İhlas Haber Ajansı tarafından
15 Nisan, 2025 12:53 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Kastamonu’ya kurulacak organize sanayi bölgesi için yer seçimi komisyon süreci başladı

Kastamonu’da 4 milyon 500 bin metrekare alanda inşa edilecek olan ve fizibilite çalışmaları tamamlanan Araç-İhsangazi Organize Sanayi Bölgesinin yer seçimi komite süreci başladı.
Kastamonu’da yapılması planlanan Araç ve İhsangazi ilçeleri hudutlarında yer alacak Araç-İhsangazi Orhangazi Sanayi Bölgesi’nin fizibilite çalışmaları tamamlandı. 4 milyon 500 bin metrekare alanda yapılması planlanan OSB, düzenlenen toplantıda tanıtıldı. Tarım ve Orman Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığı tarafından desteklenen Araç-İhsangazi Organize Sanayi Bölgesinin tanıtım toplantısına Kastamonu Valisi Meftun Kısımlı ile bakanlık yetkilileri, AK Parti Kastamonu milletvekilleri Halil Uluay ve Serap Ekmekci ile kamu kurum ve kuruluş temsilcileri ve iş adamları katıldı.
Toplantının açılışında Araç-İhsangazi Organize Sanayi Bölgesi hakkında bilgiler veren Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Bölgeleri Genel Müdürlüğü yetkilisi Mithat Kaya, "Kastamonu Valiliğince yer seçimi yönetmeliğinde belirtilen kriterlere uygun bir formda Araç-İhsangazi Organize Sanayi Bölgesi için yer seçimi talebinde bulunulmuş, kelam konusu talep Bakanlığımızca incelenmiş ve bugün burada yer seçimi kurul üyesi kurum temsilcilerinin katılımıyla yer seçimi komite toplantısı gerçekleştirilecektir. Toplantı sonrasında yer seçimi komite üyesi kurumların vermiş oldukları görüşler kapsamında yer seçimi kurul raporu hazırlanarak imza altına alınacaktır. Kalan iş ve işlemler yine Yer Seçimi Yönetmeliğindeki kararlar doğrultusunda yürütülecek olup, kurum görüşlerinin tamamlanmasını müteakip Araç-İhsangazi OSB yeri olarak kesinleştirilecektir. Ben tekraren bugün yapılacak toplantının ülkemiz, Kastamonu ve Araç ve İhsangazi ilçelerimiz için hayırlara vesile olmasını diliyor ve emeği geçecek olan tüm kurul üyelerine teşekkür ediyorum" dedi.

"Araç-İhsangazi OSB yatırımı gerçekleştiğinde demiryolu da gelecektir"
Toplantının iyi olmasını dileyen Vali Meftun Kollu ise, "Bizim bir demiryolu umuduz var. Bu yatırım gerçekleştiğinde Kastamonu’nun demiryolu hasreti de bu vesileyle Araç-İhsangazi OSB’ye demiryolu getirerek, sona ermesini temenni ediyoruz. Yatırımlar açısından ulaşım kıymetli. Bundan ötürü öteki değerli bir yol da Kastamonu-İnebolu yolu. İnebolu’daki limanımızda genişletme çalışması bitmek üzere. Bu yatırım tamamlandığında mevcut hali ileride kâfi olmayacaktır. Tahminen de daha da ekler yapılarak deniz yolu olarak bu yatırımı daha geniş pazarlara ulaştırmak için daha da genişletilmesini umut ediyoruz. Kastamonu açısından sahiden çok değerli yatırım. Kastamonu demografik bir sorunu var. Hem nüfus artmıyor, hem de çok süratli yaşlanıyor. En yaşlı vilayetlerden biriyiz. Umarım bu yatırım Kastamonu’ya dışarıdan ek nüfusun gelmesine vesile olur. Biz ilgili kamu kurumları olarak elimizden gelenleri yaptık" diye konuştu.

"Ülkemiz açısından büyük bir hizmet olacak"
AK Parti Kastamonu Milletvekili Halil Uluay ise, "Bugün heyecanlı bir gün. Kastamonu için büyük adım atmak üzereyiz. KATSO bu süreci süratli bir biçimde yürüttü. İnandık ve azmettik. Kastamonu’nun nüfusunu ve hayat standardını yükseltecek bir OSB’miz hayata geçecek. Kastamonu’da göçü durdurmak 1’inci maksadımız, 2’nci gayemiz göçü geri çevirmek. Kastamonu nüfus olarak arttığında birçok hizmette zaten gelecek. Milyonluk vilayetlerle yarışabilmek için nüfusun artması gerekiyor. Ülkemiz açısından da büyük bir hizmet olacak. Marmara Bölgesi’ne sıkışmış bir sanayi var. Ülkemizi de rahatlatacak bir proje" sözlerini kullandı.

