Anadolu Ajansı tarafından
28 Ekim, 2024 00:30 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Hitit Üniversitesinde yapay zeka destekli “süreç yönetimi” yazılımı geliştirildi


ÇORUM (AA) - Çorum'da üniversite-sanayi işbirliği kapsamında Hitit Üniversitesince yapay zeka destekli süreç yönetim yazılımı geliştirildiği bildirildi.

Rektörlükten yapılan yazılı açıklamaya göre, Hitit Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi AŞ ile makine sektöründe 35 yıldır faaliyet gösteren Dalyan Makine arasında süreç yönetimi yazılımı geliştirilmesine yönelik işbirliği protokolü imzalandı.

Hitit Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümünden Doktor Öğretim Üyesi Meryem Yalçınkaya, proje kapsamında firmadan aldığı ürün, cari işlem, stok durumu gibi bilgileri, "derin öğrenme" yoluyla yapay zekaya öğreterek, firmaların karar mekanizmaları için gelecek tahminleri içeren raporlar hazırlayan yazılım geliştirdi.

Yalçınkaya, geliştirdikleri yazılımın, firmaların karar mekanizmaları, veri yönetimi ve gelecek tahmin modelleri gibi kritik süreçleri hızlı ve sistematik bir şekilde raporlayabildiğini bildirdi.

Yalçınkaya, bu raporların yöneticilere geleceğe yönelik alacakları kararlar için satış ve alacak tahsilatı gibi süreçlerinde "karar destek hizmeti" sağlayacağını vurguladı.

- Şirketin kurumsal hafızası daha verimli bir şekilde kullanılmaya başlandı

Firmanın yönetim kurulu başkanı Erkan Dalyan ise şirketin yıllardır biriken verilerini anlamlı hale getirmek için yapay zekaya başvurmak istediklerini belirterek, "Örneğin, 2020'deki dataları kullanıp, 2021 hiç gerçekleşmemiş gibi 2021 yılını tahmin ediyoruz. Tahminler tutarsa eğer 2022'ye bakıyoruz. 2022'den 2023'e bakıyoruz. Bunlar tuttuysa 2024 yılı datalarından 2025'i tahmin ediyoruz. Her zaman hepsi tutmuyor. Farklı yöntemleri kullanıp gelecek tahminleme modellerine çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.

Hitit Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Eşref Savaş Başcı ise "Makine ve İmalat Teknolojileri" alanında ihtisaslaştıkları için üniversite-sanayi işbirliğine ağırlık verdiklerine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Bu kapsamda Dalyan Makina ile yaptığımız iş birliğiyle firmamızın geçmişe yönelik datalarını danışman hocamızla beraber analiz ettik ve bu analiz üzerinden de hızlı bir şekilde geleceğe yönelik tahminlemeler yapmaya başladık. Bu çalışma oldukça verimli oldu. Çünkü hem firmamızın datalarını analiz ederek geçmişi ortaya koymuş olduk hem de yeni modeller uygulayarak firmanın geleceği hakkında birlikte karar verebilecekleri bir yazılım sunmuş olduk."

blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
15 Nisan, 2025 19:07 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Şanlıurfa’da ‘UNESCO Müzik Şehri’ olma sevinci

Şanlıurfa’ya UNESCO tarafından "Müzik Şehri" unvanı verilmesinin sevinci yaşanıyor. Kent, 2026 yılında UNESCO Müzik Şehirleri Toplantısına ev sahipliği yapacak.

Şanlıurfa’ya UNESCO tarafından "Müzik Şehri" unvanı verilmesinin sevinci yaşanıyor. Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Kasım Gülpınar, düzenlediği basın toplantısında, mutLu haberi basın mensuplarıyla paylaştı. Gülpınar, toplantıda tarihi, zengin kültürel birikimi ve köklü müzik geleneğiyle adından söz ettiren kentin UNESCO'nun Geliştirici Şehirler Ağı içerisinde "Müzik Şehri" unvanına sahip olarak önemli bir başarıya imza attığını söyledi.

"Dünyanın önemli aday şehirlerini geride bıraktık"

Gülpınar, "Dünyanın dört bir yanından aralarında Kansas City, Belfast, Da Lat gibi iddialı birçok uluslararası aday şehirle bu süreçte yarıştık ve onları geride bırakarak bu prestijli organizasyona ev sahipliği yapmaya hak kazandık. 2026 yılında düzenlenecek olan UNESCO Müzik Şehirleri Toplantısı'na ev sahipliği yapma hakkı, geçtiğimiz hafta İtalya Pesaro'da gerçekleştirilen toplantıda ilan edildi ve bu önemli görev Şanlıurfa'mıza verildi. UNESCO Müzik Şehirleri Toplantısı'na ev sahipliği yapacak şehri simgeleyen küre İtalya'dan bize geçti. Küre, 2026 yılında yapacağımız toplantı sonrasında bir sonraki ev sahibine teslim etmek üzere o güne kadar bizde kalacak. Bu karar, sadece şehrimiz için değil tüm Türkiye için büyük bir onur ve kültürel bir diplomasi zaferidir. Bu başarı, son bir yılda yürüttüğümüz yoğun çabalar ve diplomatik girişimler ile Dış İlişkiler Dairesi Başkanlığımızın titizlikle yürüttüğü çalışmalar sayesinde mümkün olmuştur. Şanlıurfa'nın sadece bir müzik şehri değil, Göbeklitepe'den Balıklıgöl'e, eşsiz mutfağından halk edebiyatına kadar tarih ve kültürle yoğrulmuş çok yönlü bir medeniyetin merkezidir. Yaklaşık 80 ülkeden müzik şehirlerinin temsilcilerinin katılması beklenen bu toplantı, uluslararası işbirliklerinin geliştirilmesine, bilgi ve deneyim paylaşımının artırılmasına katkı sunacak; aynı zamanda şehrimizin yerel kültürel potansiyelinin global ölçekte tanıtımına imkan sağlayacaktır. Bugünden itibaren hazırlık sürecine girmiş bulunuyoruz" ifadelerini kullandı.

Şanlıurfa’ya müzik şehri unvanının verilmesi kentte büyük sevince neden oldu. Vatandaşlar, turizm başta olmak üzere birçok alanda gelişime büyük katkı sağlayacağını belirtti.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.