Haber Merkezi tarafından
28 Ocak, 2025 15:14 tarihinde yayınlandı
A+ A-

2024’te en çok personel istihdamı özel güvenlik görevlisi mesleğinde oldu

Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) tarafından açıklanan 2024 verilerine göre; 74.900 kişi özel ve kamu sektörlerinde olmak üzere silahsız özel güvenlik görevlisi olarak İŞKUR aracılığıyla istihdam edildi.

Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) tarafından açıklanan 2024 verilerine göre; 74.900 kişi özel ve kamu sektörlerinde olmak üzere silahsız özel güvenlik görevlisi olarak İŞKUR aracılığıyla istihdam edildi.

Bu verilere göre, özel güvenlik görevlisi pozisyonu 2024’te en çok istihdam sağlanan ilk 10 meslek içinde ilk sırada yer aldı. İŞKUR tarafından açıklanan verileri yorumlayan Güvenlik Servisleri Organizasyon Derneği (GÜSOD) Başkanı Turgay ŞAHAN; “Bu seviyede bir istihdam yaratılmasına karşın özel güvenlik görevlilerinin çalışma koşullarının zorluklarıyla birlikte düşük ücret politikalarının (asgari ücret) uygulanması istihdam açığını büyütmeye devam ediyor. Bu olumsuzluklar da nitelikli personel bulunamaması sorununu yaratıyor. Veriler, özel güvenlik görevlisi pozisyonunun en çok tercih edilen meslek olduğunu gösterse de aslında bu pozisyonda yüksek bir turnover olduğunun açık bir kanıtı.” dedi.

Yaklaşık 14 bin özel güvenlik görevlisine daha ihtiyaç var

İŞKUR verilerine göre, 2024’te 555.921’i kadın, 897.912’si erkek olmak üzere 1 milyon 453.833 kişi işe yerleştirildi. Bu kişilerden 74.900’ü ise özel güvenlik görevlisi pozisyonunda istihdam edildi ve silahsız özel güvenlik görevlisi pozisyonu 2024’te en çok istihdam sağlanan ilk 10 meslek içinde ilk sırada yer aldı.

Özel güvenlik sektörünün ekonomik büyüklüğü 72 milyar TL’nin üzerinde. 548 eğitim kurumu, 361 belediye şirketi, 73 alarm izleme merkeziyle birlikte 100 bini aşkın yerde görev yapan 371 bin özel güvenlik görevlisi sektörün büyüklüğünü gözler önüne serse de yaklaşık 14 bin özel güvenlik görevlisine daha ihtiyaç duyuluyor. 2024’te Avrupa’da 37 milyar euro büyüklüğe erişen özel güvenlik sektörünün 2025’te ülkemizde 4,5 milyar euroluk bir hacme ulaşması bekleniyor.

Sektörün sorunları arasında eğitimli ve nitelikli personel eksikliği önde geliyor

İŞKUR verilerini özel güvenlik sektörü ekseninde yorumlayan Güvenlik Servisleri Organizasyon Derneği (GÜSOD) Başkanı Turgay ŞAHAN, “Böylesine yoğun bir istihdama rağmen İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyükşehirlerdeki hastaneler, okullar, toplu konutlar ve kamu binaları gibi birçok yerde daha fazla özel güvenlik görevlisine ihtiyaç var. Veriler, özel güvenlik görevlisi pozisyonunun en çok tercih edilen meslek olduğunu gösterse de aslında bu pozisyonda yüksek bir turnover olduğunun açık bir kanıtı. Sektörümüzde iyileştirilmesi gereken en önemli konuların başında ise eğitimli ve nitelikli personel eksikliği geliyor.” dedi.

