İhlas Haber Ajansı tarafından
13 Aralık, 2024 11:47 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Lider Doğan: “Akalan Kalesi’ndeki çalışmaları yakından takip ediyoruz”

Karadeniz Bölgesi’nin birinci resmi arkeolojik hafriyatı olan Akalan Kalesi ile ilgili Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan, Akalan Kalesi’ndeki çalışmaları yakından takip ettiklerini söz ederek çalışmaların tarihi kıymetine dikkat çekti.
Samsun Akalan Kalesi Arkeolojik Yüzey Araştırmaları Hafriyat Heyeti Lideri Arkeolog Dr. Michael Deniz Yılmaz’ı makamında ağırlayan Lider Doğan, Akalan Kalesi’nin turizme kazandırılması noktasında da Samsun Büyükşehir Belediyesi olarak gerekli takviyesi vermeye hazır olduklarının altını çizdi. Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan, Samsun Akalan Kalesi Arkeolojik Yüzey Araştırmaları Kazı Heyeti Başkanı, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Araştırma Vazifelisi Arkeolog Dr. Michael Deniz Yılmaz’ı makamında ağırladı. Ziyaretin ana gündemini Karadeniz Bölgesi’nin birinci resmi arkeolojik hafriyatı olan Akalan Kalesi oluşturdu.
Akalan Kalesi’nde yapılan çalışmaların tarihî kıymetine dikkat çeken Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan, “Şehrimiz her mevzuda bir kültür hazinesi. Akalan Kalesi de bu hazinelerin en değerlilerinden biri. Bu bedelin gün yüzüne çıkarılması ismine sürdürülen arkeolojik çalışmaları biz de yakından takip ediyoruz. Akalan Kalesi’ndeki arkeolojik sürecin tamamlanması ve turizme kazandırılması noktasında Büyükşehir Belediyesi olarak gerekli takviyesi vermeye hazırız” dedi.

"Kaçak hafriyatlar arkeolojik bölgeye ziyan veriyor"
Ziyarette gündeme gelen arkeolojik alanda vakit zaman yapılan kaçak hafriyatlar konusunda da Lider Doğan, “Akalan Kalesi’nde yürütülen çalışma kentimiz için çok büyük ehemmiyete sahip. Orada tarihe ışık tutacak çok değerli bir çalışma yürütülüyor. Bu süreçte en fazla muzdarip olunan nokta ise arkeolojik hafriyat alanında yapılan kaçak hafriyatlar ve define arama faaliyetleri. Yetkililerin de söylediği üzere Çatmaoluk köyünde bulunan Akalan Kalesi ve etrafındaki bölgede define ve buna benzeri buluntular olamayacağı üzere, yapılan kaçak hafriyatlar bölgedeki arkeolojik katmanlara da önemli ziyanlar veriyor. Bu sürecin sekteye uğramaması, muvaffakiyetle tamamlanması ismine herkese sorumluluk düşmektedir. Ben hemşehrilerimizin bu mevzudaki hassasiyetine güvenerek kaçak kazıların önlenmesi konusunda onların da dikkatli olmasını ve gerekli mercilere ihbarda bulunmalarını rica ediyorum. Biz de Büyükşehir Belediyesi olarak her vakit sürecin takipçisi olacağız” tabirlerini kullandı.

blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
15 Nisan, 2025 17:42 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Endüstriyel robotlara kadın eli değdi

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü tarafından 2025 yılı teması olarak belirlenen "Kadın Girişimciliği ve Bayan İstihdamı" çerçevesinde, Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) uyumunda yürütülen endüstriyel robot operatörlüğü eğitim programı Samsun’da başladı.
Samsun’da bayan istihdamını artırmak ve bayan girişimciliğini desteklemek hedefiyle Samsun Valiliği, Samsun Büyükşehir Belediyesi, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (TSO), TOBB Kadın Girişimciler Kurulu ve Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı iş birliğiyle imzalanan "Kadın İstihdamı ve Kadın Girişimciliği İş Birliği Protokolü" kapsamındaki değerli faaliyetlerden biri olan Endüstriyel Robot Operatörlüğü Eğitim Programı; OKA, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Yeşilyurt Demir Çelik Meslek Yüksekokulu (MYO), Samsun Merkez Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü (OSB), TMMOB Makine Mühendisleri Odası Samsun Şubesi ve TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Samsun Şubesi ortasında imzalanan alt protokol ile hayata geçiyor.
Program, bölgede otomasyonla dijitalleşen sanayilerde bayan istihdamını artırmayı ve bayanların bu alanlarda nitelikli iş gücü olarak yer almasını sağlamayı hedefliyor. Eğitim programı, 14 Nisan’da OKA Genel Sekreteri Mehlika Dicle’nin iştirakiyle başladı. Açılışta konuşan Genel Sekreter Mehlika Dicle, "Ajansımız öncülüğünde kamu, üniversite ve sanayi iş birliği modeliyle bölgemizin endüstriyel dijital dönüşümüne katkı sağlayacak insan kaynağını yetiştiriyoruz. Bilhassa bayanların sanayi ve yüksek teknoloji kesimlerinde daha fazla yer almasını önemsiyoruz" dedi.
Eğitimlere, Samsun’da yaşayan mühendislik yahut teknikerlik kısmı öğrencisi yahut mezunu 25 bayan katılıyor. Program kapsamında iştirakçilere teorik ve uygulamalı olmak üzere kapsamlı bir eğitim sunuluyor. Teorik eğitimler, OKA merkez hizmet binasında, Samsun Teknopark’taki bir yazılım firması tarafından veriliyor. Toplam 6 gün sürecek eğitimlerin devamında ise programlama, Robot Studio, Otomasyon Tahlilleri ve Robot Üretimi üzere ileri seviye uygulamalı eğitimler gerçekleştirilecek.
Eğitimin birinci gününde robot çalışma modları, panel ekranı kullanımı, eksen hareketleri, koordinat sistemleri, güvenlik tahlilleri üzere hususlar işlendi. İkinci gün ise OMÜ Yeşilyurt Demir Çelik Meslek Yüksekokulu’ndaki endüstriyel robot eğitim alanında uygulamalı dersler yapıldı. Kursiyerlerin teorik bilgilerini kullanma imkânı bulduğu uygulamalı eğitimlerde, pek çok dalda kullanılan endüstriyel robotların temel çalışma prensipleri ve robotun farklı eksenler üzerindeki hareket kabiliyeti ve denetimi ile ilgili bilgiler aktarılıyor.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.