Oymaağaç Höyüğü’ndeki Nerik Pınarı kaynamaya devam ediyor

Anadolu Ajansı
Yayın Tarihi: 05.10.2024 16:22
A+ A-

SAMSUN (AA) – FATİH MEHMET KÜRKÇÜ – Samsun'un Vezirköprü ilçesindeki Hitit şehri Nerik'i ortaya çıkarmak için Oymaağaç Höyüğü'nde devam eden kazılarda bulunan tünelin içindeki “Nerik Pınarı” kaynamaya devam ediyor.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi İnsan ve Toplam Bilimleri Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Oymaağaç Kazı Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Mehmet Ali Yılmaz, AA muhabirine, Oymaağaç Höyüğü'nde 2005 yılından bu yana araştırma ve kazı çalışmaları yürütüldüğünü söyledi.

Oymaağaç Höyüğü'ndeki önemli bölümlerden birinin basamaklarla inilen tünel ve içindeki pınar olduğunu belirten Yılmaz, “Oymaağaç Höyüğü'nde, sonunda Nerik Pınarı olarak adlandırılan suyun bulunduğu tünele 55 basamakla iniliyor. Yüzeyden 8 metre derinlikte, 22 metre uzunluğundaki tünelde 2009 yılında başlayan kazılar 2019'da tamamlandı.” dedi.

– “Hava tanrısının çok sevdiği pınar olarak literatürde yer almış”

Alanın Hitit dünyasında özel bir yapı olduğunu vurgulayan Yılmaz, şöyle devam etti:

“Basamaklı tünel, sonu suya ulaşan bir tünel olması açısından önemli. Hava tanrısı ile ilişkilendirilen mitoslar içerisinde yer alması bu tüneli önemli kılıyor. Hava tanrısının çok sevdiği pınar olarak literatürde yer almış. Bugün hala kaynayan bir su. Oradaki çeşmenin arka planındaki yapı belki bozuldu. Şu an çeşmeden gürül gürül bir su akmasa bile su bulunduğu yerde oldukça yüksek seviyelere kaynayarak kendi seviyesinde kalabiliyor. Temiz berrak bir su. Hem mimarisi hem de görüntüsüyle ilgi çekici. Hikayesiyle kendine çeken bir pınar. Pınarda bu yıl da çalışmalar yapıyoruz. Çalışmalarda, ışıklandırma, basit bir geçici koruma çatı yaptık. “

Yılmaz, Nerik Pınarı'nın iki türlü değerlendirildiğini düşündüklerini belirterek, “Burasının Nerik'te yaşayanların tehlike anında özellikle suya ulaşmak için bir geçiş alanı olduğunu söyleyebiliriz. Ama ikinci bir düşünceyle buranın kutsal ve belli dönemlerde törenlerin yapıldığı bir pınar olduğu daha yüksek olasılıktır. Kent, kutsal kent olması hasebiyle önemli. Başkentten bizzat kralın katıldığı bir bayram da burada kutlanıyordu. Bu anlamda da Nerik, Hitit inanç sistemi içerisinde önemli bir yere sahip.” diye konuştu.

Samsun Kültür ve Turizm Müdürü Cemal Almaz, Nerik Pınarı'nın birçok efsaneye konu olduğunu söyledi.

Tünelde kutsal törenler yapıldığını dile getiren Almaz, şunları kaydetti:

“Burada insanlar kutsal günlerinde inançları doğrultusunda tanrılara birtakım etkinliklerle tapınırlarken buradan su alıyorlar, burada kurbanlar kesiliyor. Yukarıda tapınak bölgelerinde sunular yapılıyor. Meşhur efsanelere giren Nerik Pınarı bu. Nerik Pınarı hala kaynamaya devam ediyor. Hala gözeden su yükseliyor. Zaman zaman su, bulunduğumuz yerin üzerine çıkıyor. Ama bu mevsimde biraz daha düşüyor. Su içilebilir bir su. Son derece temiz ve güzel bir su.”

Almaz, suyun bulunduğu tünelde ışıklandırma, merdiven ve güçlendirme gibi çalışmaların tamamlandığını sözlerine ekledi.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

SAMSUN (AA) – Samsun Bafra Ovası'nda bu yıl 130 bin dekar alanda kışlık sebze ekimi gerçekleştirildi.

