İhlas Haber Ajansı tarafından
13 Aralık, 2024 18:49 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Sinek larvaları ile yara tedavisi: Çürümüş dokuları yiyorlar, bölge kesilmekten kurtuluyor

Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi Klâsik ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları (GETAT) Merkezi’nde ’larva tedavisi’ uygulanıyor. Yüzlerce sinek larvası meyyit dokuyu yiyor, yaralı bölge kesilmekten kurtuluyor.
Binlerce yıllık tedavi metotları ile şifa dağıtan GETAT Merkezi’nde uygulanan larva tedavisiyle birinci olarak İstanbul Cerrahpaşa Üniversitesi’nde gelen sinek larvaları açık yaraya yerleştiriliyor. Makul bir gün boyunca larvaların yara üstünde kalması sağlanıyor. Sinek larvaları meyyit dokuyor yiyerek bölgenin kesilmesi önleniyor.

"Bu fantastik ve çok spesifik bir yöntem"
Eğitim ve Araştırma Hastanesi Klasik ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları Merkezi Sorumlusu Doç. Dr. Onur Öztürk, "Özel bir sineğin yumurtaları steril bir halde İstanbul Cerrahpaşa Üniversitesi Mikrobiyoloji Laboratuvarı’ndan tarafımıza yönlendiriliyor. Bu fantastik ve çok spesifik bir metottur. Türkiye’de çok az merkezde uygulanıyor. Bütün açık yaralarda uygulanabiliyor. Bilhassa diyabetik ayak dediğimiz hasta kümesinde bu tedavi usulü uygulanabiliyor. Biz iplikçi boyutunda olan çok ince larvaları yaranın içine koyuyoruz. Oradaki çürümüş dokuları larvalar ürettikleri birtakım enzim ve hormonlarla eritip yutuyorlar. Bir yandan oradaki mikropları öldürüp yutuyorlar. Biz de bunun dışındaki başka prosedürlerle sigara bıraktırma, şeker oranlarının düzeltilmesi üzere başka imkanlarla o yaranın uygunlaşmasını sağlıyoruz. Kronik yaraların düzgünleşmesini sağlayarak o bölgenin kesilmesini engellemeye çalışıyoruz" dedi.
Hastalar ise birçok merkezde olmayan tedavi yöntemini Eğitim ve Araştırma Hastanesi Klâsik ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları Merkezi’nde bulduklarını söz ettiler.

blank
Emine Çelik tarafından
17 Nisan, 2025 13:08 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Karabük Belediyesi’nden Can Dostlara Yatırım

Hayvan Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi Projesinde Çalışmalar Sürüyor

Karabük Belediyesi, hayvan refahını esas alan yaklaşımı doğrultusunda başlattığı Modern Hayvan Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi Projesi kapsamında çalışmalarına devam ediyor. 3.000 hayvan kapasiteli olarak planlanan tesis, toplam 41.000 metrekarelik bir alan üzerine inşa ediliyor.

Merkez; tedavi, rehabilitasyon, bakım ve sosyal etkileşim alanlarıyla yalnızca geçici barınma değil, hayvanların tüm yaşam ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde tasarlandı. Proje bünyesinde modern köpek parkuru, serbest gezinti alanları, çevre dostu peyzaj düzenlemeleri ve ziyaretçilere yönelik otopark alanı yer alıyor.

Ayrıca merkezde, veterinerlik hizmetlerinin sunulacağı tam donanımlı bir sağlık altyapısı da kuruluyor. Bu yönüyle proje, fiziksel bir tesisin ötesinde, sürdürülebilir bir hayvan refahı modeli sunmayı hedefliyor.

Karabük Belediye Başkanı Özkan Çetinkaya, projeye ilişkin yaptığı değerlendirmede şunları söyledi:

“Hayvanlarımızın daha sağlıklı ve güvenli koşullarda yaşamlarını sürdürebilmeleri adına örnek bir proje yürütüyoruz. Sadece bir bakım alanı değil; tedavi, rehabilitasyon ve sosyal etkileşim imkânlarını da bünyesinde barındıran çok yönlü bir yaşam merkezi inşa ediyoruz.”

Karabük’te inşası süren Modern Hayvan Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi’nin

tamamlanmasıyla birlikte, bölgenin en kapsamlı ve donanımlı hayvan bakım tesislerinden birinin hizmete açılması hedefleniyor. Proje aynı zamanda, çevresel sürdürülebilirlik ve toplumsal duyarlılık açısından da dikkat çekiyor.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.