Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) İnsan Ve Toplum Bilimleri Fakültesi, Arkeoloji Kısmı Klasik Arkeoloji Anabilim Kısmı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Akın Temür, Samsun’daki kazıların çok eski bir geçmişi olduğunu belirterek, birçok ilçede kazıların devam ettiğini söyledi.
Doç. Dr. Akın Temür, Samsun’da Akalan, Oymaağaç, İkiztepe ve Asarkkale hafriyat çalışmalarının çok kıymetli olduğuna dikkat çekerek bilgiler verdi. Samsun’daki kazıların çok eski bir geçmişi olduğunu belirten Doç. Dr. Akın Temür, "Samsun’da en erken Akalan’da yapılan kazılardır. Bu kazılara uzun vakit orta verildikten sonra yüz araştırmaları başlatılmış durumdadır. Önümüzdeki yıllarda Akalan’da Dr. Micheal Deniz Yılmaz tarafından çalışmalarına başlaması planlanıyor. Akalan bizim için epey kıymetlidir. Hem Helenistik hem Roma devrinde özelliği gösteriyor. Oymaağaç hafriyatları ise 2007 yılında beridir devam ediyor. Prof. Dr. Rainer Ö. Chizchon tarafından 2007’de başlatılan hafriyat çalışmaları günümüzde de devam ediyor. Vezirköprü’nün Oymaağaç Mahallesi’nde bulunan Hitit devrinde Nerik ismini taşıyan kutsal bir merkez. Şu anda onarım projeleri gündemdedir. Bafra İkiztepe hafriyatları Prof. Dr. Önder Bilgi hocamız tarafından yıllarca hafriyatı yapılmış. İstanbul Üniversitesi’nde bir hocamız tarafından tekrar kazılara başlanmış durumdadır. Epey değerlidir. Hitit öncesi ve Hitit periyoduna ilişkin değerli bulgular taşıyor. Yeni Samsun Müzesi’ne gitmişseniz birçok eser İkiztepe Höyüğü’nden gelmiş durumdadır. Öteki bir hafriyat alanımız ise Bafra Asarkale’dir. Bu sene başladı. Burası da kıymetli bir Helenistik yerleşmesidir. Çabucak Kızılırmak’ın kenarında bulunan yerleşmede hafriyat yapmak epey güçtür. Arazi kuralları çok uygun değildir. Önümüzdeki yıllarda daha sistemli hafriyatlar gerçekleştirilmiş olacak. Bunların yanında bölge yüz araştırmaları da var. Benim tarafımdan yürütülen Vezirköprü’de antik kent ile ilgili yüz araştırmaları var. Bu kentin yayılım alanını tespit etmek için ve ileriki yıllarda hafriyat yapılması için yapılan araştırmalardan birisidir. Çalışmalarımız bu formda devam ediyor. Olağan, müzenin vakit zaman bölgede inşaat çalışmaları sırasında çıkan mezarlarla ilgili çalışmaları mevcuttur. Yeni Samsun Müzesi’nde çıkan eserler sergilenebiliyor. İsteyenler orada gidip görebilirler" dedi.
Asarkale’de çalışmalar OMÜ İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Arkeoloji Kısmı Öğretim Üyesi ve hafriyatın bilimsel danışmanı Doç. Dr. Kasım Oyarçin tarafından, Oymaağaç’taki çalışmalar ise OMÜ İnsan ve Toplam Bilimleri Fakültesi Arkeoloji Kısmı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Ali Yılmaz tarafından yürütülüyor.