Kızılırmak Nehri'nden gelen suyla sulanan Bafra Ovası'nda üretilen kışlık sebzeler, yurt içinin yanı sıra yurt dışına gönderiliyor.

Bafra Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner, AA muhabirine, Bafra Ovası'nda yaklaşık 130 bin dekar alana kışlık sebze ekimi yapıldığını söyledi.

Lahananın tüm çeşitleri ile pırasa, ıspanak, karnabahar, brokoli, turp gibi ürünler yetiştirildiğini belirten Tosuner, “Haziranda başlayan ekim işlemi, temmuzda tamamlanmış oluyor. Yılbaşından sonra nisanın sonuna kadar hasat devam ediyor. Üretilen sebzeler organik şekilde sofralara gidiyor.” dedi.

Üretilen sebzelerin iç ve dış piyasaya gönderildiğini vurgulayan Tosuner, “Kışlık sebzeler Karadeniz sahilinin tamamı ile Gürcistan'a, ayrıca Ankara, İstanbul, İzmir, Erzurum, Kars, Diyarbakır ve diğer doğu illerine gönderiliyor. Türkiye'de 81 ilin 60'ına ürün gönderiyoruz.” diye konuştu.

Tosuner, ilçede 15 gün önceki aşırı yağış sonucu 8 mahallede arazide hasar oluştuğuna işaret ederek, “Ovanın yüzde 60'ında kayıp var. İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri, muhtarlarla araziyi gezip hasar tespiti yapıyor.” ifadesini kullandı.

Ağustostaki şiddetli yağış nedeniyle oluşan hasardan dolayı Samsun Valiliğinin desteğiyle Tarım ve Orman Bakanlığının 4 milyon liraya yakın ödenek gönderdiğini aktaran Tosuner, “Bu ödenek önümüzdeki hafta Kaymakamlığının denetimi altında zarar gören çiftçilere dağıtılacak. Bu seferki zarar daha fazla. 100 dönüm kışlık sebze ekenin 60 dönümü bitmiş durumda. Bu tür hasarların tekrarlanmaması için tedbirlerimizi almamız lazım.” diye konuştu.

Ağıllar Mahallesi Muhtarı Veysel Kuru ise yağışların ardından İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünce hasar tespit çalışması başlatıldığını, arazide tespit çalışmalarının devam ettiğini kaydetti.

Kışlık sebze yetiştiricisi 65 yaşındaki Ramazan Erken de çocukluğundan bu yana çiftçilikle uğraştığını dile getirerek, “Bu yıl kışlık sebze olarak 50 dönüm araziye ekim yaptık. Pırasa, kelem, lahana çeşitleri, brokoli ekimimiz var. Hasadı ocak ayı içinde yapacağız. Çiftçilerimiz ne kadarda zorluk çekse de maliyetler yüksek olsa da ekeceğiz. Çiftçilerimize yılın hayırlı olmasını diliyorum.” açıklamasında bulundu.

Nöbetçi Eczaneler

Büşra Eczanesi
Adres

Beşbinevler Mahallesi, Şahin Tepesi No:18/A Merkez / Karabük

Telefon

(370) 433-0777

Öztürk Eczanesi
Adres

Sırınevler Mahallesi Alparslan Caddesi No:2/A Karabük

Telefon

(370) 415-5557

Safran Eczanesi
Adres

Atatürk Mahallesi, Akter Sokak Devrim Sitesi C Blok No:6/B Safranbolu / Karabük

Telefon

(370) 712-8262

Eskipazar Eczanesi
Adres

Merkez Mahallesi, Cami Caddesi, No:16 Eskipazar / Karabük

Telefon

(370) 818-3737

Yeni Zümrüt Eczanesi
Adres

İsmetpaşa Mahallesi, Doruk Sokak, No:8/B Yenice / Karabük

Telefon

(370) 766-4500

Tuğba Eczanesi
Adres

Hükümet Caddesi No:71/B Eflani / Karabük

Telefon

(370) 461-2427