Anadolu Ajansı tarafından
19 Eylül, 2024 00:15 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Tuğbay Mimarlık’tan kırsal bölgelerde artan yerleşim alanlarına ilişkin değerlendirme

İSTANBUL (AA) - Tuğbay Mimarlık Kurucusu İbrahim Halil Tuğbay, İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyükşehirlerin etrafındaki kırsal bölgelerde, müstakil ev projelerinin arttığını bildirdi.

Şirketten yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Tuğbay Mimarlık Kurucusu İbrahim Halil Tuğbay, Türkiye'de büyükşehirlerin çevresinde yeni yerleşim alanlarının oluştuğunu belirtti.

İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyükşehirlerin etrafındaki kırsal bölgelerde, özellikle müstakil ev projelerinin arttığı bilgisini paylaşan Tuğbay, bu alanların şehir merkezine yakın olmasının yanı sıra daha uygun fiyatlarla geniş yaşam alanlarını da sunduğunu aktardı.

Tuğbay, "Aynı zamanda bu projeler, enerji verimliliği ve çevre dostu yapılar üzerine yoğunlaşarak, sürdürülebilir bir yaşam tarzı sunuyor. Türkiye'deki yeni yerleşim alanları hem yatırım fırsatları hem de yaşam kalitesi açısından giderek daha fazla tercih ediliyor. Maddi olanakları kısıtlı olan kişiler şehir içinde eski, küçük evlere istenen ortalama 5 ila 6 milyon lirayı vermek yerine, aynı rakamlara villa yaptırmayı daha mantıklı bulabiliyor. Aynı zamanda artık maddi olanakları üst seviyede olanlar bile şehrin biraz dışına daha büyük ve lüks müstakil evler yaptırmayı tercih edebiliyor."

"Şükrü Dudu Barber's Club" projesiyle "A' Design Award and Competition 2024"te 40 bin tasarımı geride bırakarak "Mekansal Tasarım Ödülü"nü almaya hak kazandıklarını kaydeden Tuğbay, özellikle kırsal bölgelerde inşa edilen modern müstakil evlerin, güneş enerjisi panelleri, su tasarruf sistemleri ve akıllı güvenlik sistemleri gibi teknolojilerle donatıldığını anımsattı.

Tuğbay, "Bu, hem çevre dostu bir yaşam sunarken hem de enerji maliyetlerinin düşmesine yardımcı oluyor. Türkiye'de müstakil evlerin bu teknoloji ile donatılması, onları şehirdeki apartman dairelerine göre daha avantajlı hale getiriyor." ifadelerini kullandı.

İstanbul, Ankara ve İzmir başta olmak üzere büyükşehirlerde emlak fiyatlarının yükseldiğine değinen Tuğbay, bu durumun da birçok insanın uygun maliyetli kırsal bölgelere göç etmesine neden olduğuna işaret etti.

Şehir merkezlerinin yaşam kalitesi yüksek olsa da kalabalık, gürültü ve hava kirliliği gibi unsurların insanları alternatif yaşam alanları arayışına yönlendirebildiğine dikkati çeken Tuğbay, "Bu noktada müstakil evler, geniş bahçeleri, doğa ile iç içe olmaları ve daha fazla yaşam alanı sunmalarıyla cazip hale gelebiliyor. Apartman dairelerinde yaşanan sıkışıklık ve izole yaşam, doğaya daha yakın, geniş yaşam alanları sunan müstakil evlerin tercih edilmesine neden oluyor. İnsanlar, özellikle bahçeli ve ferah yaşam alanlarına sahip olmanın avantajlarını her geçen gün keşfediyor." değerlendirmesinde bulundu.

blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
15 Nisan, 2025 19:07 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Şanlıurfa’da ‘UNESCO Müzik Şehri’ olma sevinci

Şanlıurfa’ya UNESCO tarafından "Müzik Şehri" unvanı verilmesinin sevinci yaşanıyor. Kent, 2026 yılında UNESCO Müzik Şehirleri Toplantısına ev sahipliği yapacak.

Şanlıurfa’ya UNESCO tarafından "Müzik Şehri" unvanı verilmesinin sevinci yaşanıyor. Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Kasım Gülpınar, düzenlediği basın toplantısında, mutLu haberi basın mensuplarıyla paylaştı. Gülpınar, toplantıda tarihi, zengin kültürel birikimi ve köklü müzik geleneğiyle adından söz ettiren kentin UNESCO'nun Geliştirici Şehirler Ağı içerisinde "Müzik Şehri" unvanına sahip olarak önemli bir başarıya imza attığını söyledi.

"Dünyanın önemli aday şehirlerini geride bıraktık"

Gülpınar, "Dünyanın dört bir yanından aralarında Kansas City, Belfast, Da Lat gibi iddialı birçok uluslararası aday şehirle bu süreçte yarıştık ve onları geride bırakarak bu prestijli organizasyona ev sahipliği yapmaya hak kazandık. 2026 yılında düzenlenecek olan UNESCO Müzik Şehirleri Toplantısı'na ev sahipliği yapma hakkı, geçtiğimiz hafta İtalya Pesaro'da gerçekleştirilen toplantıda ilan edildi ve bu önemli görev Şanlıurfa'mıza verildi. UNESCO Müzik Şehirleri Toplantısı'na ev sahipliği yapacak şehri simgeleyen küre İtalya'dan bize geçti. Küre, 2026 yılında yapacağımız toplantı sonrasında bir sonraki ev sahibine teslim etmek üzere o güne kadar bizde kalacak. Bu karar, sadece şehrimiz için değil tüm Türkiye için büyük bir onur ve kültürel bir diplomasi zaferidir. Bu başarı, son bir yılda yürüttüğümüz yoğun çabalar ve diplomatik girişimler ile Dış İlişkiler Dairesi Başkanlığımızın titizlikle yürüttüğü çalışmalar sayesinde mümkün olmuştur. Şanlıurfa'nın sadece bir müzik şehri değil, Göbeklitepe'den Balıklıgöl'e, eşsiz mutfağından halk edebiyatına kadar tarih ve kültürle yoğrulmuş çok yönlü bir medeniyetin merkezidir. Yaklaşık 80 ülkeden müzik şehirlerinin temsilcilerinin katılması beklenen bu toplantı, uluslararası işbirliklerinin geliştirilmesine, bilgi ve deneyim paylaşımının artırılmasına katkı sunacak; aynı zamanda şehrimizin yerel kültürel potansiyelinin global ölçekte tanıtımına imkan sağlayacaktır. Bugünden itibaren hazırlık sürecine girmiş bulunuyoruz" ifadelerini kullandı.

Şanlıurfa’ya müzik şehri unvanının verilmesi kentte büyük sevince neden oldu. Vatandaşlar, turizm başta olmak üzere birçok alanda gelişime büyük katkı sağlayacağını belirtti.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.