Anadolu Ajansı tarafından
21 Eylül, 2024 08:00 tarihinde yayınlandı
A+ A-

GÜNCELLEME 3 – Trabzon’da sağanak etkili oldu

TRABZON (AA) - Trabzon'un Arsin, Araklı ve Sürmene ilçesinde sağanak hayatı olumsuz etkiledi.

İl genelinde aralıklarla devam eden yağış, Arsin, Araklı ve Sürmene ilçesinde sağanağa döndü. Yağış nedeniyle derelerin debisi yükseldi, bazı ırmaklar taştı.

Taşkınlar nedeniyle yollarda su birikti, binaların zemin katlarındaki ev ve iş yerlerini su bastı.

Yer yer heyelan yaşanan üç ilçedeki bazı yollarda da çökmeler meydana geldi. DSİ, AFAD ve Belediye gibi ilgili kurumların ekipleri, iş makineleri yardımıyla sorun yaşanan bölgelerde çalışmalarını sürdürüyor.

Arsin Belediye Başkanı Hamza Bilgin, AA muhabirine, ekiplerle sahada olduğunu belirterek, "Ekiplerimiz müdahale etmeye çalışıyor. Ama çok yoğun bir yağmur yağdı, halen de devam ediyor." dedi.

- "İnşallah salimen yolda kalanları da kurtarıp herkesin evine ulaşmasını temin edeceğiz"

Trabzon Valisi Aziz Yıldırım, AA muhabirine, saat 16.00 civarında başlayan sağanağın Araklı, Arsin ve Sürmene ilçelerinde etkili olduğunu söyledi.

Su baskınları meydana geldiğini belirten Yıldırım, "Can ve mal kaybımız Allah'a şükürler olsun yok ama yolda kalanlar var çünkü oralar işlek yollar. Gerek yaylalardan gelenler, gerekse kırsal mahallelerden gelen insanlar o yollarda kaldılar, onları kurtarmaya çalışıyoruz. Bütün ekiplerimiz benimle birlikte hep beraber olay yerindeyiz." dedi.

Yol açma çalışmalarının devam ettiğini vurgulayan Yıldırım, "Açana kadar da devam edeceğiz. Valilikten bilgilendirmesini yaptık, vatandaşlarımızı o tarafa doğru yola çıkmamaları konusunda da özellikle uyardık. İnşallah salimen yolda kalanları da kurtarıp herkesin evine ulaşmasını temin edeceğiz. Bütün ekiplerimiz çalışıyor şu anda." diye konuştu.

- Vali Yıldırım olay yerinde incelemelerde bulundu

Vali Yıldırım, taşkın ve heyelan meydana gelen Araklı ilçesinin Atayurt mevkisinde incelemelerde bulundu, çalışmalara ilişkin yetkililerden bilgi aldı.

Yıldırım, incelemenin ardından yaptığı açıklamada, Trabzon'un doğu ilçelerinde, özellikle de dağlık kesimlerde ve vadilerde çok ciddi bir yağış meydana geldiğini söyledi.

Yağış neticesinde bazı yan derelerin taşkınlara sebebiyet verdiğine işaret eden Yıldırım, şu değerlendirmede bulundu:

"Taşkın yollarımıza yandan geldiği için de menfezleri kapatıp yolun üzerinden aştı. Bazı yerlerde burada gördüğünüz gibi çalışması yapılıyor, küçük heyelanlar da var, rüsubatlar da var. Bu yol Santa Harabeleri'ne kadar gider eski Bayburt yolu. Santa Harabeleri'nden gelenler, yaylalardan gelenler ve mahallelerden gelenler, şehre ulaşmak isteyenler yollardaki bu rüsubat yüzünden geçemiyorlar, şu anda bekliyorlar. Yolları açmaya çalışıyoruz. Gerek DSİ, gerek Büyükşehir ve ilçe belediyeleri, bütün ekiplerimiz şu anda çalışıyor. Sayın bakanımıza, İçişleri Bakanımıza, bakan yardımcımıza ve AFAD Başkanımıza olay bildirildi, kendileri de zaten teyakkuz halindeler. Zamana ihtiyacımız var."

