Esra Oğuzkağan Özkan tarafından
24 Aralık, 2024 15:11 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Reşat Moralı’nın Anısı Yaşatılıyor

Karabük’te şehir merkezine ulaşımı sağlayan ve trafiğin yoğun olarak aktığı bulvara, Safranbolu doğumlu Reşat Moralı’nın ismi verildi.

Reşat Moralı, 4 Mart 1981 tarihinde Paris Büyükelçiliği'nde görevli iken, büyükelçilik binasından çıkıp aracına bineceği sırada iki teröristin silahlı saldırısına uğrayarak şehit oldu. Moralı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın ASALA terör örgütüne kurban verdiği ilk şehit olarak tarihteki yerini aldı.

1966 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nden mezun olan Reşat Moralı, bir yıl sonra yüksek lisans ve doktora yapmak için Fransa'ya gitti. Paris Büyükelçiliği Çalışma ve Sosyal Güvenlik Birimi’nde görev yapmaya başladı. Şehit olmasaydı, birkaç ay içinde yurtdışı görevini tamamlayarak Türkiye'ye dönmesi bekleniyordu. Üç çocuk babası olan Moralı, 38 yaşında hayatını kaybetti.

Araştırmacı Yazar Fikret Gökçe, 29 Şubat 2008 tarihinde Şehit Reşat Moralı’nın isminin bulvara verilmesinin, Türkiye Muharip Gaziler Derneği ve Karabük Belediye Başkanlığı’nın ortaklaşa çalışmaları sonucunda gerçekleştiğini ifade etti. Gökçe, yurt dışında şehit olan büyükelçilerle ve Reşat Moralı hakkında ilgili şu açıklamalarda bulundu: “Türkiye Demir-Çelik İşletmeleri Genel Müdürlüğü Karabük’te iken alt kattaki Muhasebe Müdürlüğü’ne bağlı Muamelat Şefliği denilen küçük bir birim vardı. Rıfat Moralı adında saygın ve babacan bir beyefendi bu birimin amiriydi. Yenişehir’de stadyuma yakın lojmanlardan birinde oturuyorlardı. O’nun oğlu, Reşat Moralı ise,  Karabük’ün yetiştirdiği başarılı gençlerden biriydi ve devletin sevilen bir bürokratıydı. Paris Büyükelçiliğimizde görevli iken ASALA tarafından 1981 yılında katledildi. 1973-1984 yılları arasında aralarında büyükelçilerimiz Daniş Tunalıgil (Viyana), İsmail Erez (Paris), Taha Carım (Vatikan) ve Galip Balkar (Belgrad)’ın da bulunduğu 40’a yakın Türk Dışişleri mensubu yabancı ülkelerde ASALA terörünün kurbanı oldu. Bu seri cinayetler bize barbar diyen, kendisini uygar sayan batılı devletlerin gözleri önünde, onların desteğiyle gerçekleşti. Yüzlerce yıl Osmanlı tebaası olarak bizimle birlikte huzur ve barış içinde yaşayan Ermenileri kışkırtan ve maşa olarak kullanan batı alemi, kendi yaptıklarının üstünü örterek, sözde soykırım faturasını bizim üstümüze yıkmaya çalıştı.”

Karabük'te bulvara verilen Ateşe Reşat Moralı ismi, onun anısını ölümsüzleştirerek, şehitliğinin hatırlanmasına ve toplumda terörizm karşısında gösterilen direncin simgesi haline geldi. Bu anlamlı adım, Karabük Halkı’nın şehidimize olan saygısını ve minnetini bir kez daha gözler önüne seriyor.

blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
15 Nisan, 2025 14:29 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Yasak başladı, tezgâhlar onlara kaldı

Denizlerde 15 Nisan’da başlayan av yasağının ardından tezgâhlarda ağırlıklı olarak kültür balıkları yer aldı.

Denizlerde av yasağının 1 Eylül itibarıyla sona ermesinin ardından denize açılan tekneler ilk günlerinde bol miktarda palamut avlarken bu bolluk daha sonra hamsi ve istavrit avı ile devam etti.

Balıkçılar son yılların en bereketli sezonunu yaşadıklarını belirtirken, bundan sonra tezgahlarda ağırlıklı olarak kültür balıklarının yanı sıra kıyı balıkçılarının getireceği istavrit, mezgit, barbun gibi çeşitlere bakacaklarını söylediler.

Yasak başladı, tezgâhlar onlara kaldı

Bu sezon tezgahlarda her çeşit balığın yer aldığını belirten balıkçılardan Adem Kaygusuz, "Bu sezon palamut, hamsi, istavrit, mezgit açısından bereketli geçti. Şükürler olsun bu sezon denizde her çeşit balık vardı herkes para kazandı. Dün gece itibariyle yasak başladı tezgahlarda ağırlıklı olarak istavrit, mezgit, çupra, alabalık, somon çeşitleri bulunuyor. Bundan sonra genelde kültür balıklarının yanı sıra kıyı balıkçıların getireceği olta balıklarını satacağız. Sezon bitince ağırlıklı olarak somon, kültür, levrek, çupra, alabalık gelir. Bu sezon kalkan balığı da bol geldi fiyatları 500-700 TL’ye kadar geriledi. Fiyatlarımız, istavrit 200 TL, mezgit 250 TL, somon 150-175 TL, levrek, çupra 350 TL, alabalık 150-200 TL arasında. Ramazan’da istavritin kilosu 100-125 TL iken sezon bitimine yakın teknelerin çoğu paydos ettiği için fiyatı 200 TL’ye kadar çıktı" dedi.

Balıkçılardan Turgay Memiş, bundan sonra tezgahlarda ağırlıklı olarak kültür balıklarının yer alacağını kaydederek, "Bu sezon mükemmel geçti artık yasak başladı. Bundan sonra tezgâhlarda ağırlıklı olarak kültür balıkları olur. Kültür balıklarının yanı sıra kıyı balıkçıların getireceği istavrit, mezgit gibi çeşitler tezgâhlarda yer alır. Bundan sonra ağırlıklı olarak levrek, somon, alabalık satılır. Fiyatlarımız, istavrit 200 TL, mezgit 300 TL, bundan sonra fiyatlar daha da yükselir diye tahmin ediyordum. Kültür balıklarının fiyatı da 200-350 TL arasında değişiyor" diye konuştu.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.