İhlas Haber Ajansı tarafından
15 Nisan, 2025 10:12 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Samsun’da ’Ulusal Rehabilitasyon Psikolojik Danışmanlığı Sempozyumu’

Ruhsal danışmanlık ve rehberlik, psikoloji, toplumsal hizmetler, özel eğitim ve rehabilitasyon başta olmak üzere farklı disiplinlerden akademik ve bilimsel çalışmaların konuşulduğu "Ulusal Rehabilitasyon Ruhsal Danışmanlığı Sempozyumu" Samsun’da yapıldı.
Türk PDR Derneği tarafından akademik ve bilimsel çalışmalar kapsamında düzenlenen Ulusal Rehabilitasyon Ruhsal Danışmanlığı Sempozyumu’nun birincisi, Samsun konut sahipliğinde gerçekleştirildi. Türk PDR Derneği ve Samsun Vilayet Temsilciliği, Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Samsun Milli Eğitim İl Müdürlüğü, Samsun Büyükşehir Belediyesi Sıhhat ve Toplumsal Hizmetler Daire Başkanlığı ve Samsun Büyükşehir Belediyesi işbirliği ile düzenlenen sempozyum; Ruhsal danışmanlık ve rehberlik, psikoloji, toplumsal hizmetler ve özel eğitim ve rehabilitasyon başta olmak üzere farklı disiplinleri ve meslek mensuplarını bir ortaya getirdi. Türk PDR Derneği Genel Başkanı Mesut Yıldırım’ın dernek genel merkezi ve PDOK idaresinden bir takımla katıldığı sempozyumun birinci gününde, OMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ayşe Pınar Sümer ve Vilayet Ulusal Eğitim Müdürü Murat Ağar’da da protokolde yerlerini aldı.

Sunumlar yapıldı
Türk PDR Derneği’nin bilim şölenlerinden 1. Ulusal Rehabilitasyon Ruhsal Danışmanlığı açılış konuşmaları; OMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ayşe Pınar Sümer, SBB Sıhhat ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Eyüp Çakır, Samsun Vilayet Ulusal Eğitim Müdür Yardımcısı Mehmet İrfan Yetik, Samsun Aile ve Toplumsal Hizmetler Vilayet Müdür Yardımcısı Yüksel Kıyak, Türk PDR Derneği Genel Başkanı Mesut Yıldırım, Türk PDR Derneği Samsun Vilayet Temsilcisi Doç. Dr. Meryem Vural Batık tarafından yapıldı. Konuşmalar, erişilebilirlik kapsamında işaret lisanı tercümanı tarafından da çevrildi. Sempozyumun 1. gün programında bilimsel çalışmalar kapsamında Doç. Dr. Alev Girli ’Kapsayıcılık Temelinde Toplumsal Maharetlerin Önemi’ başlıklı sunumuyla, Dr. Zeynep Şule Yılmaz (University of Arizona) ise ’Rehabilitasyon Ruhsal Danışmanlığına Bir Bakış’ başlıklı konferansıyla bilgilerini paylaştı. I. Ulusal Rehabilitasyon Ruhsal Danışmanlığı Sempozyumu’nun birinci gününde "Psikososyal Yaşama Uyum" başlıklı panel de verildi. Moderatörlüğünü Doç. Dr. Mustafa Kemal Yöntem’ in üstlendiği panel kapsamında "Kapsayıcı Meslek Danışmanlığı Uygulamaları" sunumuyla Prof.Dr. Oğuzhan Kırdök, "Kapsayıcı Aile Danışmanlığı Uygulamaları" başlıklı sunumuyla Prof.Dr. Müge Yüksel (Marmara Üniversitesi), "Kapsayıcı Bireyle Ruhsal İstişare Uygulamaları" başlıklı sunumuyla Dr. Öğr. Üyesi Elif Buyruk Öksüz ufuk açıcı konuşmalarıyla dikkat çekti.

