İhlas Haber Ajansı tarafından
31 Aralık, 2024 00:03 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Kastamonu’da yüzlerce öğrenciye omurga eğriliği ve fiziksel gelişim taraması yapıldı

Kastamonu İl Sağlık Müdürlüğü tarafından bin 43 öğrenciye omurga eğriliği ve fizikî gelişim taraması gerçekleştirildi.
Kastamonu İl Sağlık Müdürlüğü tarafından “Adölesan İdiyopatik Skolyoz (omurga eğriliği) ve Fizikî Gelişim Taraması” projesi çerçevesinde vilayet merkezindeki okullarda tarama yapıldı. Kastamonu İl Sağlık Müdürlüğü’nden taralama ile ilgili yapılan açıklamada, “Skolyoz, çocuklarda en sık görülen omurga bozukluğudur. Sıklıkla 10-15 yaşlarında bel ve sırtta eğrilme ile ortaya çıkar. Sağlıklı çocukların yüzde 2 ila yüzde 4’ünde görülebilmektedir. Skolyoz olaylarının yüzde 75-80’i Adelösan İdiyopatik Skolyoz sınıfındadır. Gelişim çağında çocuklarda omurga eğriliğinin tespit edilmesi; eğriliğin artışının engellenmesi, tedaviye mümkün olduğunca erken başlanması ve ilerleyen devirde ihtimal cerrahi müdahalelerin önüne geçilmesi açısından ehemmiyet arz etmektedir. Çocuklarda fazla kilolu ya da obez tarifi ise yaşa ve boya nazaran olması gereken olağan kilonun üzerinde olmak manasına gelmektedir. Çocuklarda obezite sıklığı giderek artmakta olup, ülkemizde her 4-5 çocuktan birinde kilo fazlalığı bulunduğu bilinmektedir. Çocukluk çağında obez olmak yalnızca ilerdeki pek çok hastalığa yer hazırlamakla kalmaz, çocuğun içinde bulunduğu yaşlar için de tehlike oluşturur” denildi.
Kastamonu İl Sağlık Müdürlüğünce 2022-2023 eğitim öğretim yılından bu yana vilayet genelinde yürütülen “Adölesan İdiyopatik Skolyoz (Omurga Eğriliği) ve Fizikî Gelişim Taraması” projesi çerçevesinde vilayet merkezinde Merkez Toplum Sıhhati çalışanınca kasım ve aralık aylarında okullarda tarama yapıldı. Yapılan taramalarda toplam bin 43 6. sınıf öğrencisinin Adölesan İdiyopatik Skolyoz ve fizikî gelişim taramaları gerçekleştirildi.

blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
15 Nisan, 2025 17:42 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Endüstriyel robotlara kadın eli değdi

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü tarafından 2025 yılı teması olarak belirlenen "Kadın Girişimciliği ve Bayan İstihdamı" çerçevesinde, Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) uyumunda yürütülen endüstriyel robot operatörlüğü eğitim programı Samsun’da başladı.
Samsun’da bayan istihdamını artırmak ve bayan girişimciliğini desteklemek hedefiyle Samsun Valiliği, Samsun Büyükşehir Belediyesi, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (TSO), TOBB Kadın Girişimciler Kurulu ve Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı iş birliğiyle imzalanan "Kadın İstihdamı ve Kadın Girişimciliği İş Birliği Protokolü" kapsamındaki değerli faaliyetlerden biri olan Endüstriyel Robot Operatörlüğü Eğitim Programı; OKA, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Yeşilyurt Demir Çelik Meslek Yüksekokulu (MYO), Samsun Merkez Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü (OSB), TMMOB Makine Mühendisleri Odası Samsun Şubesi ve TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Samsun Şubesi ortasında imzalanan alt protokol ile hayata geçiyor.
Program, bölgede otomasyonla dijitalleşen sanayilerde bayan istihdamını artırmayı ve bayanların bu alanlarda nitelikli iş gücü olarak yer almasını sağlamayı hedefliyor. Eğitim programı, 14 Nisan’da OKA Genel Sekreteri Mehlika Dicle’nin iştirakiyle başladı. Açılışta konuşan Genel Sekreter Mehlika Dicle, "Ajansımız öncülüğünde kamu, üniversite ve sanayi iş birliği modeliyle bölgemizin endüstriyel dijital dönüşümüne katkı sağlayacak insan kaynağını yetiştiriyoruz. Bilhassa bayanların sanayi ve yüksek teknoloji kesimlerinde daha fazla yer almasını önemsiyoruz" dedi.
Eğitimlere, Samsun’da yaşayan mühendislik yahut teknikerlik kısmı öğrencisi yahut mezunu 25 bayan katılıyor. Program kapsamında iştirakçilere teorik ve uygulamalı olmak üzere kapsamlı bir eğitim sunuluyor. Teorik eğitimler, OKA merkez hizmet binasında, Samsun Teknopark’taki bir yazılım firması tarafından veriliyor. Toplam 6 gün sürecek eğitimlerin devamında ise programlama, Robot Studio, Otomasyon Tahlilleri ve Robot Üretimi üzere ileri seviye uygulamalı eğitimler gerçekleştirilecek.
Eğitimin birinci gününde robot çalışma modları, panel ekranı kullanımı, eksen hareketleri, koordinat sistemleri, güvenlik tahlilleri üzere hususlar işlendi. İkinci gün ise OMÜ Yeşilyurt Demir Çelik Meslek Yüksekokulu’ndaki endüstriyel robot eğitim alanında uygulamalı dersler yapıldı. Kursiyerlerin teorik bilgilerini kullanma imkânı bulduğu uygulamalı eğitimlerde, pek çok dalda kullanılan endüstriyel robotların temel çalışma prensipleri ve robotun farklı eksenler üzerindeki hareket kabiliyeti ve denetimi ile ilgili bilgiler aktarılıyor.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.