İhlas Haber Ajansı tarafından
04 Ocak, 2025 10:54 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Unutkanlık ve bunamaya karşı beslenmeye dikkat

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Kolu ve Türk Nöroloji Derneği Lideri Prof. Dr. Murat Terzi, "Alzheimer(unutkanlık) yahut demans(bunama) olmamak için beslenme alışkanlığımızı uygun düzenlememiz gerekiyor. Tuzlu yememek, daha çok Akdeniz tipi mutfak alışkanlığı dediğimiz zerzevat ve meyve yük beslenmek, olabildiği kadar su tüketme epey önemlidir" dedi.
Prof. Dr. Murat Terzi, Alzheimer ve demans hastalığıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Unutkanlık her yaş kümesinde görülebilen bir şikayet olduğunu belirten Prof. Dr. Murat Terzi, "Alzheimer ve demans, bilhassa yaş arttıkça ilerleyen yaşlarda çok daha fazla karşımıza çıkabilen şikayettir. Unutkanlık deyince birinci akla gelen hastalık Alzheimer hastalığı oluyor. Her unutkanlık Alzheimer olmuyor. Unutkanlık pek çok nedenle alakalı olabilir. Bu bazen B12 vitamini eksikliği, bazen gerilimle bağlantılı yahut öbür bir nedene bağlı olabilir. Öncelikle unutkanlığın nedenini ortaya koymak lazım. Biz unutkanlık şikayeti olan şahıslarda öncelikle hastayı dinliyoruz. Kimi laboratuvar incelemeleri yapıyoruz. Bazen beyin görüntüleme incelemeleri yapıyoruz. Hastayı muayene ederek bu var olan görüntüleme ve bilgilerle birlikte evet bu Alzheimer olabilir, hangi evresinde olabilir, yahut demans dediğimiz nörolojik hastalıklarda da olabilir diyoruz. Bu tanıyı koyduktan sonra hastalarımıza bilhassa ne yapmaları ve ne yapmamaları gerektiğini âlâ anlatmaya çalışıyoruz. Burada hasta yakınlarına çok kıymetli bir iş düşüyor. Alzheimer üzere bilhassa orta ve ileri derece unutkanlığı olan hastalarda bazen davranış sorunları ve kendi öz bakımlarını yapma üzere problemler olabiliyor. O nedenle biz hasta yakınlarının da işin içinde olmasını istiyoruz. Hastaya fizik tedavi, psikiyatrik tedavi üzere uygulama yapılması gerekiyor. Bütün bu süreç içerisinde hastalarımızın tertipli denetime gelmeleri bizim için çok önemlidir" diye konuştu.

Hastalara uyarılar
Prof. Dr. Murat Terzi, Alzheimer yahut demansa yakalanmamak için şu tavsiyelerde bulundu:
"Demans çoklukla 60 üzerinde olmakla bir arada bazen erken yaş kümesinde da görülebiliyor. Ailede genetik olarak demans hikayesi varsa bu öteki nesillerde erken yaşlara yanlışsız gidebiliyor. O yüzden bir düzgün teşhis koymamız için uygun bir muayene yapmamız gerekiyor. Alzheimer ve demans olmamak için beslenme alışkanlığımızı âlâ düzenlememiz gerekiyor. Tuzlu yememek, daha çok Akdeniz tipi mutfak alışkanlığı dediğimiz zerzevat ve meyve yüklü beslenmek, olabildiği kadar su tüketme hayli değerlidir. Hobilerimizi devam ettirmemiz lazım. Bulmaca çözmek, haber takibi yapmak, sanatsal ve sportif faaliyetleri devam ettirmek hayli değerlidir. Haftada 3 gün açık havada yürüyüş yapmak, tertipli antrenman yapmak, mesken yahut iş ortamında çok değerli olmadığı sürece değişiklik yapmamak kıymetlidir."

blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
17 Nisan, 2025 10:47 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Öğr. Gör. Karakaya’nın Projesine TÜBİTAK’tan Destek

