Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi Klâsik ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları (GETAT) Merkezi’nde ’larva tedavisi’ uygulanıyor. Yüzlerce sinek larvası meyyit dokuyu yiyor, yaralı bölge kesilmekten kurtuluyor.
Binlerce yıllık tedavi metotları ile şifa dağıtan GETAT Merkezi’nde uygulanan larva tedavisiyle birinci olarak İstanbul Cerrahpaşa Üniversitesi’nde gelen sinek larvaları açık yaraya yerleştiriliyor. Makul bir gün boyunca larvaların yara üstünde kalması sağlanıyor. Sinek larvaları meyyit dokuyor yiyerek bölgenin kesilmesi önleniyor.
"Bu fantastik ve çok spesifik bir yöntem"
Eğitim ve Araştırma Hastanesi Klasik ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları Merkezi Sorumlusu Doç. Dr. Onur Öztürk, "Özel bir sineğin yumurtaları steril bir halde İstanbul Cerrahpaşa Üniversitesi Mikrobiyoloji Laboratuvarı’ndan tarafımıza yönlendiriliyor. Bu fantastik ve çok spesifik bir metottur. Türkiye’de çok az merkezde uygulanıyor. Bütün açık yaralarda uygulanabiliyor. Bilhassa diyabetik ayak dediğimiz hasta kümesinde bu tedavi usulü uygulanabiliyor. Biz iplikçi boyutunda olan çok ince larvaları yaranın içine koyuyoruz. Oradaki çürümüş dokuları larvalar ürettikleri birtakım enzim ve hormonlarla eritip yutuyorlar. Bir yandan oradaki mikropları öldürüp yutuyorlar. Biz de bunun dışındaki başka prosedürlerle sigara bıraktırma, şeker oranlarının düzeltilmesi üzere başka imkanlarla o yaranın uygunlaşmasını sağlıyoruz. Kronik yaraların düzgünleşmesini sağlayarak o bölgenin kesilmesini engellemeye çalışıyoruz" dedi.
Hastalar ise birçok merkezde olmayan tedavi yöntemini Eğitim ve Araştırma Hastanesi Klâsik ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları Merkezi’nde bulduklarını söz ettiler.