İhlas Haber Ajansı tarafından
04 Şubat, 2025 16:56 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Samsun’daki kazı çalışmaları

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) İnsan Ve Toplum Bilimleri Fakültesi, Arkeoloji Kısmı Klasik Arkeoloji Anabilim Kısmı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Akın Temür, Samsun’daki kazıların çok eski bir geçmişi olduğunu belirterek, birçok ilçede kazıların devam ettiğini söyledi.
Doç. Dr. Akın Temür, Samsun’da Akalan, Oymaağaç, İkiztepe ve Asarkkale hafriyat çalışmalarının çok kıymetli olduğuna dikkat çekerek bilgiler verdi. Samsun’daki kazıların çok eski bir geçmişi olduğunu belirten Doç. Dr. Akın Temür, "Samsun’da en erken Akalan’da yapılan kazılardır. Bu kazılara uzun vakit orta verildikten sonra yüz araştırmaları başlatılmış durumdadır. Önümüzdeki yıllarda Akalan’da Dr. Micheal Deniz Yılmaz tarafından çalışmalarına başlaması planlanıyor. Akalan bizim için epey kıymetlidir. Hem Helenistik hem Roma devrinde özelliği gösteriyor. Oymaağaç hafriyatları ise 2007 yılında beridir devam ediyor. Prof. Dr. Rainer Ö. Chizchon tarafından 2007’de başlatılan hafriyat çalışmaları günümüzde de devam ediyor. Vezirköprü’nün Oymaağaç Mahallesi’nde bulunan Hitit devrinde Nerik ismini taşıyan kutsal bir merkez. Şu anda onarım projeleri gündemdedir. Bafra İkiztepe hafriyatları Prof. Dr. Önder Bilgi hocamız tarafından yıllarca hafriyatı yapılmış. İstanbul Üniversitesi’nde bir hocamız tarafından tekrar kazılara başlanmış durumdadır. Epey değerlidir. Hitit öncesi ve Hitit periyoduna ilişkin değerli bulgular taşıyor. Yeni Samsun Müzesi’ne gitmişseniz birçok eser İkiztepe Höyüğü’nden gelmiş durumdadır. Öteki bir hafriyat alanımız ise Bafra Asarkale’dir. Bu sene başladı. Burası da kıymetli bir Helenistik yerleşmesidir. Çabucak Kızılırmak’ın kenarında bulunan yerleşmede hafriyat yapmak epey güçtür. Arazi kuralları çok uygun değildir. Önümüzdeki yıllarda daha sistemli hafriyatlar gerçekleştirilmiş olacak. Bunların yanında bölge yüz araştırmaları da var. Benim tarafımdan yürütülen Vezirköprü’de antik kent ile ilgili yüz araştırmaları var. Bu kentin yayılım alanını tespit etmek için ve ileriki yıllarda hafriyat yapılması için yapılan araştırmalardan birisidir. Çalışmalarımız bu formda devam ediyor. Olağan, müzenin vakit zaman bölgede inşaat çalışmaları sırasında çıkan mezarlarla ilgili çalışmaları mevcuttur. Yeni Samsun Müzesi’nde çıkan eserler sergilenebiliyor. İsteyenler orada gidip görebilirler" dedi.
Asarkale’de çalışmalar OMÜ İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Arkeoloji Kısmı Öğretim Üyesi ve hafriyatın bilimsel danışmanı Doç. Dr. Kasım Oyarçin tarafından, Oymaağaç’taki çalışmalar ise OMÜ İnsan ve Toplam Bilimleri Fakültesi Arkeoloji Kısmı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Ali Yılmaz tarafından yürütülüyor.

blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
15 Nisan, 2025 17:42 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Endüstriyel robotlara kadın eli değdi

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü tarafından 2025 yılı teması olarak belirlenen "Kadın Girişimciliği ve Bayan İstihdamı" çerçevesinde, Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) uyumunda yürütülen endüstriyel robot operatörlüğü eğitim programı Samsun’da başladı.
Samsun’da bayan istihdamını artırmak ve bayan girişimciliğini desteklemek hedefiyle Samsun Valiliği, Samsun Büyükşehir Belediyesi, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (TSO), TOBB Kadın Girişimciler Kurulu ve Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı iş birliğiyle imzalanan "Kadın İstihdamı ve Kadın Girişimciliği İş Birliği Protokolü" kapsamındaki değerli faaliyetlerden biri olan Endüstriyel Robot Operatörlüğü Eğitim Programı; OKA, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Yeşilyurt Demir Çelik Meslek Yüksekokulu (MYO), Samsun Merkez Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü (OSB), TMMOB Makine Mühendisleri Odası Samsun Şubesi ve TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Samsun Şubesi ortasında imzalanan alt protokol ile hayata geçiyor.
Program, bölgede otomasyonla dijitalleşen sanayilerde bayan istihdamını artırmayı ve bayanların bu alanlarda nitelikli iş gücü olarak yer almasını sağlamayı hedefliyor. Eğitim programı, 14 Nisan’da OKA Genel Sekreteri Mehlika Dicle’nin iştirakiyle başladı. Açılışta konuşan Genel Sekreter Mehlika Dicle, "Ajansımız öncülüğünde kamu, üniversite ve sanayi iş birliği modeliyle bölgemizin endüstriyel dijital dönüşümüne katkı sağlayacak insan kaynağını yetiştiriyoruz. Bilhassa bayanların sanayi ve yüksek teknoloji kesimlerinde daha fazla yer almasını önemsiyoruz" dedi.
Eğitimlere, Samsun’da yaşayan mühendislik yahut teknikerlik kısmı öğrencisi yahut mezunu 25 bayan katılıyor. Program kapsamında iştirakçilere teorik ve uygulamalı olmak üzere kapsamlı bir eğitim sunuluyor. Teorik eğitimler, OKA merkez hizmet binasında, Samsun Teknopark’taki bir yazılım firması tarafından veriliyor. Toplam 6 gün sürecek eğitimlerin devamında ise programlama, Robot Studio, Otomasyon Tahlilleri ve Robot Üretimi üzere ileri seviye uygulamalı eğitimler gerçekleştirilecek.
Eğitimin birinci gününde robot çalışma modları, panel ekranı kullanımı, eksen hareketleri, koordinat sistemleri, güvenlik tahlilleri üzere hususlar işlendi. İkinci gün ise OMÜ Yeşilyurt Demir Çelik Meslek Yüksekokulu’ndaki endüstriyel robot eğitim alanında uygulamalı dersler yapıldı. Kursiyerlerin teorik bilgilerini kullanma imkânı bulduğu uygulamalı eğitimlerde, pek çok dalda kullanılan endüstriyel robotların temel çalışma prensipleri ve robotun farklı eksenler üzerindeki hareket kabiliyeti ve denetimi ile ilgili bilgiler aktarılıyor.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.