Atık metaller sanat eserine dönüştü

Atık metaller sanat eserine dönüştü

Yayın: 09.10.2017 00:02
Paylaş:
A+ A-

Türkiye otomotiv sektörünün öncü kuruluşu Tofaş’ın atık metalleri ressam ve heykeltıraş Rıfat Koçak tarafından sanat eserine dönüştürüldü.

Tofaş fabrikasından elde edilen atık parçalar kullanılarak bir otomobil inşa eden Rıfat Koçak’ın 700 kadar metal parçayı değerlendirerek hayata geçirdiği eser yaklaşık 1 ton ağırlığında bulunuyor. Mayıs ayında yapımına başlanan ve üç haftada tamamlanan eser Tofaş’ın yanı sıra, bayileri, servisleri ve tedarikçileri olmak üzere 17 bin çalışanın eğitim ve gelişim faaliyetlerinden sorumlu olan Tofaş Akademi’de teşhir ediliyor.

Metalden yapılmış harflerin ve sayıların birleşmesiyle farklı bir otomobil olarak ortaya çıkan eser hem geçmişi hem de geleceği bir arada yansıtıyor. Eser soyut mühendislik verilerinin somut teknolojiye dönüşüm öyküsünü canlandırıyor. Eserin ön bölümünde yer alan metalden yapılan bir çocuk figürü bulunurken, içerden yansıtılan ışıkla bir bedende iki çocuk figürü ortaya çıkıyor. Çocuklardan biri geçmişten ilham almak için gerideki harf ve sayı siluetlerine, diğeri geleceği inşa etmek için ilerideki güneşe bakıyor. Tofaş Akademi ziyaretçileri Fiat marka bir otomobilin bulunduğu alanda yayınlanan videoyla eserin serüvenini de izleyebiliyor.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Ortaokul öğrencisi, bitki özlerinden ekmeğin küflenmesini geciktiren katkı maddesi üretti

Anadolu Ajansı
Yayın: 06.05.2024 08:00
Paylaş:
A+ A-

ZONGULDAK (AA) – Zonguldak'ta ortaokul öğrencisi, bitki özlerinden ekmeklerin küflenmesini geciktirecek doğal katkı maddesi üretti.

Zonguldak Prof. Dr. Şaban Teoman Duralı Bilim ve Sanat Merkezi'nde eğitim gören ortaokul 6. sınıf öğrencisi Ayşe Eslem Yangın, kimya öğretmeni Burcu Atabey Özdemir danışmanlığında bitki özlerinin besinler üzerindeki etkisine dair araştırma yaptı.

Araştırma ve deneylerinde bazı bitki özlerinin küflenmeyi geciktirdiğini tespit eden Yangın, öğretmeniyle yürüttüğü çalışmalar sonucu bitki özünden doğal katkı maddesi üretmeyi başardı.

Aynı özleri kullanarak doğada yüzde 100 çözünebilen ambalaj da yapan Yangın, “Doğal Gıda Katkı Maddeleri İle Küflenmeyi Önleyelim” projesiyle TÜBİTAK 2204-B Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması Ankara Bölge Finali'nde birinci oldu.

Türkiye finaline katılmaya hak kazanan Yangın, gazetecilere, elde ettiği başarıdan dolayı mutluluk duyduğunu söyledi.

Küflenme sorunuyla ilgili çalışma yapmak istediğini belirten Yangın, “Bazı bitkilerin özünü çıkartıp hem biyobozunur ambalaj hem de ekmek yaptım. Bitki özütlerini soxhlet ekstraksiyon cihazında özütledim. Özütleri kahverengi cam şişelerde +4 derecede buzdolabında sakladım. Sonra bunlardan ekmek yaptım. Ekmekte sadece su yerine bitki özütlerini kullandım.” diye konuştu.

– “Ot çayı özütü katkılı ekmek dördüncü haftada küflenmeye maruz kaldı”

Yangın, ot çayı, kuşburnu, ayva yaprağı, çakal eriği özütlerinden hazırladığı ekmekleri streç filme sararak her hafta ne kadar küflenip küflenmediğini kontrol ettiğini, daha sonra da verileri grafik haline getirdiklerini aktardı.

Bitki özlerinin çeşitli sürelerde küflenmeyi geciktirdiğinden bahseden Yangın, 4'üncü hafta başlarında küflenmeye maruz kalan ot çayı özütü katkılı ekmekte en uzun süreli koruma sağlandığını anlattı.

Yangın, ekmeklerin daha uzun süre muhafazasını sağlamak için biyobozunur gıda ambalajı yaptıklarına da dikkati çekerek, şunları kaydetti:

“Biyobozunur gıda ambalajlarının içerisine gliserin, saf su, bitki özütü ve jelatin kattık. Bunları kalıplara dökerek 24 saat boyunca oda koşullarında beklettik. Katkısız ekmekleri bunların içinde iki hafta bekletip ne kadar küflenip küflenmediğine baktık. Ot çayı özütü katkılı biyobozunur ambalajına sarılı ekmek dilimlerinde küflenme yaşanmazken, katkısız ambalajdaki dilimde küflenme en fazla oldu.”