Uzman ellerde iyileştirilen kızıl şahin göç yolculuğuna devam edecek

Anadolu Ajansı
Yayın: 25.09.2024 16:45
A+ A-

DÜZCE (AA) – ÖMER ÜRER – Düzce'de göç yolunda bitkin halde bulunan ve uzman ellerce iyileştirilen kızıl şahin yeniden kanat çırpacak.

Anadolu Otoyolu'nun Kaynaşlı Sarıçökek mevkisinde çalışma yapan karayolları ekiplerince yaklaşık 10 gün önce bitkin halde bulunan kızıl şahin, Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğüne bağlı rehabilitasyon merkezine getirildi.

Bir ayağında darbeye bağlı ezik ve yumuşak doku travması, ağız enfeksiyonu ve buna bağlı yetersiz beslenme, açlık nedeniyle göğüs ve kanat kaslarında erime tespit edilen hayvanın bakım ve tedavisini veteriner hekimler Murat Ünlü ve Zeynep Hızal üstlendi.

Saldırgan tavırları nedeniyle önce rehabilitasyona alınan, ardından protein takviyesi, serum desteği ve özel egzersiz uygulanan kızıl şahin, uçuş antrenmanları ve kanat egzersizlerinin tamamlanmasının ardından doğaya salınarak göç yolculuğuna devam edecek.

– “En kısa zamanda onu doğayla kavuşturmayı düşünüyoruz”

Veteriner hekim Murat Ünlü, AA muhabirine, yaklaşık 10 gün önce Kaynaşlı'dan gelen telefon ihbarı üzerine yaralı şahini teslim aldıklarını söyledi.

Bakım ve tedaviye hemen başladıklarını aktaran Ünlü, “Yaralı haldeki, bitkin haldeki kuşumuzun ilk tespitlerimizde ayağında travmaya bağlı doku zedelenmesi olduğunu gördük ve tedavisine başladık.” dedi.

Veteriner hekim Zeynep Hızal da hayvanın ilk geldiğinde sol bileğinde avlanmasını engelleyecek şekilde doku zedelenmesi olduğu için tedaviye buradan başladıklarını dile getirerek, “Buna bağlı uzun süre beslenememiş, aç kalmış ve uçamamaktaydı. Ayağındaki yarayı tedavi ettik. Bileği kullanabilir hale geldi, pençeleriyle avlanabilecek duruma geldi. En kısa zamanda onu doğayla kavuşturmayı düşünüyoruz.” diye konuştu.

Kızıl şahinin göç yoluna devam edebilecek duruma geldiğini belirten Hızal, şunları kaydetti:

“Şu anda kendi kendine göç edebilecek, beslenebilecek duruma geldi. Sağlığına kavuşturduğumuz için çok mutluyuz. Yaklaşık 1 yaşlarında, üreme olduğuna erişmiş. Bu yüzden de daha fazla yaralanmaya açık oluyor bu tarz yetişkin hayvanlar. Eylül, ekim, kasım ve aralık ayları, yırtıcı kuşların göç zamanları oluyor. Kuzeyden güneye doğru göç ettikleri zaman. Aralarında ciddi çekişmeler oluyor av için. Bunun haricinde avlanma esnasında çok sert inişler gerçekleştirebiliyorlar. O dönemde kanat zedelenmesi, bacaklarında, pençelerinde çeşitli kas dokusu zedelenmeleriyle bize geliyorlar. Bu mevsimlerde en yoğun olarak bu tarz zedelenmeler, travmalarla tedavi altına almaktayız hayvanlarımızı.”

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Fuzul GYO, Barbaros 48 Projesi ile Nobel Immo Fuarı’nda

Anadolu Ajansı
Yayın: 25.09.2024 20:52
A+ A-

İSTANBUL (AA) – Fuzul GYO, 27-29 Eylül'de Almanya'nın Düsseldorf kentinde düzenlenecek olan Nobel Immo Fuarı'na katılacak.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, Nobel Immo Fuarı'nda Fuzul GYO'nun en yeni projelerinden biri olan Barbaros 48 tanıtılacak.

Barbaros 48 Projesi, İstanbul'da modern yaşamın tüm gereksinimlerini karşılayan, lüks ve konforu bir arada sunan bir yaşam alanı olarak dikkati çekiyor. Proje, geniş yeşil alanları, sosyal donatıları ve merkezi konumuyla yatırımcıların ilgisini çekiyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Fuzul GYO Yönetim Kurulu Üyesi Zeki Akbal, “Düsseldorf Nobel Immo Fuarı, projelerimizi uluslararası yatırımcılara tanıtmak için mükemmel bir platform. Barbaros 48 Projemiz ile hem yerli hem de yabancı yatırımcılara benzersiz bir yaşam deneyimi sunmayı hedefliyoruz.” ifadesini kullandı.

Nöbetçi Eczaneler

Asuman Eczanesi
Adres

Fevzi Fırat Caddesi, No:51/A Merkez / Karabük

Telefon

(370) 413-1373

Beşbinevler Eczanesi
Adres

Beşbinevler 75. Yıl Mahallesi, 70. Sokak No:39 Merkez / Karabük

Telefon

(370) 433-1527

Dilek Eczanesi
Adres

Esentepe Mahallesi, İncekaya Caddesi, Sultan Çayırı Evleri No:78/B Safranbolu / Karabük

Telefon

(370) 712-5434

Mutlu Eczanesi
Adres

Orta Sokak No:7/B Eskipazar / Karabük

Telefon

(370) 818-1124

Gökçe Eczanesi
Adres

İnönü Caddesi No:2 Yenice / Karabük

Telefon

(370) 766-4455

Gülşen Eczanesi
Adres

Candaroğlu Mahallesi, Hastane Caddesi, No:7 Karabük-Eflani

Telefon

(370) 461-2331