İhlas Haber Ajansı tarafından
12 Aralık, 2024 17:02 tarihinde yayınlandı
A+ A-

60 milyar dolarlık pazarda Samsun, “Ben de varım” dedi

Samsun’da, "Sağlıkta Tabiatın Gücü: Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Paneli" gerçekleştirildi.
Samsun Büyükşehir Belediyesi’nce (SBB) "Sağlıkta Tabiatın Gücü: Tıbbı ve Aromatik Bitkiler Paneli" düzenlendi. Panelde, alanında uzman akademisyenler, tıbbi ve aromatik bitkilerin sıhhat üzerindeki yararlarını, kullanımlarını, potansiyelini ve bu bitkilerin nasıl kullanılabileceğine kadar geniş bir yelpazede iştirakçilere bilgi verdi.

“Tıbbi ve aromatik bitkilerin dünya üzerindeki iktisatta döngü kıymeti 60 milyar dolar”
2050’de tıbbi ve aromatik bitkilerin dünya üzerindeki iktisatta döngü bedelinin 5 trilyon dolar düzeyine ulaşmasının beklendiğini tabir eden Samsun Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Necmi Çamaş, “Samsun, yaş sebze-meyvenin yanı sıra tıbbi ve aromatik eserlerin üretildiği çok kıymetli bir alana sahip. 2000’li yıllarda tıbbi ve aromatik bitkilerin dünya üzerindeki iktisatta döngü kıymeti 60 milyar dolar civarında. 2050 yılında bunun 5 trilyon dolar düzeyine ulaşması bekleniyor. Bilhassa pandemide başlayan ve devam eden süreçte doğal bitkilere yönelik tedavi sistemlerinin ve kozmetik alanında kullanılan ögelerin tıbbi-aromatik bitkilerden oluşturulması vesilesi ile her gün biraz daha ehemmiyetini arttırıyor. Bu nedenle panelimizin çok yararlı olacağını düşünüyoruz. Samsun Büyükşehir Belediyesi olarak elimizden gelen tüm dayanağı vereceğimizi söz ediyorum. Zira kentimizin sahip olduğu pahaların neler olduğunu akademisyenler farkında fakat birçoğumuz değiliz. Samsun hem coğrafik hem de sahip olduğu bedeller bakımından çok özel bir noktada yer alıyor. Panelimizin bu manada yararlı hususlara değineceğini düşünüyorum” dedi.

“Türkiye, ekolojik çeşitlik ve zenginliği ile her yerde her şeyi yapabilen bir ülke üzere algılanıyor”
Türkiye’nin ekolojik eser çeşitliliği sorunu olmadığını lakin markalaşmada sorun yaşadığını belirten OMÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muharrem Özcan, “Türkiye, ekolojik çeşitlik ve zenginliği ile her yerde her şeyi yapabilen bir ülke üzere algılanıyor. Halbuki ekolojik çeşitlilik bir avantajdır, hakikat kullanırsak. Yoksa çeşitlilik tamam lakin ticarileşme yok. O nedenle hammadde üretmede problemimiz yok. Çiftçimizin üretim kahrı yok. Kıymetli olan ne için kimin için ürettiği. Maksat kitleye ulaşıyor mu, sırf hammadde olarak mı satıyorsunuz, bir süreç geçirmiş yahut mamul esere dönmüş olarak mı satıyorsunuz bu düzeye getirebilmek değerli. Bunun için de kitlesel üretim yapabilecek hareketliliği sağlamak gerekiyor. Biz akademisyenlerle birlikte etrafımızı, yöremizi planlayıp, ona nazaran bilhassa endüstrisiyle entegre olması gereken işlerde bunu hiç aksatmadan yapmamız gerekiyor. Samsun ile ilgili en büyük düşünce, marka olamamadır. Birçok eser var, ovalarıyla coşan bir vilayet lakin marka olamamış. Marka olmanın da birtakım kuralları var. Farklı olsa bile marka olamadığınızda bunun değerini kimse bilemiyor. İnşallah bu hassaslık ve atılımlarla birlikte Samsun, değerli bir noktaya gelir” diye konuştu.

