Haber Merkezi tarafından
11 Aralık, 2024 15:07 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Karabük Halkı’ndan Yetkililere Çağrı: Kanser Merkezi Kurulsun!

Türkiye’nin köklü demir çelik şirketlerinin bulunduğu Karabük’te, kanser tanı merkezi bulunmaması sert eleştirilere sebep oldu.

Son günlerde yayınlanan Anadolu’nun 500 şirketi araştırmasında yer alan Karabük’teki şirketlerin açıklanmasının ardından, Karabük halkı bu durum karşısında yetkililere çağrıda bulunarak acilen kanser tanı merkezinin kurularak, tedavi için artık şehir dışına gitmemeyi talep etti. Özellikle kanser vakalarındaki artış ve bu vakaların tespiti için gerekli olan PET-CT cihazının Karabük'te kurulacak bir tedavi merkezinde yer alması gerektiğini ifade eden vatandaşlar; PET-CT, kanser hücrelerinin yüksek metabolik aktivitesini tespit etmek için radyoaktif bir madde kullanarak, kanserli dokuları algılayabiliyor.

Uzmanlar, Karabük’teki hava kirliliği ve akciğer kanseri hastalığı arasındaki güçlü ilişkiye dikkat çekerek, hem bireysel hem de toplumsal önlemlerin önemine dikkat çekiyor.  Sağlıklı bir çevre için sanayi tesislerinin denetlenmesi ve şehirdeki yeşil alanların artırılması gerektiği belirtiliyor.

Karabük’teki bu tehlikeli gidişatın durdurulması için toplumun tüm kesimlerine görev düşerken, özellikle yetkililerden hızlı ve etkili çözümler üretmesi bekleniyor.

Onkoloji ve Tedavi Tanı Merkezi'nin Kurulması Zorunlu Hale Geldi

Karabük'teki kanser vakalarındaki artış, geçtiğimiz aylarda AK Parti Karabük Milletvekili Durmuş Ali Keskinkılıç'ın "Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin Çamlık sahasına yapılacak olan 150 yatak kapasiteli ek hastane binasına Onkoloji ve Tedavi Tanı Merkezi bu merkezin kurulması ile birlikte Karabük'ün çok büyük bir sorunu da ortadan kalkmış olacak. Kanserle alakalı tüm işlemler artık bu merkezde yapılabilecek" şeklindeki açıklamasını yeniden gündeme getirirken, Onkoloji ve Tedavi Tanı Merkezi'nin Karabük'te kurulmasının artık kaçınılmaz olduğu bildirildi.

Ayrıca, Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde kanser hastaları için kemoterapi hizmeti veriliyor. Ancak, radyasyon onkolojisi, nükleer tıp (PET-CT), girişimsel radyoloji ve onkolojik cerrahi gibi hizmetler için hastalar, genellikle Ankara gibi diğer şehirlere yönlendiriliyor. Mevcut binada ışın tedavisinin yapılabilmesi için gerekli fiziki koşulların sağlanmasının mümkün olmadığı, bu işlemler için 1,5 - 2 metre kalınlığında duvarları olan özel bir üniteye ihtiyaç duyulduğu ifade ediliyor. Ek hastane binasının inşasıyla birlikte gerekli fiziki koşulların sağlanabileceği belirtiliyor, ancak bu binanın ne zaman inşa edileceğine dair belirsizlikler devam ediyor.

blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
16 Nisan, 2025 20:44 tarihinde yayınlandı
A+ A-

UNESCO kenti Safranbolu’da Turizm Haftası kutlamaları başladı

UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan Karabük'ün Safranbolu ilçesinde, 15-22 Nisan tarihleri arasında kutlanan Turizm Haftası dolayısıyla program düzenlendi.

Eski Çarşı'da düzenlenen program saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Açılış konuşmasını yapan Karabük Valisi Mustafa Yavuz, Turizm Haftası'nın hem Karabük hem de Türkiye için önemli bir fırsat olduğuna dikkat çekti. Vali Yavuz, bayram tatili süresince yaşanan turizm hareketliliğine değinerek, şu ifadeleri kullandı:
"Bayram tatilinin arkasından değişik illerden, yurt içinden, yurt dışından ziyaretçilerimizi ve misafirlerimizi ağırladık. Sadece 9 günlük Ramazan Bayramı tatilinde Karabük sınırlarından 1 milyon 718 bin araç çıkış ve giriş yaptı. Bu bize ne ifade ediyor? Ciddi bir hareketliliği ifade ediyor."
Safranbolu ilçesinde 200 binin üzerinde aracın giriş yaptığını, yaklaşık 400 binin üzerinde kişinin de ziyaret ettiğini hatırlatan Yavuz, "Aslında bu veriler bize şunu söylüyor: Biz bayramda ciddi bir hareketlilik yaşadık. Ciddi bir misafir ağırladık. Ciddi bir turist ağırladık. Bu ilde bu potansiyel var. Bu il ve bu şehir ve bu ilçe aslında turizm çekebiliyor" diye konuştu.
"O zaman bizim bunu daha iyi yönetmemiz lazım" diyen Yavuz, "Bu turizm potansiyelini hep birlikte; valiliğimiz başta olmak üzere kaymakamımız, belediyelerimiz, sivil toplum kuruluşlarımız, odalarımız, turizm işletmelerimiz, turizmden ekmeğini kazanan ya da bu şehrin sokaklarında gezen, nefes alan hepimizin bu süreci iyi yönetmemiz lazım. Bu turizm hareketliliğini çok iyi yönetmeniz lazım ki daha ilerlere, daha nitelikli ve daha kaliteli bir turizm noktasına doğru gidelim" ifadelerini kullandı.
Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse ise yaptığı konuşmada, kentin turizmde hak ettiği yere ulaşması için çalışmalar yürüttüklerini dile getirdi.
Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Şahin de turizmin önemine değinerek, Türkiye'nin bu alanda güçlü bir destinasyon olduğunu vurguladı. Şahin, "Dünyanın en önde gelen ve hızla büyüyen sektörlerinden biri olan turizm ve bundan alacakları payları artırmak için ülkeler adeta büyük bir rekabet içindedirler. Ülkemiz sahip olduğu zengin kültürel mirası, iklimi ve doğal güzellikleriyle çeşitli turizm alternatifleri sunarak bu rekabette güçlü bir turizm destinasyonu olduğunu kanıtlamıştır" dedi.
Konuşmaların ardından öğrencilerin halk oyunları gösterileri sergilenirken, Rıza Akkaya'ya ait ‘Zamanhane' yağlı boya resim sergisinin açılışı yapıldı. Program serginin gezilmesi ile sona erdi.

blank
blank
blank

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.