümünü en üst düzey güvenlik önlemleriyle kullanıcıya ulaşmasını sağladık. Bir Super App'in, pek çok laboratuvar testinden ve denetimden geçerek verileri koruyabileceği konusunda güvence vermesi ve siber gücünü kanıtlaması gerekiyor. KOBIL'in şu ana kadar altyapısını oluşturduğu bütün Super App'ler, denetimleri sorunsuz geçti ve hiçbir siber tehdit, güvenliğimizi aşmayı başaramadı.” değerlendirmesinde bulundu.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Palamut avında bu sezon bolluk yaşanıyor

Anadolu Ajansı
Yayın: 19.09.2024 00:52
A+ A-

TRABZON (AA) – Karadeniz'de 1 Eylül'den itibaren avlanmaya başlanan palamut bolluğuyla yüzleri güldürdü.

Trabzon'da av yasağının kalkmasının ardından “Vira bismillah” diyerek denize açılan Karadenizli balıkçı tekneleri, limana bol miktarda palamutla dönmeye devam ediyor.

Açık denizlerde avlanan palamutlar, gün ağarırken ilk olarak Trabzon Toptan Balık Hali'ne, ardından da balık pazarına götürülerek tüketicisiyle buluşturuluyor.

Doğu Karadeniz Su Ürünleri Kooperatifleri Bölge Birliği Başkanı Ahmet Mutlu, AA muhabirine, 2024-2025 sezonunun 1 Eylül itibarıyla istavrit ve palamutla başladığını söyledi.

İstavritin boyut olarak güzel olduğunu ancak avcılığının pek olmadığını dile getiren Mutlu, “Palamutta ağır bir avcılık var. Yalnız çok ilginç de bir şey var. Geçen yıl Batı Karadeniz'de olan avcılık bu sene tam tersine Doğu Karadeniz'de oldu. İlk başlarda Ordu ve Giresun arasında, şimdi ağırlıklı Rize ve Hopa üzerinde avcılık var.” dedi.

– “3 tane ile 4 kişilik aile rahatlıkla doyabilir”

Mutlu, halkın ucuz balık yemesinin sevindirici olduğunu vurgulayarak, “Pazarda satılan fiyatı çok değil. En fazla gördüğüm kadarıyla 75 lira civarında. Hatta 3 tanesi 200 liraya olan balık da var. 3 tane ile 4 kişilik aile rahatlıkla doyabilir. Dediğimiz gibi bizim için tek sevindirici tarafı halkın bol bol ucuz balık yemesi.” diye konuştu.

Hamsiden beklentilerine de değinen Mutlu, şunları kaydetti:

“İnşallah havalar biraz daha serinler ve bu arada da hamsi çıkar. Balıkçının umudu hamsiyle seviniriz. Akşam burada bir teknemiz vardı. Reisimizle biraz sohbet ettik. 'Parça parça hamsiler var' dedi. Tabi hamsi biraz da iklime bağlı çünkü hava sıcak olursa göçünü çok çabuk tamamlıyor, hava soğuk olursa tahmin ediyorum yakın bir zamanda hamsiyle de buluşacağız gibi görünüyor.”

– “Bu yıl palamut inanılmaz oldu”

Trabzon Toptancı Balık Hali'nde komisyoncu Recep Denizer de bu sene son yılların en fazla palamut avının yapıldığına dikkati çekti.

Denizer, 2005'ten bugüne kadar parçalı bir avlanma olduğunu ifade ederek, “Bu yıl palamut inanılmaz oldu. Bundan sonra da daha fazla olacağını tahmin ediyoruz. İnanılmazın üzerinde bir palamut olacak, tahminler bunu gösteriyor. Denizdeki teknelerle görüştüğümüzdeki görüntü bu. İnşallah bol olur, vatandaş yer. ” değerlendirmesini yaptı.

Fiyatların da uygun olduğuna işaret eden Denizer, “Protein olarak balık inanılmaz bir besin. İnşallah bol olur, çok fazla olur. Biz sürümden kazanırız, vatandaş da yer. Arzumuz, istediğimiz bu.” ifadelerini kullandı.

Denizer, palamut avından sonraki sürece de değinerek, “Bol palamudun olduğu yıllarda hamsi sıkıntıları çıkıyor. İnşallah bu sene hamsi sıkıntısını yaşamayız. Vatandaş artık hamsiye alışmıştı. Son belki 20 yıldan beri böyle bol palamut olmadı. Bu yıl olursa inşallah mutlu olacağız ama hamsinin de olmasını istiyoruz.” dedi.

Baba mesleği balıkçılığı küçük yaşlardan itibaren sürdüren Cem Yazıcı ise sezonun iyi gittiğini belirterek, “Geçen seneye oranla palamut on numara. Geçen sene vatandaşımız bu balığı mumla aradı. Palamut şu an çok iyi. Alıcılar da memnun. Tane 75, üç tanesi 200 lira. Bugün bir tavukla kıyasladığınız zaman haliyle daha uygun. Bir palamut neredeyse 850-900 gram, 1 kilograma yakın geliyor. Uygun yani. Vatandaşımız da memnun, biz de memnunuz.”​​​​​​​ diye konuştu.

Nöbetçi Eczaneler

Asuman Eczanesi
Adres

Fevzi Fırat Caddesi, No:51/A Merkez / Karabük

Telefon

(370) 413-1373

Beşbinevler Eczanesi
Adres

Beşbinevler 75. Yıl Mahallesi, 70. Sokak No:39 Merkez / Karabük

Telefon

(370) 433-1527

Dilek Eczanesi
Adres

Esentepe Mahallesi, İncekaya Caddesi, Sultan Çayırı Evleri No:78/B Safranbolu / Karabük

Telefon

(370) 712-5434

Mutlu Eczanesi
Adres

Orta Sokak No:7/B Eskipazar / Karabük

Telefon

(370) 818-1124

Gökçe Eczanesi
Adres

İnönü Caddesi No:2 Yenice / Karabük

Telefon

(370) 766-4455

Gülşen Eczanesi
Adres

Candaroğlu Mahallesi, Hastane Caddesi, No:7 Karabük-Eflani

Telefon

(370) 461-2331