Yıldırım, jandarmanın, kaymakamların ve kriz merkezinin görev başında olduğunu ifade ederek, "Ben de buradayım, hep birlikteyiz. Gayret ediyoruz ki inşallah bir an önce açarız. Şu ana kadar herhangi bir can ve mal kaybımız yok, buna dair de bir tehlike henüz yaşamadık, inşallah bundan sonra da yaşamayız. Sadece bekliyoruz." dedi.

Öte yandan ilçe merkezinde bazı yerlerde elektrik kesintisi meydana geldi.

İş yerlerini su basan vatandaşlar, belediye ekipleriyle suyu tahliye etmeye çalışıyor. Ekipler, tıkanan rögarların açılması için de çalışmalarını sürdürüyor.

- Araklı Bayram Halil Devlet Hastanesi'ndeki hastalar nakledildi

Araklı ilçesinde sağanağın ardından Özgen Mahallesi'ndeki Araklı Bayram Halil Devlet Hastanesi'ni de su bastı.

UMKE ve AFAD ekipleri 38 hasta ve 30 personeli, Acil Servis girişinden tahliye etti. Öncelikle Yoğun Bakım Ünitesindeki hastalar sedye ile arazi aracına alındı, ardından da ambulanslarla civardaki hastanelere sevk edildi.

Diğer hastalar ve personelin de tahliyesi ile hastane boşaltıldı.

Araklı Kaymakamı Yusuf Akın ve Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Gürkan Üçüncü de olay yerinde çalışmaları takip etti.

blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
15 Nisan, 2025 17:02 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Samsun, iklim değişikliğine uyum stratejisinde Türkiye’ye ışık olacak

2030 devrini kapsayan İklim Değişikliği Ahenk Hareket Planında çevresel, toplumsal ve ekonomik açıdan 12 kesimle ilgili 100 aksiyon belirlendi. Türkiye’de İklim Değişikliğine Ahenk Hareketinin Güçlendirilmesi Projesi Tanıtım Toplantısı Samsun’da bir otelde yapıldı. Yararlanıcı kurumu Etraf, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, yürütücü kuruluşu Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı olan ve Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti’nce ortaklaşa finanse edilen "Türkiye’de İklim Değişikliğine Ahenk Aksiyonunun Güçlendirilmesi Projesi" kapsamında bilhassa dal ve kent ölçeğinde iklim değişikliğine ahengin güçlendirilmesi yoluyla toplumsal direncin artırılması hedefleniyor.
Toplantıda sunum yapan Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Türkiye Ülke Ofisi (UNDP) Türkiye Proje Yöneticisi Gizem Bal, "Projenin özel maksatları; iklim dirençli sürdürülebilir kalkınma için karar alma araçlarının güçlendirilmesi, lokal seviyede iklim değişikliğine ahenk planlarının geliştirilmesi, iklim değişikliğine ahenk aksiyonu için kapasitenin güçlendirilmesi ve iklim değişikliğine ahenk hibe programı ile uygulama kapasitesinin artırılmasıdır. Proje kapsamında 4 pilot vilayette (Samsun, Sakarya, Konya, Muğla) 2025-2030 devri için Mahallî İklim Değişikliğine Ahenk Stratejileri ve Aksiyon Planları (YUSEP) hazırlanmıştır. Bu bağlamda Samsun Lokal İklim Değişikliğine Ahenk Stratejisi ve Hareket Planı’nın tanıtımı ile iklim finansmanına ait eğitim programı düzenlenmesi planlanmaktadır. Kelam konusu eğitimlerin birincisi 3 gün boyunca Samsun’da gerçekleştirilecek" dedi.

