İhlas Haber Ajansı tarafından
26 Aralık, 2024 10:12 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Balıkçı teknelerindeki kan ve yağlar artık denize bırakılamayacak

SAMSUN (İHA) – Samsun Valiliği Vilayet Mahalli Etraf Kurulu’nda alınan karar sonucunda balıkçı barınaklarındaki teknelerin denizden avladıkları eserleri karaya çıkartma esnasında denize dökülen yağ, kan ve atıkların önüne geçilecek. "Av Döneminde Balıkçı Barınaklarındaki Su Eserleri Kalıntılarının Toplanarak Kanalizasyon Sistemine Dahil Edilmesinin Sağlanması Projesi" ile atıkların deniz yüzeyini kaplaması önlenecek ve barınaklar kanalizasyon sistemine dahil edilecek.
İl Mahalli Etraf Kurulu’nda alınan 2025 yılı ‘çevre’ temalı kararlar doğrultusunda ilgili kurumların ana yürütücülüğünde ve paydaşlığında çeşitli projeler hayata geçirilmeye devam ediyor. Bu kapsamda Kıyı Güvenlik Karadeniz Bölge Komutanlığı’nca hayata geçirilen projelerden olan Deniz Kirliliği Tedbire Projesi kapsamında deniz kirliliğinin önlenmesi için denizlerin, kıyıların, plajların korunması, pak tutulması son derece ehemmiyet arz ediyor.
Söz konusu proje hakkında Samsun Valiliği’nden yapılan yazılı açıklamada, “İnsan faaliyetlerinden kaynaklanan unsur yahut atıkların direkt yahut dolaylı yollarla denizlere ulaşması hem deniz kirliliğine ve makus bir manzaraya neden olmakta hem de deniz canlılarının hayatını olumsuz etkilemektedir. Bu noktadan hareketle hayata geçirilen projenin maksatları ortasında öğrencilerimizin bu bahiste bilgilendirilmesi, oluşan atıkların sıfır atık idaresi kapsamında atık kutularına atılmasının sağlanması, deniz etrafı ve plajlara çöp atmamanın ehemmiyetini anlatılması yer almaktadır” sözleri kullanıldı.
Projenin sonucunda tabiatın ve denizin kirlenmesinin engellenmesi, doğal kaynakların daha verimli kullanılması, gelecek jenerasyonlarda deniz paklığı konusunda farkındalık oluşturulması, sıfır atık ve şuurlu tüketicilikle ilgili alışkanlık kazandırılması, gelecek kuşakların doğal kaynaklardan faydalanması ve pak bir tabiata sahip olması yer alıyor.

Balık ve balıkçı atıkları deniz yüzeyini kaplayamayacak
Av Döneminde Balıkçı Barınaklarındaki Su Eserleri Kalıntılarının Toplanarak Kanalizasyon Sistemine Dahil Edilmesinin Sağlanması Projesi ile balıkçı barınaklarında av dönemi boyunca tekneler ile getirilen su eserlerinin karaya transferi evresinde balıkların “balık basıcı su pompası(fishboom)" ile kamyon kasalarına aktarılması sırasında kanlı ve yağlı sular karadaki araçlardan denize boşaltılmakta ve deniz yüzeyini kaplamakta. Ayrıyeten araçlarda süzülme devam etmekte, su barınak içerisine ve denize ulaşmakta. Proje ile bu suyun denize geri deşarj edilmesi yerine balıkçı barınakları için uygun altyapının yapılması amaçlanıyor. Proje hakkında yapılan açıklamada ise şöyle denildi:
“Balıkçı barınaklarındaki su eserleri kalıntılarının (yağlı, kanlı, organik atık) yağ konsantrasyonunun yüksek olması sebebi ile bertaraf tekniği olarak yakma tesisine gönderilmesi ve geride kalan kirli suyun denize deşarjı yerine belediyeler ile bir arada yapılacak çalışma kapsamında kanalizasyon sistemine dahil edilmesinin yararlı olacağı bedellendirilmektedir. Proje sonucunda avcılık sonrası atık su eserlerinden kaynaklanan kanlı ve yağlı suların denize geri deşarjı önlenip sistemli bir biçimde toplanarak bertaraf edilmesi ile deniz ortamının korunması sağlanacaktır. Balıkçı Barınaklarına Atık Kabul Tesislerinin Kurulması/Kapasite Artırılması Projesi’nin maksadı gemilerin olağan faaliyetlerinden kaynaklanan yağlı atık, evsel atık su üzere atıkları ile çöp/katı atıkların deniz ekosistemine verilmesinin önlenmesi hedefiyle atıkların alınması, depolanması, bertaraf tesislerine taşınması ile ilgili süreçlerin yapılması için kurulan ve işletilmesi gerekli olan atık kabul tesislerinin kurulması ile gemilerden kaynaklı deniz kirliliğinin önlenmesidir. Projenin sonucunda balıkçı barınaklarında bulunan gemilerden kaynaklı atıkların tertipli bir formda toplanması, depolanması ve bertarafının sağlanması ile deniz kirliliğinin önlenmesi, deniz ortamının korunması sağlanacaktır. Projenin emeli; Etraf, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından hayata geçirilen Sıfır Atık Projesi’nin balıkçı barınaklarında uygulanması, kullanılmış/yıpranmış avcılık ekipmanlarının da (sahipsiz ağ, algarna donanımı, halat gibi) toplanarak geri kazanımının sağlanmasıdır. Projenin sonucunda tekrar kullanım ve geri dönüşüme kazandırılan atık ölçüsünün artırılmasıyla çevresel, toplumsal ve ekonomik açıdan sürdürülebilirlik sağlamak için tasarlanan sıfır atık kavramına ulaşılacaktır. Tabiata ve denizlerimize ulaşan atık ölçüsünün azalması ile birlikte bilinçlendirme faaliyetleri ile ülke iktisadına katkı sağlanmış olacaktır.”
Ayrıca Kıyı Güvenlik Karadeniz Bölge Komutanlığı’nca 2024 yılı içerisinde gerçekleştirilen 10 balıkçıları bilgilendirme toplantısında 293 bireye, 61 geleceğin denizcilerini bilgilendirme toplantısında da 7 bin 397 öğrenciye eğitim verildi.

blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
15 Nisan, 2025 19:07 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Şanlıurfa’da ‘UNESCO Müzik Şehri’ olma sevinci

Şanlıurfa’ya UNESCO tarafından "Müzik Şehri" unvanı verilmesinin sevinci yaşanıyor. Kent, 2026 yılında UNESCO Müzik Şehirleri Toplantısına ev sahipliği yapacak.

Şanlıurfa’ya UNESCO tarafından "Müzik Şehri" unvanı verilmesinin sevinci yaşanıyor. Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Kasım Gülpınar, düzenlediği basın toplantısında, mutLu haberi basın mensuplarıyla paylaştı. Gülpınar, toplantıda tarihi, zengin kültürel birikimi ve köklü müzik geleneğiyle adından söz ettiren kentin UNESCO'nun Geliştirici Şehirler Ağı içerisinde "Müzik Şehri" unvanına sahip olarak önemli bir başarıya imza attığını söyledi.

"Dünyanın önemli aday şehirlerini geride bıraktık"

Gülpınar, "Dünyanın dört bir yanından aralarında Kansas City, Belfast, Da Lat gibi iddialı birçok uluslararası aday şehirle bu süreçte yarıştık ve onları geride bırakarak bu prestijli organizasyona ev sahipliği yapmaya hak kazandık. 2026 yılında düzenlenecek olan UNESCO Müzik Şehirleri Toplantısı'na ev sahipliği yapma hakkı, geçtiğimiz hafta İtalya Pesaro'da gerçekleştirilen toplantıda ilan edildi ve bu önemli görev Şanlıurfa'mıza verildi. UNESCO Müzik Şehirleri Toplantısı'na ev sahipliği yapacak şehri simgeleyen küre İtalya'dan bize geçti. Küre, 2026 yılında yapacağımız toplantı sonrasında bir sonraki ev sahibine teslim etmek üzere o güne kadar bizde kalacak. Bu karar, sadece şehrimiz için değil tüm Türkiye için büyük bir onur ve kültürel bir diplomasi zaferidir. Bu başarı, son bir yılda yürüttüğümüz yoğun çabalar ve diplomatik girişimler ile Dış İlişkiler Dairesi Başkanlığımızın titizlikle yürüttüğü çalışmalar sayesinde mümkün olmuştur. Şanlıurfa'nın sadece bir müzik şehri değil, Göbeklitepe'den Balıklıgöl'e, eşsiz mutfağından halk edebiyatına kadar tarih ve kültürle yoğrulmuş çok yönlü bir medeniyetin merkezidir. Yaklaşık 80 ülkeden müzik şehirlerinin temsilcilerinin katılması beklenen bu toplantı, uluslararası işbirliklerinin geliştirilmesine, bilgi ve deneyim paylaşımının artırılmasına katkı sunacak; aynı zamanda şehrimizin yerel kültürel potansiyelinin global ölçekte tanıtımına imkan sağlayacaktır. Bugünden itibaren hazırlık sürecine girmiş bulunuyoruz" ifadelerini kullandı.

Şanlıurfa’ya müzik şehri unvanının verilmesi kentte büyük sevince neden oldu. Vatandaşlar, turizm başta olmak üzere birçok alanda gelişime büyük katkı sağlayacağını belirtti.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.