Anadolu Ajansı tarafından
20 Eylül, 2024 00:45 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Akademik Lomonosov Yüzer NGS, 5 yılda 390 bin ton sera gazı emisyonunu önledi

ANKARA (AA) - Akademik Lomonosov Yüzer Nükleer Güç Santrali'nin (NGS) devreye alındığı 2019'dan bu yana 390 bin ton sera gazı emisyonu önlendi.

Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom'dan yapılan açıklamaya göre, Rus bilim insanları tarafından tasarlanan yüzer NGS, Chaun-Bilibino enerji merkezi için güvenilir ve kesintisiz enerjisi sağlıyor.

Akademik Lomonosov'un ilk kez 14 Eylül 2009'da Rusya'nın Murmansk kentinden yola çıkıp Pevek kentinde demir atması Çukotka bölgesi için önemli bir adım olmuştu.

Yüzer NGS aynı zamanda, ülkenin ücra bölgelerinin sürdürülebilir kalkınmasına giden yolda önemli bir atılım ve küresel enerji üretiminde yeni bir kilometre taşı oldu.

Aralık 2019'da devreye alınmasından bu yana yüzer NGS, Temmuz 2020'den Ağustos 2024'e kadar 905 milyon kilovatsaat elektrik ve 295 gigakalori ısı üretti.

Bu miktarda düşük karbonlu nükleer enerji üretimi, alternatif enerji kaynaklarının kullanılması halinde oluşabilecek yaklaşık 390 bin ton sera gazı emisyonunun önüne geçilmesini sağladı.

Yüzer NGS Direktörü Victor Yelagin, Akademik Lomonosov'un devreye alınmasının yıldönümü dolayısıyla yaptığı açıklamada, şunları kaydetti:

"Yüzer NGS, güvenilir ve verimli olduğunu kanıtlamıştır. Küçük ölçekli nükleer enerji teknolojisinin önemli bir amiral gemisi olmuştur. Rosatom'un bünyesindeki Rosenergoatom AŞ, faaliyet gösterdiği diğer bölgelerde olduğu gibi Pevek'te de yerel halkın yaşam kalitesini artırmak için pek çok sosyal girişimi hayata geçiriyor. Bu yıl Şehir Eğitim Merkezi’nin salonunu, iç ve dış ısıtma ve su tedarik sistemlerini yeniledik. Ayrıca bilgisayar ve ofis ekipmanları da bağışlıyoruz. Bununla beraber kapalı bir buz pateni pisti inşa edilmesi için 75 milyon ruble bağışta bulunduk. Müteahhit seçildi, pist önümüzdeki yıl hazır olacak."

- Rusya, Kuzey Kutbu bölgelerinin gelişiminde öncelik veriyor

Rosatom, küçük nükleer enerji santrallerinin inşası ve işletilmesinde küresel liderlerden biri olarak öne çıkıyor.

Yüzer NGS'nin Kuzey Kutbu ve Uzak Kuzey'de başarılı şekilde işletilmesi, bu teknolojinin ulaşılması zor, izole alanlardaki uygulanabilirliğini ortaya koyuyor.

Rosatom, yüzer NGS'nin yanı sıra Yakutistan'da en yeni RITM-200 tipi reaktöre sahip kara tabanlı bir küçük nükleer santral de inşa ediyor.

Açıklamaya göre, Rus hükümeti, Rusya'nın Kuzey Kutbu bölgelerinin kapsamlı bir şekilde geliştirilmesine öncelik veriyor.

Kuzey Deniz Rotası'nın kargo kapasitesinin arttırılması, kargo teslimat hedeflerine ulaşılması açısından büyük önem taşıyor.

Bu kargo koridorunu genişletmek için düzenli kargo hizmetlerini hayata geçiren Rosatom, yeni nükleer buzkıranlar inşa ediyor ve altyapıyı yeniliyor.

Rosatom'un bünyesindeki şirketler de bu çalışmalara büyük katkıda bulunuyor.

blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
15 Nisan, 2025 19:07 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Şanlıurfa’da ‘UNESCO Müzik Şehri’ olma sevinci

Şanlıurfa’ya UNESCO tarafından "Müzik Şehri" unvanı verilmesinin sevinci yaşanıyor. Kent, 2026 yılında UNESCO Müzik Şehirleri Toplantısına ev sahipliği yapacak.

Şanlıurfa’ya UNESCO tarafından "Müzik Şehri" unvanı verilmesinin sevinci yaşanıyor. Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Kasım Gülpınar, düzenlediği basın toplantısında, mutLu haberi basın mensuplarıyla paylaştı. Gülpınar, toplantıda tarihi, zengin kültürel birikimi ve köklü müzik geleneğiyle adından söz ettiren kentin UNESCO'nun Geliştirici Şehirler Ağı içerisinde "Müzik Şehri" unvanına sahip olarak önemli bir başarıya imza attığını söyledi.

"Dünyanın önemli aday şehirlerini geride bıraktık"

Gülpınar, "Dünyanın dört bir yanından aralarında Kansas City, Belfast, Da Lat gibi iddialı birçok uluslararası aday şehirle bu süreçte yarıştık ve onları geride bırakarak bu prestijli organizasyona ev sahipliği yapmaya hak kazandık. 2026 yılında düzenlenecek olan UNESCO Müzik Şehirleri Toplantısı'na ev sahipliği yapma hakkı, geçtiğimiz hafta İtalya Pesaro'da gerçekleştirilen toplantıda ilan edildi ve bu önemli görev Şanlıurfa'mıza verildi. UNESCO Müzik Şehirleri Toplantısı'na ev sahipliği yapacak şehri simgeleyen küre İtalya'dan bize geçti. Küre, 2026 yılında yapacağımız toplantı sonrasında bir sonraki ev sahibine teslim etmek üzere o güne kadar bizde kalacak. Bu karar, sadece şehrimiz için değil tüm Türkiye için büyük bir onur ve kültürel bir diplomasi zaferidir. Bu başarı, son bir yılda yürüttüğümüz yoğun çabalar ve diplomatik girişimler ile Dış İlişkiler Dairesi Başkanlığımızın titizlikle yürüttüğü çalışmalar sayesinde mümkün olmuştur. Şanlıurfa'nın sadece bir müzik şehri değil, Göbeklitepe'den Balıklıgöl'e, eşsiz mutfağından halk edebiyatına kadar tarih ve kültürle yoğrulmuş çok yönlü bir medeniyetin merkezidir. Yaklaşık 80 ülkeden müzik şehirlerinin temsilcilerinin katılması beklenen bu toplantı, uluslararası işbirliklerinin geliştirilmesine, bilgi ve deneyim paylaşımının artırılmasına katkı sunacak; aynı zamanda şehrimizin yerel kültürel potansiyelinin global ölçekte tanıtımına imkan sağlayacaktır. Bugünden itibaren hazırlık sürecine girmiş bulunuyoruz" ifadelerini kullandı.

Şanlıurfa’ya müzik şehri unvanının verilmesi kentte büyük sevince neden oldu. Vatandaşlar, turizm başta olmak üzere birçok alanda gelişime büyük katkı sağlayacağını belirtti.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.