İhlas Haber Ajansı tarafından
03 Aralık, 2024 12:22 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Ayhan Taflan: “Arap turistler Trabzon’da evvelki yıllarda aldığı konutlarını satmaya başladı”

Son yıllarda Körfez ülkelerinden gelen turist sayısı ile dikkatleri üzerine çeken Doğu Karadeniz Bölgesi’nde Arap turistlerin Trabzon’da evvelki yıllarda aldıkları konutları satmaya başladıkları belirtildi.
Doğa ve yayla turizminin yanı sıra çok sayıda tarihi ve turistik bedele sahip Doğu Karadeniz Bölgesi, son yıllarda bilhassa Körfez ülkelerinden gelen turistlerin ilgi odağı haline geldi. Geçmiş yıllarda sakin bir konut piyasasına sahip olan Doğu Karadeniz, bilhassa Körfez ülkelerinden gelen yabancı yatırımcılar için Türkiye’de gayrimenkul satın almak istedikleri bir bölge olarak öne çıktı. 2014 yılından itibaren gayrimenkul yatırımı yapma eğilimi artan Arap turistlerin 10 yıl sonra aldıkları konutları satmaya başladığı kaydedildi. 2024 yılında turist sayısında azalışın yaşandığı bölge vilayetlerinden Trabzon’da yabancı turistlerin en çok tercih ettiği yerlerin başında gelen Akçaabat ve Yomra ilçelerinde konut satışları dikkat çekti.
Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Trabzon İnşaatçılar ve Emlakçılar Odası Başkanı Ayhan Taflan, bölgede Arap turistlerin konuta yaptıkları yatırımlarda kum saatinin artık bilakis çevrilmeye başladığını söyledi. Taflan "Geçmiş yıllarda Körfez ülkelerinden gelenler bayağı buradan konut aldılar. Lakin artık kum saatini bilakis çeviriyoruz. Şuan o konutları alan yabancılar artık ağır bir biçimde satışa geçti. Bölgemizde maalesef yabancı vatandaşların konut alma üzere bir eğilimi de kalmadı. Bunu net olarak söyleyebilirim. Bu süreç ne kadar sürecek ne boyutta olacak onu da şimdiden kestirmek sıkıntı. Zira fiyatların artışları çok enteresan bir durum. Burada konut fiyatlarının çok yüksek olması yabancı yatırımcıları da satış konusunda etkiledi. Yabancılar bu fiyatlardan konut almadığı üzere elinde konut bulunanlar da yüksek fiyatları fırsat görerek satmaya çalışıyor" dedi.
Arap turistlerin bölgeden heveslerini aldıklarını ve eski ilginin de giderek azaldığını kaydeden Taflan, "Artık buradan doydular. Geçmişte yabancı yatırımcılar çok uygun bir periyotta piyasaya girdiler. Natürel bunların piyasaya bu biçime girmesi fiyatları üst tırmandı. Fiyatların yükselmesinin tek nedeni ben Trabzon yahut bölgemiz için söz etmek istersem arazi yapısının çok kısıtlı oluşuna bağlıyorum. Arap turistler bölgemizden gidiyor. Eskisi üzere gelmiyorlar. 10 yıldır bu kente gelen insan bu kadar yıl birebir yeri gördüğü vakit bıkkınlık gelebiliyor. Bunlar ekonomik manada güçlü beşerler. Finans manasında bunların bir meşakkati yok. Yarın Türkiye’nin öbür bir vilayetine ilgi gösterebilirler. Sonra bir bakmışsın dünyanın diğer bir yerine ilgi gösteriyorlar" tabirlerini kullandı.

blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
15 Nisan, 2025 19:07 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Şanlıurfa’da ‘UNESCO Müzik Şehri’ olma sevinci

Şanlıurfa’ya UNESCO tarafından "Müzik Şehri" unvanı verilmesinin sevinci yaşanıyor. Kent, 2026 yılında UNESCO Müzik Şehirleri Toplantısına ev sahipliği yapacak.

Şanlıurfa’ya UNESCO tarafından "Müzik Şehri" unvanı verilmesinin sevinci yaşanıyor. Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Kasım Gülpınar, düzenlediği basın toplantısında, mutLu haberi basın mensuplarıyla paylaştı. Gülpınar, toplantıda tarihi, zengin kültürel birikimi ve köklü müzik geleneğiyle adından söz ettiren kentin UNESCO'nun Geliştirici Şehirler Ağı içerisinde "Müzik Şehri" unvanına sahip olarak önemli bir başarıya imza attığını söyledi.

"Dünyanın önemli aday şehirlerini geride bıraktık"

Gülpınar, "Dünyanın dört bir yanından aralarında Kansas City, Belfast, Da Lat gibi iddialı birçok uluslararası aday şehirle bu süreçte yarıştık ve onları geride bırakarak bu prestijli organizasyona ev sahipliği yapmaya hak kazandık. 2026 yılında düzenlenecek olan UNESCO Müzik Şehirleri Toplantısı'na ev sahipliği yapma hakkı, geçtiğimiz hafta İtalya Pesaro'da gerçekleştirilen toplantıda ilan edildi ve bu önemli görev Şanlıurfa'mıza verildi. UNESCO Müzik Şehirleri Toplantısı'na ev sahipliği yapacak şehri simgeleyen küre İtalya'dan bize geçti. Küre, 2026 yılında yapacağımız toplantı sonrasında bir sonraki ev sahibine teslim etmek üzere o güne kadar bizde kalacak. Bu karar, sadece şehrimiz için değil tüm Türkiye için büyük bir onur ve kültürel bir diplomasi zaferidir. Bu başarı, son bir yılda yürüttüğümüz yoğun çabalar ve diplomatik girişimler ile Dış İlişkiler Dairesi Başkanlığımızın titizlikle yürüttüğü çalışmalar sayesinde mümkün olmuştur. Şanlıurfa'nın sadece bir müzik şehri değil, Göbeklitepe'den Balıklıgöl'e, eşsiz mutfağından halk edebiyatına kadar tarih ve kültürle yoğrulmuş çok yönlü bir medeniyetin merkezidir. Yaklaşık 80 ülkeden müzik şehirlerinin temsilcilerinin katılması beklenen bu toplantı, uluslararası işbirliklerinin geliştirilmesine, bilgi ve deneyim paylaşımının artırılmasına katkı sunacak; aynı zamanda şehrimizin yerel kültürel potansiyelinin global ölçekte tanıtımına imkan sağlayacaktır. Bugünden itibaren hazırlık sürecine girmiş bulunuyoruz" ifadelerini kullandı.

Şanlıurfa’ya müzik şehri unvanının verilmesi kentte büyük sevince neden oldu. Vatandaşlar, turizm başta olmak üzere birçok alanda gelişime büyük katkı sağlayacağını belirtti.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.