“Bin 500 hane tıbbi ve aromatik bitki üreterek geçimini sağlıyor”
İl genelinde bin 500 hanenin geçimini tıbbi ve aromatik bitki üretiminden sağladığına dikkat çeken Samsun Tarım ve Orman Vilayet Müdürü İbrahim Sağlam ise, “Tıbbi ve aromatik bitkilerin kullanımı günümüzde hayli arttı. Vilayetimizde defne başta olmak üzere salep, nane, kekik üzere eserler üretiliyor. Kavak’ta muhakkak ya hayvancılık ya meyvecilik ya su birikintisi varsa da bakla yetiştireceksiniz. Geçiş bölgelerinde bir buğday ekimi yapılarak geçim sağlayamazsınız. Tıbbi aromatik eserlerde ise ne kadar denizden yüksekte üretilirse kalite o kadar artıyor. Vilayetimizde tıbbi ve aromatik bitkide eksikliğini hissettiğimiz en büyük şey endüstrisi. Muhakkak bir yerde yalnızca yağ olarak çıkartılıyor lakin bunun kozmetik ve öteki alanlarda kullanımı da mutlak suretle geliri arttıracaktır. Vilayetimizde toplam 4 bin 150 dekar alanda tıbbi aromatik bitki üretiliyor. Defneyle bir arada bin 500 hane geçim sağlıyor. 2 bin tonu aşkın bir üretim de yapılıyor” formunda konuştu.
Panelde Prof. Dr. Ömer Çalışkan salep üzerine, Prof. Dr. Selim Aytaç kenevir üzerine, Prof. Dr. Şahane Funda Arslanoğlu Samsun’da yetiştirilecek tıbbi ve aromatik bitkiler hakkında, Hicran Çıkış Kanca SBB tıbbi bitki çalışmaları üzerine Dr. Oğuzhan Yücel de Samsun’da tıbbi bitki üretimi girişimciliği üzerine sunum yaptı.
SBB Sanat Merkezi Küçük Salon’da düzenlenen panelin sonunda iştirakçiler uzman akademisyenlere merak ettikleri soruları yönelterek tıbbi ve aromatik bitkilerle ilgili daha fazla bilgi sahibi olma fırsatı yakaladı.

blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
15 Nisan, 2025 19:07 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Şanlıurfa’da ‘UNESCO Müzik Şehri’ olma sevinci

Şanlıurfa’ya UNESCO tarafından "Müzik Şehri" unvanı verilmesinin sevinci yaşanıyor. Kent, 2026 yılında UNESCO Müzik Şehirleri Toplantısına ev sahipliği yapacak.

Şanlıurfa’ya UNESCO tarafından "Müzik Şehri" unvanı verilmesinin sevinci yaşanıyor. Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Kasım Gülpınar, düzenlediği basın toplantısında, mutLu haberi basın mensuplarıyla paylaştı. Gülpınar, toplantıda tarihi, zengin kültürel birikimi ve köklü müzik geleneğiyle adından söz ettiren kentin UNESCO'nun Geliştirici Şehirler Ağı içerisinde "Müzik Şehri" unvanına sahip olarak önemli bir başarıya imza attığını söyledi.

"Dünyanın önemli aday şehirlerini geride bıraktık"

Gülpınar, "Dünyanın dört bir yanından aralarında Kansas City, Belfast, Da Lat gibi iddialı birçok uluslararası aday şehirle bu süreçte yarıştık ve onları geride bırakarak bu prestijli organizasyona ev sahipliği yapmaya hak kazandık. 2026 yılında düzenlenecek olan UNESCO Müzik Şehirleri Toplantısı'na ev sahipliği yapma hakkı, geçtiğimiz hafta İtalya Pesaro'da gerçekleştirilen toplantıda ilan edildi ve bu önemli görev Şanlıurfa'mıza verildi. UNESCO Müzik Şehirleri Toplantısı'na ev sahipliği yapacak şehri simgeleyen küre İtalya'dan bize geçti. Küre, 2026 yılında yapacağımız toplantı sonrasında bir sonraki ev sahibine teslim etmek üzere o güne kadar bizde kalacak. Bu karar, sadece şehrimiz için değil tüm Türkiye için büyük bir onur ve kültürel bir diplomasi zaferidir. Bu başarı, son bir yılda yürüttüğümüz yoğun çabalar ve diplomatik girişimler ile Dış İlişkiler Dairesi Başkanlığımızın titizlikle yürüttüğü çalışmalar sayesinde mümkün olmuştur. Şanlıurfa'nın sadece bir müzik şehri değil, Göbeklitepe'den Balıklıgöl'e, eşsiz mutfağından halk edebiyatına kadar tarih ve kültürle yoğrulmuş çok yönlü bir medeniyetin merkezidir. Yaklaşık 80 ülkeden müzik şehirlerinin temsilcilerinin katılması beklenen bu toplantı, uluslararası işbirliklerinin geliştirilmesine, bilgi ve deneyim paylaşımının artırılmasına katkı sunacak; aynı zamanda şehrimizin yerel kültürel potansiyelinin global ölçekte tanıtımına imkan sağlayacaktır. Bugünden itibaren hazırlık sürecine girmiş bulunuyoruz" ifadelerini kullandı.

Şanlıurfa’ya müzik şehri unvanının verilmesi kentte büyük sevince neden oldu. Vatandaşlar, turizm başta olmak üzere birçok alanda gelişime büyük katkı sağlayacağını belirtti.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.