Kastamonu’da ortaokul öğrencileri tarafından hazırlanan proje sayesinde, hem vatandaşların bilinçlendirilmesi hem de yapılan paklık çalışmaları ile okulun bulunduğu köy tertemiz oldu. Öğrenciler tarafından yürütülen proje Türkiye 3’üncülüğü ödülü aldı.
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından, temizlik ve hijyen konusunda toplumsal bir farkındalık oluşturmak hedefiyle 2022 yılında başlatılan “Tertemiz Yarınlar Okullardan Başlar” çerçevesinde Kastamonu’nun Merkez ilçesine bağlı Subaşı köyündeki Kastamonu Şehit Yavuz Ulutaş Çelikoğlu Ortaokulu’nda da bir proje hazırlandı. Türkçe Öğretmeni Fatma Tunç liderliğinde başlatılan “Tertemiz Yarınlar Pak Bir Vicdanla Başlar” projesi çerçevesinde, öğrenciler, birinci olarak okullarında paklık yaptı. Öğrenciler, yerleri süpürerek, paspas çekti ve tuvaletteki aynaları silip okulun etrafını temizledi. Öğrenciler köyde bulunan market, sıhhat merkezi, eczane, camiyi ziyaret ederek görevlilere ve esnafa paklık konusunda bilgiler verdi. İş yerlerini pak tutan esnafların yakasına da hijyen muhafızı kartları takıldı. Projeden öğrendiklerini meskenlerinde de uygulayan öğrenciler, köyde yere çöp atan büyüklerini de uyararak bilinçlenmesini sağladı. Öğrencilerin oluşturduğu farkındalık sayesinde köyde vatandaşlar da bilinçlendi.
Tertemiz bir görünüme kavuşan köydeki öğrencilerin hazırladığı proje çerçevesinde hazırlanan klip, Türkiye genelinde 278 projenin yarıştığı yarışta ortaokul kategorisinde Türkiye 3’üncüsü oldu. Öğrenciler mükafatlarını Antalya’da düzenlenen merasimle aldı.
“Vicdanları, ahlakları, kişilikleri pak bireylerin tertemiz yarınları olacağı inancındaydık”
Proje ile ilgili bilgi veren Şehit Yavuz Ulutaş Çelikoğlu Ortaokulu Türkçe öğretmeni Fatma Tunç, “’Tertemiz Yarınlar Okullardan Başlar’ projesini 4 ay boyunca iki başlık altında yürüttük. Birisi etraf ve vücut üzerineydi, başkası de öğrencilerimizin okulda keyifli, huzurlu, kendilerini inançta hissedebilecekleri okul hijyeni üzerineydi. Mesleğimizin de gereği olarak yarınlara hoş öğrenciler yetiştirmekten de yola çıkarak bizler, projemizi daha çok pak bir vicdan üzerine kurduk. Projemizin ismine da ‘Tertemiz Yarınlar Pak Bir Vicdan İle Başlar’ dedik. Vicdanları, ahlakları, kişilikleri pak bireylerin tertemiz yarınları olacağı inancındaydık. Ben yalnızca senaryoyu yazdım, öğrencilerim çok yetenekliydi. Çok hoş fikirlerle ve etkinliklerle yola çıktık ve projenin sonunda başarılı olduk” dedi.
“Köyümüzdeki herkesi projeye dahil etmeye çalıştık”
Hazırladıkları projede ’hijyen muhafızları’ seçtiklerini anlatan Tunç, “Okulumuzda, etrafımızda, esnaflarımızda paklık üzerine bilgilendirmeler yaptık. Kendimiz öğrendik, çocuklara öğrettik. Çiçekler takım okulumuzun bahçesini güzelleştirdik. Öğrencilerimizin tabiatla iç içe olabilecekleri bir ortam kurmaya çalıştık. Çocuklarımızın vicdanlarına, merhametlerine, hoş gönüllerine hitap edecek oyunlar oynadık. Köyümüzün imamı, eczacı ablamızla, marketteki çalışan görevlilerimizle, sıhhat ocağındaki hekimimiz ve hemşiremizle, dedelerimizle, nenelerimizle yani herkesi projeye dahil etmeye çalıştık” diye konuştu.
“Yaşanabilir etraf oluşturulması için çevreyi kirletmememiz gerekiyor”
Projede emeği geçen öğretmen ve öğrencileri tebrik eden Vilayet Ulusal Eğitim Müdürü Hasan Gümüş ise, “Bizler dünyayı aslında gelecek jenerasyonlardan emanet aldık. Bu emanete sahip çıkmak içinde öğrencilerimizin öncelikle bilinçlendirilmesi gerekiyor. Sürdürülebilir ve yaşanabilir bir etraf oluşturulması için öncelikle bu çevreyi kirletmememiz gerekiyor. Daha yaşanabilir hale getirmemiz lazım. Bunun içinde öğrencilerimizde farkındalık oluşturulması lazım. Birçok proje yürütüyoruz ve bu projelere öğrencilerimiz büyük oranda iştirak sağlıyor. En son okulumuz, hijyen, etraf ve sıfır atık projesine katıldılar ve hoş bir derece elde ettiler” biçiminde konuştu.
Şehit Yavuz Ulutaş Çelikoğlu Ortaokulu Müdürü Erol Uhray da, “Tertemiz Yarınlar Okullardan Başlar projesi kapsamında okulumuzda Tertemiz Yarınlar Tertemiz Vicdanla Başlar projesi aktifliği yürütüldü. Vicdanı pak kuşaklar etrafımızı pak tutacak ve ülkemizi ve dünyayı güzelleştirecek jenerasyonlar bu biçimde ortaya çıkacak. Projenin ana temelinde esasen bunlar bulunuyor. İnşallah vicdanı pak, kalbi pak, etrafı pak, ülkesi pak bir kuşak yetiştireceğiz” sözlerini kullandı.
“Çevreye çöp atmak yerine ceplerinde taşısınlar”
Okul öğrencilerinden Yaren Söyler ise, “Temizlik görevlilerimizin işlerini daha çok hafifletmek için onlarla empati kurarak okulumuzda paklık yaptık. Bizim için ne kadar kıymetli işler yaptıklarını anladık ve bizde okulumuzu daha çok pak tutmaya çalışıyoruz. Ayrıyeten okulumuzun da etrafını temizledik. Bahçe yaptı, buraya bitkiler diktik. Bir sürü etkinliklerimiz oldu. Kendimde artık çöp atmıyorum, çöp atanları da uyarıyorum. Etrafa çöp atmak yerine ceplerinde taşısınlar ve meskenlerine gidince çöpe atsınlar” dedi.
Okul öğrencilerinden Betül Tosunoğlu da, “Öğretmenimizle birlikte ülkemizin aydınlık yüzü aktifliğiyle birlikte okulumuzu ve köyümüzü temizledik. Çevreyi pak tutma, çöpleri çöp kovasına atma, pisliği görmezden gelmeme üzere bahislere değindik. Çöp kutusunun bulunmadığı yerlerde çöpünü cebinde taşıyan insanlara ülkemizin aydınlık yüzüdür dedik. Bizlerde ülkemizin aydınlık yüzü olduk. Köyümüzde yerde gördüğüm çöpleri alıyorum, çöp atanları da uyarıyorum” diye belirtti.