"Süper güçler yadsımaya çalışsa da iklim değişikliği bilimsel bir gerçek"
İklim değişikliğinin olmadığını savunan dünyadaki üstün güçlere değinen Samsun Vali Yardımcısı Vekili/Atakum Kaymakamı Kemal Yıldız, "1973 doğumluyum, benden yaşlı ve biraz genç olanlar bir kadro iklim olaylarını çok güzel biliyoruz. Şu anda da yaşıyoruz ancak bizim çağımızdakiler hortum olayını hiç bilmez. Türkiye’de hortum görmeye başladık. Seller evvelden de olurdu lakin ülkemizde insanların çok daha fazla sayıda bu sellerden etkilenmeye başladığını, heyelanlardan etkilenmeye başladığını görmeye başladık. İklim değişikliği bilimsel bir gerçek. Bunu son vakitlerde üstün güçler yadsımaya çalışsa da bu gerçek. Bu durumda ülkelerin yapması gerekenler var. Bu gerçeği kabul etmek, gerçekle ilgili iklim değişikliğinin nasıl önlenmesine yönelik hareketler yapılması gerekiyor. Ayrıyeten mevcut iklim değişikliğine toplumların nasıl ahenk sağlaması gerektiğine yönelik çalışmalar yapılması gerekir. Mevcut dezavantajlar nasıl avantajlara çevrilebilir ve bununla nasıl yaşayabiliriz ile alakalı önlemler alınması gerekiyor. Türkiye de bu sürecin içerisinde. Bilhassa son 20 yılda sürdürülebilir bir kalkınma içerisinde. Çevreyi kirletmeyecek güç kaynaklarına yönelerek GES ve RES üzere projelerde çok büyük bir ivme yakaladık. Kat edilecek çok uzaklık var fakat öncelikle sorunun sorun olduğu kabul etmek lazım. Bu manada bu alandaki çalışma ve Samsun’un da bu bahiste öncü olması çok değerli. Seçilen 4 vilayetteki çalışmalar Türkiye’nin tamamına sirayet edecek, kıymetli kararlar alınacak. Bu kararlar alınırken de neler yapılabilir, hangi projeler üretilebilir herkesin fikirlerinin çok açık bir gönülle söylemesi gerekiyor. O nedenle 3 gün sürecek buradaki çalışmaların yararlı olacağını düşünüyorum" diye konuştu.

