Esra Oğuzkağan Özkan tarafından
29 Ekim, 2024 14:47 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Karabük’te Orta Yaş Nüfusu Arttı

Karabük’te Yaşlı Nüfus Oranı ve Demografik Değişimler İzlendi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye'nin nüfus yapısı önemli değişimler yaşıyor. Bu değişimlerin en belirgin örneklerinden biri de Karabük ilinde yaşlı nüfus oranında görülüyor. Karabük, yaşlı nüfus oranı %13 ile Kastamonu’nun gerisinde kalırken, ülke genelinde yaşlı nüfus oranının arttığı gözlemleniyor.

2023 yılı itibarıyla Türkiye genelinde, yaşlı nüfus oranının en yüksek olduğu il %20,0 ile Sinop oldu. Bunu %,19,5 ile Kastamonu, %18,3 ile Giresun takip ediyor. Karabük’ün %13 oranıyla bu illerin gerisinde kalması, bölgedeki demografik dengelerin zamanla nasıl değişeceği konusunda çeşitli tartışmaları da beraberinde getiriyor. Şu an Karabük'te en yüksek seviyede orta yaş nüfus oranı ile ortalama 37 yaş civarında seyrediyor.

Özellikle orta yaş nüfusunun artışıyla birlikte Türkiye'de yaşlı bireylerin sayısının da önemli bir yükselişe geçeceğinin sinyalini veriyor. Türkiye genelinde toplam 26 milyon 309 bin 332 haneden 6 milyon 458 bin 465’inde, yaşlı nüfus olarak tanımlanan 65 yaş ve üzeri en az bir fert yaşıyor. Bu da hanelerin %24,5'inde en az bir yaşlı birey bulunduğu anlamına geliyor. Karabük’te bu oran, yaşlı nüfusunun arttığı diğer illerle kıyaslandığında, toplum dinamikleri açısından dikkate değer bir durum ortaya koyuyor.

Ayrıca, Türkiye genelinde 1 milyon 669 bin 270 yaşlının tek başına yaşadığı görülüyor. En az bir yaşlı fert bulunan 6 milyon 458 bin 465 hanenin %74,4'ünü yaşlı kadınlar, %25,6'sını ise yaşlı erkekler oluşturuyor. Bu durum, özellikle sosyal hizmetler ve destek mekanizmaları açısından önemli bir gereklilik doğuruyor.

Karabük’te yaşlı nüfusun arttığı bu dönemde, hem yerel yönetimlerin hem de toplumun, yaşlı bireyler için daha fazla sosyal destek, sağlık hizmetleri ve erişilebilir yaşam alanları sunması büyük önem taşıyor. Hane içindeki yaşlı bireylerin artması, yerel halkın bu bireylere yönelik duyarlılığını artırırken, aynı zamanda özel hizmetlerin geliştirilmesi gerekliliğini de ortaya koyuyor.

Bütün bu veriler, Karabük ve benzeri illerde yaşlı nüfus oranlarının artmasının, gelecekteki sosyal, ekonomik ve sağlık politikaları üzerinde nasıl bir etki yaratacağını merak ettiriyor. Özellikle genç nüfusun azalması ve yaşlı bireylerin artışı, yerel yönetimlerin stratejilerini ve hizmet sunumlarını gözden geçirmelerini gerektiriyor.

blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
15 Nisan, 2025 19:07 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Şanlıurfa’da ‘UNESCO Müzik Şehri’ olma sevinci

Şanlıurfa’ya UNESCO tarafından "Müzik Şehri" unvanı verilmesinin sevinci yaşanıyor. Kent, 2026 yılında UNESCO Müzik Şehirleri Toplantısına ev sahipliği yapacak.

Şanlıurfa’ya UNESCO tarafından "Müzik Şehri" unvanı verilmesinin sevinci yaşanıyor. Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Kasım Gülpınar, düzenlediği basın toplantısında, mutLu haberi basın mensuplarıyla paylaştı. Gülpınar, toplantıda tarihi, zengin kültürel birikimi ve köklü müzik geleneğiyle adından söz ettiren kentin UNESCO'nun Geliştirici Şehirler Ağı içerisinde "Müzik Şehri" unvanına sahip olarak önemli bir başarıya imza attığını söyledi.

"Dünyanın önemli aday şehirlerini geride bıraktık"

Gülpınar, "Dünyanın dört bir yanından aralarında Kansas City, Belfast, Da Lat gibi iddialı birçok uluslararası aday şehirle bu süreçte yarıştık ve onları geride bırakarak bu prestijli organizasyona ev sahipliği yapmaya hak kazandık. 2026 yılında düzenlenecek olan UNESCO Müzik Şehirleri Toplantısı'na ev sahipliği yapma hakkı, geçtiğimiz hafta İtalya Pesaro'da gerçekleştirilen toplantıda ilan edildi ve bu önemli görev Şanlıurfa'mıza verildi. UNESCO Müzik Şehirleri Toplantısı'na ev sahipliği yapacak şehri simgeleyen küre İtalya'dan bize geçti. Küre, 2026 yılında yapacağımız toplantı sonrasında bir sonraki ev sahibine teslim etmek üzere o güne kadar bizde kalacak. Bu karar, sadece şehrimiz için değil tüm Türkiye için büyük bir onur ve kültürel bir diplomasi zaferidir. Bu başarı, son bir yılda yürüttüğümüz yoğun çabalar ve diplomatik girişimler ile Dış İlişkiler Dairesi Başkanlığımızın titizlikle yürüttüğü çalışmalar sayesinde mümkün olmuştur. Şanlıurfa'nın sadece bir müzik şehri değil, Göbeklitepe'den Balıklıgöl'e, eşsiz mutfağından halk edebiyatına kadar tarih ve kültürle yoğrulmuş çok yönlü bir medeniyetin merkezidir. Yaklaşık 80 ülkeden müzik şehirlerinin temsilcilerinin katılması beklenen bu toplantı, uluslararası işbirliklerinin geliştirilmesine, bilgi ve deneyim paylaşımının artırılmasına katkı sunacak; aynı zamanda şehrimizin yerel kültürel potansiyelinin global ölçekte tanıtımına imkan sağlayacaktır. Bugünden itibaren hazırlık sürecine girmiş bulunuyoruz" ifadelerini kullandı.

Şanlıurfa’ya müzik şehri unvanının verilmesi kentte büyük sevince neden oldu. Vatandaşlar, turizm başta olmak üzere birçok alanda gelişime büyük katkı sağlayacağını belirtti.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.