Çalışanların haklarını koruyacak adımlar atılmalı

 ŞAHAN, “Özel güvenlik görevlisi olarak hizmet verenler, asgari ücret seviyesinde maaş alması ve özlük hakları gibi nedenlerden dolayı sık sık iş değiştiriyor. Dolayısıyla özel güvenlik şirketleri sürekli olarak yeni personel arayışına giriyor ve bu durum da talep çok algısına yol açıyor. Sadece işverenlerin değil, devletin de özel güvenlik sektörüne yönelik politikaları ve düzenlemeleri gözden geçirmesi ve çalışanların haklarını koruyacak adımlar atması gerekiyor. Kamusal ve özel alanlarda güvenliğin sağlanmasında büyük rol oynayan özel güvenlik görevlilerinin emeğinin karşılığını tam olarak alamaması sektörün gelişmesine de engel oluyor. Özel güvenlik sektöründeki yüksek turnover oranının önüne geçmek için ücretlerin ve özlük hakların iyileştirilmesi gerekiyor.” açıklamasını yaptı.

Özlük hakları ve çalışma şartları iyileştirilmeli 

Turgay ŞAHAN, “Özel güvenlik görevlilerinin vardiyalı çalışma düzeni, resmi tatillerde de görev yapmaları ve mevsimsel şartlardan doğrudan etkilenmeleri bu meslekte faaliyet gösterenleri olumsuz etkiliyor. Çalışma şartlarının ve özlük haklarının iyileştirilmemesi de deneyimli ve nitelikli iş gücünün kaybına neden oluyor. Özel güvenlik görevlileri asgari ücret alıyor, görevli arkadaşlarımızın ücretlerinin artırılması ve özlük haklarının iyileştirilmesi onların motivasyonlarını artıracaktır. Bu sayede sektörümüz de nitelikli personel bulma konusunda zorluk yaşamayacaktır.” şeklinde sözlerini sürdürdü.

blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
28 Nisan, 2025 17:32 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Kastamonu’da elektrik panosu patladı: 3 ev ve 3 ahır küle döndü

Kastamonu’da elektrik panosunun patlaması sonucu çıkan yangında 3 konut ve 3 ahır kullanılamaz hale geldi, 2 ahırda da hasar oluştu.
Olay, Karakuz köyü Üst Karakuz Mahallesi’nde meydana geldi. Edinilen bilgiye nazaran, Celal Koral’a ilişkin konutun elektrik panosu, bilinmeyen nedenle patladı. Patlamayla birlikte sıçrayan kıvılcımlar konutu tutuşturdu. Bina bir anda alevler içerisinde kaldı. Kısa müddette büyüyen yangın, Hüseyin Bayırcık ile Kamil Maşvacıoğlu’na ilişkin konutlara ve ahırlara da sıçradı. İhbar üzerine olay yerine itfaiye ve Orman Bölge Müdürlüğü grupları sevk edildi. Konutta bulunan Koral’ın annesi ile küçük çocuğu, itfaiye merdiveniyle kurtarıldı. Yangında, 3 konut ile 3 ahır büsbütün yanarak kullanılamaz hale gelirken, 2 ahırda da hasar oluştu. Grupların yangını söndürme çalışmaları devam ediyor.
Evi yanan Celal Koral, "Yangın, elektrik panosunun patlaması sonucu çıktı. Tüp patlar üzere pano da patladı. Ben aslında meskenin yakınındaydım. Patlamasını da gördüm. Panonun olduğu yerden alevler çıkmıştı. Oradan konuta giremedim. Meskenden annem vardı, 5 yaşında bir de çocuk vardı. Annemi kapıdan giremeyince merdiven dayayıp camdan o denli aldım. Çocuğu da balkondan aldık. Mağdur olduk, eşimizden dostumuzdan Allah razı olsun. Herkes elini vicdanına koysun, ne yapılacaksa herkesin yardımlarını bekliyoruz. Biz mağdur olduk, devletimizden, milletimizden yardım bekliyoruz, her şeyimizi kaybettik. Telef olan bir hayvanımız şükür yok, üç mesken ile üç ahır yandı" dedi.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.