Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Kolu ve Türk Nöroloji Derneği Lideri Prof. Dr. Murat Terzi, "Alzheimer(unutkanlık) yahut demans(bunama) olmamak için beslenme alışkanlığımızı uygun düzenlememiz gerekiyor. Tuzlu yememek, daha çok Akdeniz tipi mutfak alışkanlığı dediğimiz zerzevat ve meyve yük beslenmek, olabildiği kadar su tüketme epey önemlidir" dedi.
Prof. Dr. Murat Terzi, Alzheimer ve demans hastalığıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Unutkanlık her yaş kümesinde görülebilen bir şikayet olduğunu belirten Prof. Dr. Murat Terzi, "Alzheimer ve demans, bilhassa yaş arttıkça ilerleyen yaşlarda çok daha fazla karşımıza çıkabilen şikayettir. Unutkanlık deyince birinci akla gelen hastalık Alzheimer hastalığı oluyor. Her unutkanlık Alzheimer olmuyor. Unutkanlık pek çok nedenle alakalı olabilir. Bu bazen B12 vitamini eksikliği, bazen gerilimle bağlantılı yahut öbür bir nedene bağlı olabilir. Öncelikle unutkanlığın nedenini ortaya koymak lazım. Biz unutkanlık şikayeti olan şahıslarda öncelikle hastayı dinliyoruz. Kimi laboratuvar incelemeleri yapıyoruz. Bazen beyin görüntüleme incelemeleri yapıyoruz. Hastayı muayene ederek bu var olan görüntüleme ve bilgilerle birlikte evet bu Alzheimer olabilir, hangi evresinde olabilir, yahut demans dediğimiz nörolojik hastalıklarda da olabilir diyoruz. Bu tanıyı koyduktan sonra hastalarımıza bilhassa ne yapmaları ve ne yapmamaları gerektiğini âlâ anlatmaya çalışıyoruz. Burada hasta yakınlarına çok kıymetli bir iş düşüyor. Alzheimer üzere bilhassa orta ve ileri derece unutkanlığı olan hastalarda bazen davranış sorunları ve kendi öz bakımlarını yapma üzere problemler olabiliyor. O nedenle biz hasta yakınlarının da işin içinde olmasını istiyoruz. Hastaya fizik tedavi, psikiyatrik tedavi üzere uygulama yapılması gerekiyor. Bütün bu süreç içerisinde hastalarımızın tertipli denetime gelmeleri bizim için çok önemlidir" diye konuştu.
Hastalara uyarılar
Prof. Dr. Murat Terzi, Alzheimer yahut demansa yakalanmamak için şu tavsiyelerde bulundu:
"Demans çoklukla 60 üzerinde olmakla bir arada bazen erken yaş kümesinde da görülebiliyor. Ailede genetik olarak demans hikayesi varsa bu öteki nesillerde erken yaşlara yanlışsız gidebiliyor. O yüzden bir düzgün teşhis koymamız için uygun bir muayene yapmamız gerekiyor. Alzheimer ve demans olmamak için beslenme alışkanlığımızı âlâ düzenlememiz gerekiyor. Tuzlu yememek, daha çok Akdeniz tipi mutfak alışkanlığı dediğimiz zerzevat ve meyve yüklü beslenmek, olabildiği kadar su tüketme hayli değerlidir. Hobilerimizi devam ettirmemiz lazım. Bulmaca çözmek, haber takibi yapmak, sanatsal ve sportif faaliyetleri devam ettirmek hayli değerlidir. Haftada 3 gün açık havada yürüyüş yapmak, tertipli antrenman yapmak, mesken yahut iş ortamında çok değerli olmadığı sürece değişiklik yapmamak kıymetlidir."