İhlas Haber Ajansı tarafından
18 Ocak, 2025 14:37 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Atık lastikler inşaat ve zemin mühendisliği alanlarında yeniden değerlendirilecek

Karabük Üniversitesi’nde vazifeli öğretim üyesinin hazırladığı projeyle atık lastikler inşaat ve yer mühendisliği alanlarında yine pahalandırılacak.
Karabük Üniversitesi, İnşaat Mühendisliği Kısmı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İnan Keskin’in yürütücülüğünü üstlendiği TÜBİTAK dayanaklı “Kumlu Tabanların Çarpma Gücü Sönümleme Kapasitesinin Atık Lastik Kullanılarak Geliştirilmesi ve Özgün Deneysel Tasarım İle Sönümlemede Tesirli Parametrelerin Tespit Edilmesi” proje ile bilim dünyasında değerli bir yeniliğe imza atmayı hedefliyor.
TÜBİTAK 1002 Süratli Dayanak Programı çerçevesinde alınan projeyle, yenilenebilir güç alanına yönelik olarak etrafa ziyan veren atık lastikler yine pahalandırılacak. Öte yandan kelam konusu proje ile inşaat mühendisliği ve taban mühendisliği uygulamalarında belirsizlik oluşturan çarpma gücü problemlerinin tahliline yenilikçi bir yaklaşım da getirilmiş olacak.
Hem yeni bir deney aygıtı ve tekniğinin geliştirilmesi hem de atık lastiklerin taban güç sönümlemesinde kullanılabilirliği mümkün olacak olan proje bünyesinde geliştirilecek özgün deneysel tasarım, sönümleme düzeneklerini daha yeterli anlamaya imkan sağlayarak dalda uygulanabilir sonuçlar ortaya koymayı amaçlıyor.
Projenin yürütücüsü Prof. Dr. Keskin projenin, tabanın üzerine ve altına yapılacak yapıların güvenliği için hayati değer taşıdığını vurgulayarak şunları söyledi: “Zemin üzerinde rastgele bir darbe tesiri oluştuğunda, çeşitli işler için bu tesirin tabandaki yayılımını ya da sönümlenmesini de bilmemiz gerekir. Mesela rastgele bir yer ortamına bir boru düşüyor olursak, bu borunun üzerine bir tartı düştüğü vakit bu yükün gömülü boruya tesirini bilmek değerlidir.”
Projenin ortaya çıkış süreciyle ilgili de bilgi veren Keskin, “Biz takım olarak ‘acaba yerin güç sönümlemesini direkt olarak tanımlayabilir miyiz’ sorusuyla bir araştırma yaptık ve bununla ilgili standartlaşmış bir deney metodolojisinin olmadığını gördük, sonrasında da bunu projelendirmek istedik” diye konuştu.

blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
15 Nisan, 2025 19:07 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Şanlıurfa’da ‘UNESCO Müzik Şehri’ olma sevinci

Şanlıurfa’ya UNESCO tarafından "Müzik Şehri" unvanı verilmesinin sevinci yaşanıyor. Kent, 2026 yılında UNESCO Müzik Şehirleri Toplantısına ev sahipliği yapacak.

Şanlıurfa’ya UNESCO tarafından "Müzik Şehri" unvanı verilmesinin sevinci yaşanıyor. Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Kasım Gülpınar, düzenlediği basın toplantısında, mutLu haberi basın mensuplarıyla paylaştı. Gülpınar, toplantıda tarihi, zengin kültürel birikimi ve köklü müzik geleneğiyle adından söz ettiren kentin UNESCO'nun Geliştirici Şehirler Ağı içerisinde "Müzik Şehri" unvanına sahip olarak önemli bir başarıya imza attığını söyledi.

"Dünyanın önemli aday şehirlerini geride bıraktık"

Gülpınar, "Dünyanın dört bir yanından aralarında Kansas City, Belfast, Da Lat gibi iddialı birçok uluslararası aday şehirle bu süreçte yarıştık ve onları geride bırakarak bu prestijli organizasyona ev sahipliği yapmaya hak kazandık. 2026 yılında düzenlenecek olan UNESCO Müzik Şehirleri Toplantısı'na ev sahipliği yapma hakkı, geçtiğimiz hafta İtalya Pesaro'da gerçekleştirilen toplantıda ilan edildi ve bu önemli görev Şanlıurfa'mıza verildi. UNESCO Müzik Şehirleri Toplantısı'na ev sahipliği yapacak şehri simgeleyen küre İtalya'dan bize geçti. Küre, 2026 yılında yapacağımız toplantı sonrasında bir sonraki ev sahibine teslim etmek üzere o güne kadar bizde kalacak. Bu karar, sadece şehrimiz için değil tüm Türkiye için büyük bir onur ve kültürel bir diplomasi zaferidir. Bu başarı, son bir yılda yürüttüğümüz yoğun çabalar ve diplomatik girişimler ile Dış İlişkiler Dairesi Başkanlığımızın titizlikle yürüttüğü çalışmalar sayesinde mümkün olmuştur. Şanlıurfa'nın sadece bir müzik şehri değil, Göbeklitepe'den Balıklıgöl'e, eşsiz mutfağından halk edebiyatına kadar tarih ve kültürle yoğrulmuş çok yönlü bir medeniyetin merkezidir. Yaklaşık 80 ülkeden müzik şehirlerinin temsilcilerinin katılması beklenen bu toplantı, uluslararası işbirliklerinin geliştirilmesine, bilgi ve deneyim paylaşımının artırılmasına katkı sunacak; aynı zamanda şehrimizin yerel kültürel potansiyelinin global ölçekte tanıtımına imkan sağlayacaktır. Bugünden itibaren hazırlık sürecine girmiş bulunuyoruz" ifadelerini kullandı.

Şanlıurfa’ya müzik şehri unvanının verilmesi kentte büyük sevince neden oldu. Vatandaşlar, turizm başta olmak üzere birçok alanda gelişime büyük katkı sağlayacağını belirtti.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.