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (BEUN) Ahmet Erdoğan Sıhhat Hizmetleri Meslek Yüksekokulu akademisyenlerinden Öğr. Gör. Dr. Cihangir Karakaya’nın araştırmacı olarak yer aldığı "Sosyal ve Ekonomik Takviye (SED) Hizmetinin Aktifliğinin Çocuk, Aile ve Meslek Elemanı Bağlamında Güçlendirilmesi" başlıklı proje, TÜBİTAK 1007 kapsamında desteklenmeye layık görüldü.
Projenin yürütücülüğünü Fırat Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Toplumsal Hizmet Kısmından Dr. Öğr. Üyesi Ümran Cihan Dündar’ın yaptığı ve Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Ahmet Erdoğan Sıhhat Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Sıhhat Bakım Hizmetleri Kısmından Öğr. Gör. Dr. Cihangir Karakaya’nın araştırmacı olarak yer aldığı "Sosyal ve Ekonomik Takviye (SED) Hizmetinin Aktifliğinin Çocuk, Aile ve Meslek Elemanı Bağlamında Güçlendirilmesi" başlıklı proje, TÜBİTAK 1007 Kamu Kurumları Araştırma ve Geliştirme Projelerini Destekleme Programı kapsamında dayanak almaya hak kazandı.
TÜBİTAK 1007 kapsamında desteklenmeye layık görülen proje ile Toplumsal ve Ekonomik Takviye (SED) hizmetinden yararlanan çocukların her türlü riskten korunarak aile ortamında yetiştirilmelerini sağlamak ve aile odaklı bakım hizmetlerini yaygınlaştırmak amaçları doğrultusunda SED hizmetinin çocuklara ve ailelere yönelik etkililiğinin artırılması ve hizmet kalitesinin geliştirilmesi amaçlanıyor. Birebir vakitte proje kapsamında yürütülen Toplumsal ve Ekonomik Takviye hizmetlerine ait mevzuat değişikliği ve siyaset geliştirme süreçlerinde kıymetlendirilmek üzere mevcut durum tespiti, risk ile muhtaçlık tahlilinin ele alınması amaçlanıyor.
Öğr. Gör. Cihangir Karakaya’nın araştırmacı olduğu projenin TÜBİTAK 1007 kapsamında desteklenmesinden gurur ve memnunluk duyduğunu söz eden BEUN Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer, "Üniversitemizin akademik birikimini ve topluma hizmet anlayışını bir ortaya getiren bu çeşit projeler, bizler için yalnızca bilimsel muvaffakiyet değil, tıpkı vakitte toplumsal bir sorumluluğun da tabiridir. Öğr. Gör. Dr. Cihangir Karakaya’nın araştırmacı olarak yer aldığı bu proje, çocukların ve ailelerinin ömürlerini direkt etkileyen toplumsal dayanak hizmetlerinin daha faal ve sürdürülebilir hale getirilmesi açısından ehemmiyet arz etmektedir. Bilhassa dezavantajlı kümelerin korunması, güçlendirilmesi ve toplumla bütünleşmesi sürecinde bilimsel bilgilere dayalı siyasetlerin geliştirilmesi hayli kıymetlidir. Projenin TÜBİTAK tarafından desteklenmesi hem Üniversitemizin araştırma ve üretme vizyonun bir göstergesi hem de topluma dokunan bilimsel çalışmaların epey değerli olduğunun bir göstergesidir. Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi olarak bizler her vakit bilimsel üretimin ve toplumsal katkı sağlamanın şuurunda olarak böylesine manalı projelerin ortaya çıkması için çalışmalara devam edeceğiz. Bu his ve fikirlerle TÜBİTAK 1007 kapsamında desteklenmeye hak kazanan projede araştırmacı olarak yer alan Öğr. Gör. Dr. Cihangir Karakaya hocamız ile proje grubunu tebrik ediyor, çalışmalarında muvaffakiyetler diliyorum" dedi.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.