Esra Oğuzkağan Özkan tarafından
25 Şubat, 2025 14:51 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Araştırmacı Yazar Barış Kaya, “A’dan Z’ye Safranbolu” Kitabıyla Tarihe Işık Tutuyor

Araştırmacı yazar Barış Kaya, “A'dan Z'ye Safranbolu” adlı kitabıyla, Safranbolu’nun eşsiz mimari değerlerini ve tarihi evlerini tanıtmaya devam ediyor.

“A'dan Z'ye Safranbolu-Eski Zaman Tanıkları Evler” adını taşıyacak olan ikinci kitapta ise yıkılan evlerden örnekler yer alacak.

Kitabın ikinci sayısının çok yakında yayımlanacağını belirten Kaya, bu evlerin asıl isimlerinin unutulmaması gerektiğinin altını çizdi. Son yıllarda otel ve pansiyon olarak kullanılan bazı evlerin farklı isimlerle adlandırıldığını, ancak bazı evlerin de tamamen yıkılarak unutulmaya yüz tuttuğunu da ifade etti.

Kaya, Safranbolu’nun özgün sivil mimari örneklerinin geleneksel isimleriyle yaşatılması için kitabında bazı yapıları ele aldı. Günümüzde unutulmaya yüz tutan, yıkılan evlerden bazıları şöyle:

Şoför Osman Evi

blank

Kaya, günümüzde ayakta olmayan ve yitik bir zaman tanığı olan Şoför Osman Evi'nin, yakın zaman önce güvenlik ve asayiş bakımından tehlike arz eden bir metruk yapı olarak değerlendirildiğini ve bu nedenle yıkıldığını belirtti. Çavuş Mahallesi'nde bulunan bu evin kendine özgü asimetrik mimari tarzıyla dikkat çektiğini söyleyen Kaya, zemin üstüne bir kat olarak inşa edilen evin, çatı katı ile de farklı bir görünüm sunduğunu vurguladı. Dört payanda üzerinde yükselen cumba çıkması, üçer pencereli köşe odaları ve çatı katındaki simetrik beş penceresi ile Safranbolu’nun sembol yapılarından biri olduğunu ifade eden Kaya, bu yapının gelecekte aslına uygun bir şekilde yeniden inşa edilmesini umduğunu kaydetti.

Guburlar Bağ Evi

blank

Kaya, Safranbolu’nun en iyi korunan şehirlerden biri olduğunu belirtirken, tüm evlerin ve yapıların bu şansa sahip olmadığını da dile getirdi. Bakımsızlık ve sahipsizlik nedeniyle her geçen gün yitip giden yapılar arasında Guburoğlu ve Halomemetler ismiyle bilinen Guburlar Bağ Evi'nin de bulunduğunu aktardı. Önünde bulunan kuyusu, pencere detayları ve sarmaşıklarla kaplı çökmüş çatısıyla artık yitirilmiş bir geçmiş tanık haline geldiğini belirten Kaya, bu tür yapıların korunmasının önemine dikkat çekti.

Yıkılan evlerin isimleriyle anılmasının önemine vurgu yapan Kaya, kitabının gelecekte bu evlerin aslına uygun olarak yeniden inşa edilmesi için yerel bir kaynakça oluşturacağını sözlerine ekledi. Barış Kaya’nın çalışmaları, hem Safranbolu’nun tarihi ve kültürel mirasının yaşatılması, hem de gelecek nesillere aktarılması açısından büyük bir önem taşıyor.

blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
16 Nisan, 2025 17:42 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Ampute Futbol Şampiyonası Trabzon’da yapılacak

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, Trabzon’da düzenlenecek Ampute Uluslararası Ligi Türkiye Şampiyonası öncesinde kente gelen milletlerarası heyeti ağırladı. Lider Genç, Trabzon’un spor altyapısı ve vizyonuyla bu tıp tertiplere konut sahipliği yapmaya hazır olduğunu söyledi.
Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, 11-15 Eylül tarihlerinde Trabzon’da yapılması planlanan Ampute Uluslararası Ligi Türkiye Şampiyonası öncesinde Dünya Ampute Futbol Federasyonu Başkanı Mateusz Widlak, Avrupa Ampute Futbol Federasyonu Lider Yardımcısı Bogusaia Sumolerk, Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonu Yönetim Kurulu Üyeleri Ercan Altun ve İzzet Soyda Bircan ile Ampute Ulusal Kadrolar Sportif Yöneticisi Faruk Kuduban’ı makamında ağırladı. Trabzon’un spor kültürüne vurgu yaparak engelli bireylerin sporla buluşmasının ehemmiyetine dikkat çeken Lider Genç, "7 yıldır Trabzon’da bir ampute futbol grubumuz var. Bu bizim için son derece değerli. Trabzon zati bir futbol kenti. Belediye olarak dezavantajlı kümelerin spora iştirakini çok önemsiyoruz. Bu nedenle ampute futbol ekibimizi kurduk. İşitme engelliler futbol kadromuz da Ortahisar Belediyesi’nde faaliyet göstermekteydi. Ayrıyeten ferdî atletlerde da önemli başarılarımız var" dedi.

"Dünya Şampiyonası’nı Trabzon’da yapmak arzusundayız"
Başkan Genç, kelamlarını şöyle sürdürdü: "Ampute futbol kadromuz klasmanda epeyce düzgün durumda. Artık daha büyük bir adım atmak istiyoruz. Dünya Ampute Futbol Şampiyonası’nı Trabzon’da düzenlemek dileğindeyiz. Kentimizin buna hem altyapısı hem de ruhu hazır. Trabzon, olimpik seviyede pek çok branşta altyapıya sahip. Atletlerin birçok ülkeden kentimize gelmesiyle birlikte bu tertibi en âlâ biçimde gerçekleştireceğimize inanıyoruz. Türkiye’nin ikinci sefer konut sahipliği yapacağı bu değerli turnuvanın Trabzon’da olması bizleri çok keyifli eder."

Widlak: "Trabzon’un atmosferine hayran kaldık"
Dünya Ampute Futbol Federasyonu Başkanı Mateusz Widlak da Trabzon’un atmosferine hayran kaldıklarını belirterek, "Şampiyonanın Trabzon’a alınmasının en büyük sebebi, kentin sunduğu sinerji. Kendimizi adeta memleketimizde üzere hissediyoruz burada. Uluslar liginde örnek olmayı hedefliyoruz. Şu an ligde 4 ülke yer alıyor. Ayrıyeten birkaç yıl evvel Trabzonspor’un Süper Lig şampiyonluğu kutlamaları tüm dünyada ses getirdi. Bu yüzden Türkiye Şampiyonası’nın finalini ya da açılışını Trabzonspor’un stadında yapmak istiyoruz" sözlerini kullandı.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.