"Dünya yüzeyinin yüzde 2’sini kaplayan kentler, global sera gazı emisyonlarının yüzde 70’inden fazlasını üretiyor"
Kentlerin etraf üzerindeki tesirlerine yönelik konuşan Etraf, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İklim Değişikliği Başkanlığı Şube Müdürü Esra İnce, "İklim değişikliği global bir sorun lakin tesirlerini ise en somut seviyede kentlerde yani yerelde hissettirmekte. Ülkeler ortası yapılan paylaşımlar da bu tesirlerin ileride daha büyük boyutta karşımıza çıkacağını göstermekte. Kentler dünya üzerinin sadece yüzde 2’sini kaplamasına karşın global sera gazı emisyonlarının yüzde 70’inden fazlasını üretmekte. Birebir formda güç tüketiminin de yüzde 70’inden fazlası yeniden kentlerde gerçekleşiyor. Paris Antlaşmasında taraf olmamızın ardından Cumhurbaşkanımız 2053 yılı için ‘sıfır emisyon’ amacımızı açıkladı. Lakin gerek global gerekse ulusal seviyede bu maksadımıza ulaşsak bile ani sel, çok yağışlar, sıcak hava, kuraklık, taşkınlar üzere iklim değişikliğinin tesirlerini görmeye devam edeceğiz. Bu nedenle iklimle ilgili aksiyonlar yalnızca global ya da ulusal seviyede değil, bilhassa lokal, kent ölçeğinde de planlanıp, uygulanmalı. Kentler tahlilin merkezi pozisyonunda. Kentler, iklim değişikliği ile çabada potansiyel tahlil merkezleri. Samsun YUSEP, 4 plandan birisi. Samsun vilayetine özel 11 temel bölüm ve bir de yatay kesen alan olmak üzere 12 bölümde 100 tane hareket belirledik. Bu hareketler şiddeti ve sıklığı artan iklim değişikliğine karşı Samsun kentinin ahenk kapasitesini ve direnç kapasitesini yükseltmeye yönelik hareketler olarak planlandı. Ana planın uygulanabilirliği ve izlenebilirliği de en az içeriği kadar kıymetli. Bu kapsamda çevrimiçi izleme sistemi de kurduk. Bu sistem ile hareket kurallarını 3 temel gösterge üzerinden izleyeceğiz. Bu göstergeler riskler, risklere karşı karşılıklar ve sonuçları izlemeye yönelik göstergeler. Bu sistem ile kurumlar ortasında uyum sağlamanın yanı sıra karar vericilere geriye dönük izleme ve karar verme imkanı sağlayacak. Bugünden sonra değerli olan bu planların stratejik plan ve imar planları üzere süreçlere entegre edilmesi, yatırım süreçlerinde dikkate alınması ve tüm paydaşların hayata geçirmesidir. Birinciyim değişikliğine ahenk yalnızca teknik bir süreç değil, yönetişimsel bir dönüşümü de gerektiriyor. Hareket planının aktif bir biçimde uygulanmasını temenni ediyorum" halinde konuştu.

"Plan kapsamında 12 dalla ilgili 100 aksiyon belirlendi"
Küresel iklim değişikliği ile gayrette 12 dalda 100 hareketin belirlendiğinin altını çizen Samsun Büyükşehir Belediyesi İklim değişikliği ve Sıfır Atık Daire Başkanı Ali Tulumen ise "Yakın vakitte Samsun’da Sürdürülebilir Güç Hareket Planını tartıştık. Samsun’un 2030, 2050 yılı gayelerini görüştük. Samsun’da iklim değişikliğine ahenk manasında çok hoş çalışmalar yapıyoruz. Ayrıyeten güç yoksunluğu ile ilgili de çalışmalar yürütüyoruz. Bu kapsamda vilayetimizde toplumsal yardım maksatlı olarak hala kömür kullanan 250 hanenin doğalgaz dönüşümü de yapılıyor. 2025-2030 devrini kapsayan İklim Değişikliği Ahenk Hareket Planında çevresel, toplumsal ve ekonomik açıdan 12 kesimle ilgili 100 aksiyon belirlendi. Bu hareketlerin İklim Portalı üzerinden takip edilecek olması da çok kıymetli ve manalı. Samsun pilot vilayet olmasıyla yakın vakitte onaylanacak İklim Kanunu’ndan sonra il koordinasyon kurulu oluşturulduğunda vilayet olarak bu kanuna hazır olacağız. Yalnızca hangi kurul ve başlıklarda ne tıp süreç yapılacağını görüşeceğiz. Bu da bizi aksiyon almadaki sürecimizi çok hızlandıracaktır. İklim değişikliğine ahenk yalnızca bir etraf sıkıntısı değil, ortak bir sorumluluk, toplumsal seferberlik gerektiren bir durumdur. Bu türlü bir durumda maalesef İklim Maddesine karşı yapılan paylaşımlar epey tasa vericidir. Bu türlü bir sıkıntıyı bir ayrım aracı olarak değil bilim kısmına olan haksızlık olarak görüyoruz. Bugün yapılmayacak her bir aksiyonda gelecek kuşağın çocukları çok daha büyük risklerle karşı karşıya bırakılacaktır" tabirlerini kullandı.
Toplantılar, 3 gün boyunca çeşitli sunum ve bilimsel çalışmalar ile devam edecek.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.