Alana katkı sağlayacak çalışmalarla tamamlandı
Sempozyumun öğlenden sonraki oturumunda verilen "Alanda Neler Oluyor?" başlıklı panelinin moderatörlüğünü, Türk PDR Derneği Samsun Vilayet Temsilcisi Doç. Dr. Meryem Vural Batık üstlendi. Panel kapsamında, Uzm.Psk. Tülin Çalık sıhhat kuruluşlarındaki, Uzm.Psk. Dan. Burakhan Ömüral okullardaki, Psk. Selin Deniz Hürmet rehabilitasyon merkezlerindeki ve Psk. Dan. Hasan Köse de Aile ve Toplumsal Hizmetlerdeki tecrübelerini paylaştı. 1. Ulusal Rehabilitasyon Ruhsal Danışmanlığı Sempozyumumun birinci gün programı, Türk PDR Derneği Genel Başkanı Mesut Yıldırım tarafından gerçekleştirilen kapanış konuşmasıyla sona erdi. Sempozyumun ikinci günü, farklı disiplinlerden alan hocalarının ve meslek mensuplarının gerçekleştirdiği atölye çalışmalarına sahne oldu. Atölye önderleri, bilgi ve tecrübelerini rehabilitasyon danışmanlığı üzerinden, etkileşimli biçimde iştirakçilerle paylaştı. Sempozyum kapsamında erişilebilirlik manilerini yenerek, ferdî farklılıklarıyla üretken bireyler olarak etkin çalışma hayatını sürdüren alan hocalarının sunumları, hayli dikkat çekti. Rehabilitasyon Ruhsal Danışmanlığı kapsamında yeni ufuklar açan sempozyum, alana katkı sağlayacak çalışmalarla tamamlandı.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
15 Nisan, 2025 14:29 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Yasak başladı, tezgâhlar onlara kaldı

Denizlerde 15 Nisan’da başlayan av yasağının ardından tezgâhlarda ağırlıklı olarak kültür balıkları yer aldı.

Denizlerde av yasağının 1 Eylül itibarıyla sona ermesinin ardından denize açılan tekneler ilk günlerinde bol miktarda palamut avlarken bu bolluk daha sonra hamsi ve istavrit avı ile devam etti.

Balıkçılar son yılların en bereketli sezonunu yaşadıklarını belirtirken, bundan sonra tezgahlarda ağırlıklı olarak kültür balıklarının yanı sıra kıyı balıkçılarının getireceği istavrit, mezgit, barbun gibi çeşitlere bakacaklarını söylediler.

Yasak başladı, tezgâhlar onlara kaldı

Bu sezon tezgahlarda her çeşit balığın yer aldığını belirten balıkçılardan Adem Kaygusuz, "Bu sezon palamut, hamsi, istavrit, mezgit açısından bereketli geçti. Şükürler olsun bu sezon denizde her çeşit balık vardı herkes para kazandı. Dün gece itibariyle yasak başladı tezgahlarda ağırlıklı olarak istavrit, mezgit, çupra, alabalık, somon çeşitleri bulunuyor. Bundan sonra genelde kültür balıklarının yanı sıra kıyı balıkçıların getireceği olta balıklarını satacağız. Sezon bitince ağırlıklı olarak somon, kültür, levrek, çupra, alabalık gelir. Bu sezon kalkan balığı da bol geldi fiyatları 500-700 TL’ye kadar geriledi. Fiyatlarımız, istavrit 200 TL, mezgit 250 TL, somon 150-175 TL, levrek, çupra 350 TL, alabalık 150-200 TL arasında. Ramazan’da istavritin kilosu 100-125 TL iken sezon bitimine yakın teknelerin çoğu paydos ettiği için fiyatı 200 TL’ye kadar çıktı" dedi.

Balıkçılardan Turgay Memiş, bundan sonra tezgahlarda ağırlıklı olarak kültür balıklarının yer alacağını kaydederek, "Bu sezon mükemmel geçti artık yasak başladı. Bundan sonra tezgâhlarda ağırlıklı olarak kültür balıkları olur. Kültür balıklarının yanı sıra kıyı balıkçıların getireceği istavrit, mezgit gibi çeşitler tezgâhlarda yer alır. Bundan sonra ağırlıklı olarak levrek, somon, alabalık satılır. Fiyatlarımız, istavrit 200 TL, mezgit 300 TL, bundan sonra fiyatlar daha da yükselir diye tahmin ediyordum. Kültür balıklarının fiyatı da 200-350 TL arasında değişiyor" diye konuştu.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.