İhlas Haber Ajansı tarafından
08 Ocak, 2025 14:54 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Profesör uyardı: “Artan intiharlar ve madde kullanımına dikkat”

Toplumda alkol, sigara ve husus bağımlılığının artığını söz eden Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Şevket Özkaya toplumda alkol, sigara, unsur bağımlılığı ve intiharların artığını belirterek ailelerde ikazlarda bulundu. Özkaya, "Eğer konutunuzda maddi-manevi çatışma yaşanıyor ve çocuklarınız ile irtibat kurmada zorlanıyorsanız kesinlikle husus kullanımı tarafından uyanık olmalarını ve profesyonel takviye almalarını öneriyoruz" dedi.
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Şevket Özkaya artan intiharlar ve unsur kullanımına dikkat çekerek açıklamalarda bulundu. Özkaya, "Sadece yetişkinlerde değil, son günlerde bilhassa gençlerde acil servise artan müracaatlar görüyoruz. Sigara, alkol ve uyuşturucu başta olmak üzere ziyanlı unsurlar, kişiyi günlük külfetlerden süratli ve anlık süreksiz kurtardığı niyeti ile kullanmaya başlıyorlar. Toplumda maddi ve manevi külfetler arttıkça bu unsurlar yasa dışı ulaşma imkanları da artıyor ve temelde yatan meseleler çözülmediği için husus kullanımı ölçüsünü arttırarak kısır döngü başlıyor ve mevte kadar giden sonuçları oluyor. Son günlerde gençlerde artan intiharlar görülüyor. Temelde dert ve günlük ömürden kaynaklanan problemlerden kurtulmak için bu ziyanlı hususları kullanıyorlar ve kişilik tertipleri giderek bozularak, işin içinden çıkılamaz hale gelince kendine ve etrafına ziyan verme davranışları görülüyor. Bilhassa ortaöğretim ve üniversite de çocukları olan anne-babalara şunu söylemek istiyoruz; şayet konutunuzda maddi-manevi çatışma yaşanıyor ve çocuklarınız ile irtibat kurmada zorlanıyorsanız kesinlikle unsur kullanımı istikametinden uyanık olmalarını ve profesyonel dayanak almalarını öneriyoruz. Yasal sigara ve alkol satış fiyatlarında artış, bunlara yasa dışı ulaşmayı teşvik ediyor ve içeriği bilinmeyen hususların toplumda yayılmasına neden oluyor. Denetimsiz ve çaresiz bağımlılar ve gençler bu kısır döngüden çıkamayarak toplumda artan, haberlerde her gün gördüğümüz ahlak dışı hareketler ile kendine ve etrafa ziyan verme biçiminde görülüyor" diye konuştu.

blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
15 Nisan, 2025 16:14 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Sebze ve meyveleri yıkamadan yemeyin!

Tarım ilaçları tarıma zarar veren etkenleri ortadan kaldırırken, üretilen mahsuller doğru tüketilmediğinde vücuda bazı zararlar verebiliyor. Medicana Konya Hastanesi İç Hastalıkları Bölümü’nden Uzm. Dr. Devrim Deniz, tarım ürünlerine zarar veren etkenleri bertaraf etmek üzere üretilmiş olan pestisitlerin mutfakta kullanılan gıdalardan en iyi şekilde temizlenerek tüketilmesi gerektiğini söyledi.

Dünya nüfusunun 2050’de 10 milyara ulaşması beklenirken; tüketilen tarım ürünlerine olan ihtiyaç her geçen gün artıyor. Artan nüfus, azalan tarım alanları nedeniyle sebze ve meyvelerin yetmesi için çeşitli yöntemler kullanılıyor. Kullanılan tarım ilaçlarının insan vücudunda çeşitli hastalıklara yol açabileceğini söyleyen Medicana Sağlık Grubu İç Hastalıkları Bölümü’nden Uzm. Dr. Devrim Deniz, tüketicilere sebze ve meyvelerin mutlaka iyi bir şekilde yıkanarak yenmesi konusunda uyarıda bulundu.

Maruziyet süresi önemli

Zirai mücadelede, kimyasal bazı yöntemler bitkileri korurken; insanlarda bazı sağlık sorunlarına neden olabiliyor. Kullanılan tarım ilacının çeşidine, maruz kalınan süreye ve nasıl maruz kalındığına bağlı olarak çeşitli sağlık sorunlarına sebep olabileceğine değinen Uzm. Dr. Devrim Deniz, şu bilgileri verdi: "Tarım ilacı kalıntısının vücutta birikmesi, sindirim sistemindeki faydalı bakterilerin ölümüne ve bağışıklık sisteminin zarar görmesine yol açabilir. Farklı sistemlerde sorunlara da neden olabilir. Bu nedenle üretilen mahsuller mutfağa girdiğinde tüketicilerin bazı kurallara dikkat etmesi önem taşır."

"Meyveleri kabuğuyla yiyecekseniz karbonatlı suda bekletin"

Pestisitlerin bilinçli kullanılmasının hem yetiştiricilerin hem de tüketicilerin sağlığı için son derece önemli olduğuna değinen Uzm. Dr. Deniz, "Bu nedenle bilinçli üretici ve bilinçli tüketici olmak gerekir. Bilinçli olurken, organik bile olsa sebze ve meyveler mevsiminde tüketilmelidir. Her ihtimale karşı alınan bir meyve ve sebzenin, dalından taze koparılmış olsa bile yıkanması gerekir. Suda çözünen ve sistemik olmayan bir pestisit kalıntısını, bir bitki kabuğunun içinde yetişen kuru baklagiller için, su ile yıkamak yeterli olabilmektedir. Kabuğuyla yenen meyve ve sebzeleri önce karbonatlı sonra sirkeli suda 15 dakika beklettikten sonra durulamak, kalıntıların büyük oranda arındırılmasını sağlayabilir. Mutfaklarda kullanılan gıdaların yetiştirilme şeklinin yanında tüketilmeden önce hijyen ve pestisitten arındırılmış olması konusunda da dikkati elden bırakmamak çok önemlidir" dedi.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.