"23 yıla baktığımızda üretim kapasitelimizin arttığını söylemek mümkün"
AK Parti Kastamonu Milletvekili Serap Ekmekci de, "İstikbalimizin ve istiklalimizin en büyük gereği ekonomik bağımsızlıktır. Sahiden de üretim gücüne sahip güçlü ülkelerin refah içerisinde bir gerçek. Cumhurbaşkanımız liderliğinde yaşadığımız 23 yıla baktığımızda üretim kapasitelimizin arttığını, çeşitliliğinin artığını söylemek mümkün. Kastamonu özelinde baktığımızda 23 yıllık iktidarımız periyodunda de Kastamonu’nun üretim altyapısının çok süratli geliştiğini, ivme kazandığını çok rahat bir formda söylemek mümkün. Bilhassa merkez OSB’mizin çalışmaları, Taşköprü, Tosya, Seydiler OSB’lerimiz, yakında açılışı yapılacak olan Tarım OSB’miz ve bugün Araç-İhsangazi OSB’miz nitekim Kastamonu’nun çok büyük güçleri olarak hayatımızda yer alacak. Bunun içinde emek vermeyi daima birlikte sürdürüyoruz" formunda konuştu.

"OSB tamamlandığında 15-20 bin çalışan olacak"
KATSO Başkanı Oğuz Fındıkoğlu ise, "Kastamonu’daki en büyük projelerden biri. Vilayetimizde şu anda 5 tane OSB var. Hepsinin toplamından daha büyük bir alanda OSB yapmaktır. Bunlarda vilayetimizin başarısıdır. Süreç süratli ilerliyor. Yer teslim konusunda da bu uğraşımız devam edecektir. Şu anda halihazırda OSB için 68 tane müracaatımız var. milyar TL’lik yatırımlar önümüzdeki günlerde gelecek. Teknolojik yatırımlar geliyor. Burada yapılacak olan OSB’nin Türkiye’nin en kıymetli OSB olacağını argüman ediyorum. Zira yeşil dönüşüm kapsamında, yeşil OSB kapsamında çok bedelli OSB yapacağız. Toplumsal donatıları olacak. Bu Kastamonu’nun birlik ve beraberliğinin başarısıdır. Burada 15-20 bin çalışan, Kastamonu’da nüfusuna da yaklaşık 50-70 bin ortası nüfus beklentimiz var" dedi.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Bölgeleri Genel Müdürlüğü yetkilileri tarafından Araç-İhsangazi OSB hakkında iştirakçilere bilgilendirmeler yapıldı.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
15 Nisan, 2025 14:29 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Yasak başladı, tezgâhlar onlara kaldı

Denizlerde 15 Nisan’da başlayan av yasağının ardından tezgâhlarda ağırlıklı olarak kültür balıkları yer aldı.

Denizlerde av yasağının 1 Eylül itibarıyla sona ermesinin ardından denize açılan tekneler ilk günlerinde bol miktarda palamut avlarken bu bolluk daha sonra hamsi ve istavrit avı ile devam etti.

Balıkçılar son yılların en bereketli sezonunu yaşadıklarını belirtirken, bundan sonra tezgahlarda ağırlıklı olarak kültür balıklarının yanı sıra kıyı balıkçılarının getireceği istavrit, mezgit, barbun gibi çeşitlere bakacaklarını söylediler.

Yasak başladı, tezgâhlar onlara kaldı

Bu sezon tezgahlarda her çeşit balığın yer aldığını belirten balıkçılardan Adem Kaygusuz, "Bu sezon palamut, hamsi, istavrit, mezgit açısından bereketli geçti. Şükürler olsun bu sezon denizde her çeşit balık vardı herkes para kazandı. Dün gece itibariyle yasak başladı tezgahlarda ağırlıklı olarak istavrit, mezgit, çupra, alabalık, somon çeşitleri bulunuyor. Bundan sonra genelde kültür balıklarının yanı sıra kıyı balıkçıların getireceği olta balıklarını satacağız. Sezon bitince ağırlıklı olarak somon, kültür, levrek, çupra, alabalık gelir. Bu sezon kalkan balığı da bol geldi fiyatları 500-700 TL’ye kadar geriledi. Fiyatlarımız, istavrit 200 TL, mezgit 250 TL, somon 150-175 TL, levrek, çupra 350 TL, alabalık 150-200 TL arasında. Ramazan’da istavritin kilosu 100-125 TL iken sezon bitimine yakın teknelerin çoğu paydos ettiği için fiyatı 200 TL’ye kadar çıktı" dedi.

Balıkçılardan Turgay Memiş, bundan sonra tezgahlarda ağırlıklı olarak kültür balıklarının yer alacağını kaydederek, "Bu sezon mükemmel geçti artık yasak başladı. Bundan sonra tezgâhlarda ağırlıklı olarak kültür balıkları olur. Kültür balıklarının yanı sıra kıyı balıkçıların getireceği istavrit, mezgit gibi çeşitler tezgâhlarda yer alır. Bundan sonra ağırlıklı olarak levrek, somon, alabalık satılır. Fiyatlarımız, istavrit 200 TL, mezgit 300 TL, bundan sonra fiyatlar daha da yükselir diye tahmin ediyordum. Kültür balıklarının fiyatı da 200-350 TL arasında değişiyor" diye konuştu.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.