Esra Oğuzkağan Özkan tarafından
09 Aralık, 2024 13:53 tarihinde yayınlandı /Güncelleme: 14.12.2024 03:41
A+ A-

Sosyal Dayanışma Yapılarının Yenilenmesi Öneriliyor

Karabük’teki sosyal dayanışma yapıları, toplumu bir arada tutan derneklerin çalışmaları için kullanılıyor.

Kent ölçeğinde alanında önemli bir ihtiyacı karşılamak üzere, Türkiye Sakatlar Derneği (TSD) ve Türkiye Muharip Gaziler Derneğive Şehitler Derneği’nin şubelerine ait binalar için gerekli düzenlemelerin yapılması öneriliyor. Yeşil Mahalle Atatürk Bulvarı üzerindeki dernek binalarının modernizasyonu ve çevre düzenlemeleri, dernek üyelerine daha işlevsel ve konforlu bir ortam sunmayı önemli kılıyor. Karabük’ün kent ölçeğinde yenilenmesi ve kurumlar arası ortaklaşa yürütülen projeler bu konudaki iyileştirme ihtiyacının giderilmesi için ön plana çıkıyor.

Derneklerin mevcut yapılarının, üyelerin ihtiyaçlarına daha iyi cevap verecek şekilde yeniden düzenlenmesi gerektiği vurgulanıyor. Özellikle kent merkezine girişte yer alan tek katlı yapının, hem estetik hem de işlevsellik açısından geliştirilmesi, derneklerin sosyal hizmetlerini ve çeşitli faaliyetlerini daha etkin bir şekilde gerçekleştirebilmesine olanak tanıyacak.

Karabük Belediyesi ve Karabük Üniversitesi’nin ortaklaşa yürüttüğü kentsel dönüşümle ilgili yeni projelerde, bu yapının iyileştirme ihtiyacına da yanıt araması ön plana çıkıyor. Vatandaşlar, yapılacak düzenlemelerin sadece dernek binalarına değil, aynı zamanda toplumun geneline daha iyi hizmet edebilmek adına hayati bir öneme sahip olduğunu vurguladı. Bu tür iyileştirmelerin, toplumda sosyal dayanışma ve yardımlaşma bilincini artırarak, toplumsal farkındalığı da olumlu yönde etkileyecek.

Karabük’te yapılacak yapısal iyileştirme gelişmeleri ile dernek faaliyetlerinin daha etkin bir şekilde yürütülmesine ve dolayısıyla engelli bireyler ile gaziler için daha fazla sosyal destek mekanizmalarının oluşturulmasına katkı sağlaması hedefleniyor. Derneklerin toplumda daha görünür hale gelmesi ve faaliyetlerinin yaygınlaşması, yerel halkın bu önemli topluluklara olan desteğini artıracak ve sosyal hizmetlerin kalitesini yükseltecek. Dernek binalarının iyileştirilmesi, sadece fiziksel bir dönüşüm değil, aynı zamanda toplumsal bir bilinçlenme sürecinin de başlangıcını simgeliyor. Bu süreçte yerel yönetimlerin ve toplumun katkıları, engelli bireyler ile gazilerin yaşam kalitesinin artırılmasında kritik bir rol oynayacak.

blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
15 Nisan, 2025 17:42 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Endüstriyel robotlara kadın eli değdi

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü tarafından 2025 yılı teması olarak belirlenen "Kadın Girişimciliği ve Bayan İstihdamı" çerçevesinde, Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) uyumunda yürütülen endüstriyel robot operatörlüğü eğitim programı Samsun’da başladı.
Samsun’da bayan istihdamını artırmak ve bayan girişimciliğini desteklemek hedefiyle Samsun Valiliği, Samsun Büyükşehir Belediyesi, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (TSO), TOBB Kadın Girişimciler Kurulu ve Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı iş birliğiyle imzalanan "Kadın İstihdamı ve Kadın Girişimciliği İş Birliği Protokolü" kapsamındaki değerli faaliyetlerden biri olan Endüstriyel Robot Operatörlüğü Eğitim Programı; OKA, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Yeşilyurt Demir Çelik Meslek Yüksekokulu (MYO), Samsun Merkez Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü (OSB), TMMOB Makine Mühendisleri Odası Samsun Şubesi ve TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Samsun Şubesi ortasında imzalanan alt protokol ile hayata geçiyor.
Program, bölgede otomasyonla dijitalleşen sanayilerde bayan istihdamını artırmayı ve bayanların bu alanlarda nitelikli iş gücü olarak yer almasını sağlamayı hedefliyor. Eğitim programı, 14 Nisan’da OKA Genel Sekreteri Mehlika Dicle’nin iştirakiyle başladı. Açılışta konuşan Genel Sekreter Mehlika Dicle, "Ajansımız öncülüğünde kamu, üniversite ve sanayi iş birliği modeliyle bölgemizin endüstriyel dijital dönüşümüne katkı sağlayacak insan kaynağını yetiştiriyoruz. Bilhassa bayanların sanayi ve yüksek teknoloji kesimlerinde daha fazla yer almasını önemsiyoruz" dedi.
Eğitimlere, Samsun’da yaşayan mühendislik yahut teknikerlik kısmı öğrencisi yahut mezunu 25 bayan katılıyor. Program kapsamında iştirakçilere teorik ve uygulamalı olmak üzere kapsamlı bir eğitim sunuluyor. Teorik eğitimler, OKA merkez hizmet binasında, Samsun Teknopark’taki bir yazılım firması tarafından veriliyor. Toplam 6 gün sürecek eğitimlerin devamında ise programlama, Robot Studio, Otomasyon Tahlilleri ve Robot Üretimi üzere ileri seviye uygulamalı eğitimler gerçekleştirilecek.
Eğitimin birinci gününde robot çalışma modları, panel ekranı kullanımı, eksen hareketleri, koordinat sistemleri, güvenlik tahlilleri üzere hususlar işlendi. İkinci gün ise OMÜ Yeşilyurt Demir Çelik Meslek Yüksekokulu’ndaki endüstriyel robot eğitim alanında uygulamalı dersler yapıldı. Kursiyerlerin teorik bilgilerini kullanma imkânı bulduğu uygulamalı eğitimlerde, pek çok dalda kullanılan endüstriyel robotların temel çalışma prensipleri ve robotun farklı eksenler üzerindeki hareket kabiliyeti ve denetimi ile ilgili bilgiler aktarılıyor.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.