Reşat Moralı, 4 Mart 1981 tarihinde Paris Büyükelçiliği'nde görevli iken, büyükelçilik binasından çıkıp aracına bineceği sırada iki teröristin silahlı saldırısına uğrayarak şehit oldu. Moralı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın ASALA terör örgütüne kurban verdiği ilk şehit olarak tarihteki yerini aldı.
1966 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nden mezun olan Reşat Moralı, bir yıl sonra yüksek lisans ve doktora yapmak için Fransa'ya gitti. Paris Büyükelçiliği Çalışma ve Sosyal Güvenlik Birimi’nde görev yapmaya başladı. Şehit olmasaydı, birkaç ay içinde yurtdışı görevini tamamlayarak Türkiye'ye dönmesi bekleniyordu. Üç çocuk babası olan Moralı, 38 yaşında hayatını kaybetti.
Araştırmacı Yazar Fikret Gökçe, 29 Şubat 2008 tarihinde Şehit Reşat Moralı’nın isminin bulvara verilmesinin, Türkiye Muharip Gaziler Derneği ve Karabük Belediye Başkanlığı’nın ortaklaşa çalışmaları sonucunda gerçekleştiğini ifade etti. Gökçe, yurt dışında şehit olan büyükelçilerle ve Reşat Moralı hakkında ilgili şu açıklamalarda bulundu: “Türkiye Demir-Çelik İşletmeleri Genel Müdürlüğü Karabük’te iken alt kattaki Muhasebe Müdürlüğü’ne bağlı Muamelat Şefliği denilen küçük bir birim vardı. Rıfat Moralı adında saygın ve babacan bir beyefendi bu birimin amiriydi. Yenişehir’de stadyuma yakın lojmanlardan birinde oturuyorlardı. O’nun oğlu, Reşat Moralı ise, Karabük’ün yetiştirdiği başarılı gençlerden biriydi ve devletin sevilen bir bürokratıydı. Paris Büyükelçiliğimizde görevli iken ASALA tarafından 1981 yılında katledildi. 1973-1984 yılları arasında aralarında büyükelçilerimiz Daniş Tunalıgil (Viyana), İsmail Erez (Paris), Taha Carım (Vatikan) ve Galip Balkar (Belgrad)’ın da bulunduğu 40’a yakın Türk Dışişleri mensubu yabancı ülkelerde ASALA terörünün kurbanı oldu. Bu seri cinayetler bize barbar diyen, kendisini uygar sayan batılı devletlerin gözleri önünde, onların desteğiyle gerçekleşti. Yüzlerce yıl Osmanlı tebaası olarak bizimle birlikte huzur ve barış içinde yaşayan Ermenileri kışkırtan ve maşa olarak kullanan batı alemi, kendi yaptıklarının üstünü örterek, sözde soykırım faturasını bizim üstümüze yıkmaya çalıştı.”
Karabük'te bulvara verilen Ateşe Reşat Moralı ismi, onun anısını ölümsüzleştirerek, şehitliğinin hatırlanmasına ve toplumda terörizm karşısında gösterilen direncin simgesi haline geldi. Bu anlamlı adım, Karabük Halkı’nın şehidimize olan saygısını ve minnetini bir kez daha gözler önüne seriyor.